Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Στα σκαριά νέος ελιγμός της Τουρκίας με φόντο την Αμμόχωστο

Ετοιμάζουν κινήσεις οι βασικοί παίκτες

Λευκωσία:


Ελιγμό με φόντο την Αμμόχωστο ετοιμάζει η Τουρκία. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Φ», ενόψει εξελίξεων στο Κυπριακό και με δεδομένες τις κινήσεις που θα γίνουν από τους εμπλεκόμενους, η Άγκυρα σχεδιάζει ενέργειες που θα διευκολύνουν τους χειρισμούς της. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Φ», η Άγκυρα διά του Ντερβίς Έρογλου, θα προχωρήσει -κατά πάσα πιθανότητα τον Οκτώβριο- και θα δηλώσει ετοιμότητα να επιτρέψει σε εμπειρογνώμονες να εισέλθουν στην κλειστή περιοχή και να ασχοληθούν με τη μελέτη για την ανοικοδόμηση της Αμμοχώστου. Αυτό, όπως θα καθίσταται σαφές, δεν θα συνεπάγεται και αλλαγή του σημερινού κατοχικού στάτους κβο. Δηλαδή, δεν θα προβλέπεται και μεταβίβαση του ελέγχου της κλειστής πόλης στα Ηνωμένα Έθνη. Είναι προφανές ότι θέλουν οι Τούρκοι να κάνουν την κίνηση αυτή αποκλείοντας την προοπτική επιστροφής της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της.

Γιατί θα γίνει αυτή η κίνηση; Σύμφωνα με πληροφορίες αλλά και εκτιμήσεις, ο ελιγμός αυτός θα συνιστά απάντηση στο τρίπτυχο των προτάσεων του Προέδρου Χριστόφια. Θα δίνεται η εντύπωση πως καλύπτεται σε κάποιο βαθμό η ελληνοκυπριακή πρόταση, κάτι το οποίο επί της ουσίας δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Την ίδια ώρα, ενδέχεται το θέμα της Αμμοχώστου να βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων καθώς οι εν δυνάμει μεσολαβητές εκτιμούν πως σε περίπτωση συνέχισης του αδιεξόδου, μπορεί να αποτελέσει διέξοδο η συζήτηση του θέματος της κλειστής περιοχής της πόλης. Τόσο σε σχέση και με το θέμα του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο όσο και σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες για το Κυπριακό. Αυτό το γνωρίζουν οι Τούρκοι και κινούνται προληπτικά, πρωτίστως όμως αποτρεπτικά.

Στο μεταξύ, επαναρχίζει από αύριο η διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων μετά από την ανάπαυλα του καλοκαιριού. Αύριο θα γίνει η πρώτη επαφή σε επίπεδο συμβούλων και διαπραγματευτικών ομάδων. Την Τρίτη θα γίνει η πρώτη συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια και του κατοχικού ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου. Αναμένεται ότι θα συμφωνηθεί η εντατικοποίηση των συνομιλιών με την πραγματοποίηση ενός ή και δυο τριήμερων. Οι δυο διαπραγματευτές θα καταθέσουν ολοκληρωμένα έγγραφα για το περιουσιακό. Τούτο, όμως, δεν θα γίνει στην πρώτη συνάντηση αλλά στη συνέχεια.

Από το πρωτοσέλιδο του κυριακάτικου Φιλελεύθερου

Δεν υπάρχουν σχόλια: