Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Ασύλητοι Μινωικοί τάφοι σε οικόπεδο στην Κνωσό

Μπροστά σε ένα εντυπωσιακό αρχαιολογικό θησαυρό βρέθηκαν οι αρχαιολόγοι! Σε οικόπεδο που ανασκάφηκε στη λεωφόρο Κνωσού βρέθηκαν ασύλητοι τάφοι που θεωρούνται από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα των τελευταίων χρόνων!

Οι ασύλητοι Μινωικοί τάφοι βρέθηκαν στη διάρκεια διερευνητικών εκσκαφών για την ανέγερση μίας οικοδομής στη Λεωφόρο Κνωσού στο ύψος της Β ΔΟΥ- αποκάλυψη που θεωρείται εξαιρετικά σημαντική καθώς πρόκειται για ένα σύμπλεγμα θολωτών τάφων που δεν έχουν συληθεί και αυτό είναι που κάνει την αποκάλυψη των τάφων αυτών ιδιαίτερα σημαντική.

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για θολωτούς Μινωικούς τάφους με εξαιρετικά σημαντικά ευρήματα μέσα σε αυτούς. Είναι η πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια που έρχονται στο φως ασύλητοι Μινωικοί τάφοι και όπως είναι φυσικό τα ευρήματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχει βρεθεί σημαντικός αριθμός χρυσών αντικειμένων, περιδέραιων, κτερίσματα και διάφορα άλλα χρυσά αντικείμενα καθώς και πλήθος ανέπαφων αγγείων και άλλων πήλινων αντικειμένων.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες οι αρχαιολόγοι είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι μιας και δεν έχουν ακόμα ανοίξει όλους τους τάφους ενώ αυτό που όπως επισημαίνουν έχει ιδιαίτερη σημασία είναι το γεγονός πως οι τάφοι είναι ασύλητοι.

Είναι χαρακτηριστικό πως κατά τη διάρκεια των εργασιών ανάπλασης της λεωφόρου Κνωσού, είχαν βρεθεί στο ύψος της Β ΔΟΥ και άλλοι θολωτοί Μινωικοί τάφοι μόνο που βρέθηκαν συλημένοι και μάλιστα όπως διαπίστωσαν οι αρχαιολόγοι είχαν συληθεί την περίοδο της κατοχής και πιθανότατα από Γερμανούς μιας και είχαν βρεθεί διάφορα αντικείμενα (αξίνες, μικρά φτυάρια, μπουκάλια) όλα με τον αγκυλωτό σταυρό.

Στην ευρύτερη περιοχή της Κνωσού έχουν βρεθεί θολωτοί Μινωικοί τάφοι όμως είναι η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια που οι τάφοι αυτοί είναι ανέπαφοι δίνοντας σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα αλλά και σημαντικά στοιχεία για την αρχαιολογική έρευνα.

Το συγκεκριμένο οικόπεδο φρουρείται σε 24ωρη βάση ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη ενημερωθεί από την ΚΓ Εφορία Κλασικών Αρχαιοτήτων και η Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου προκειμένου να υπάρχει περιπολία από το συγκεκριμένο σημείο στη διάρκεια της νύχτας. (πηγή)


Διαβάστε κι αυτό:

Εξαίρεσαν 3.000 στρέμματα από τη ζώνη προστασίας της Κνωσσού - ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΛΙΓΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΑΚΤΟΡΟ - ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΤΗΣ UNESCO!

Δεν υπάρχουν σχόλια: