Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Αλβανική Εφημερίδα: Αμφισβητεί τους Έλληνες νεκρούς στρατιώτες του Αλβανικού Μετώπου

"Η ελληνική τηλεόραση ΕΤ1", γράφει σήμερα (χθες) η αλβανόφωνη εφημερίδα των Σκοπίων «Κόχα Έρε», "έδειξε σπάνιες και συγκλονιστικές εικόνες για το πώς ξεκίνησε η εργασία εκταφής των νεκρών Ελλήνων στρατιωτών του 1940, καθώς στη διαδικασία δημιουργία ενός μνημείου για αυτούς στην Αλβανία".

Η ιστορία αυτή ξεκίνησε το χωριό Panarit ή Permeti (;), στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Παρά το γεγονός ότι στην εκταφή συμμετείχαν έλληνες υπάλληλοι, η εκταφή ήταν εντελώς αντιεπαγγελματική και πάνω από όλα απάνθρωπη. Επιπρόσθετα- σημειώνει το δημοσίευμα- όλα αυτά γινόντουσαν παρουσία των παιδιών.

«Παρουσιάστηκαν, πράγματι, σπάνιες εικόνες, όπου σκάλιζαν το χώμα και έβρισκαν κρανία ανθρώπων και άλλα οστά και τα έβαζαν επάνω σε μια ελληνική σημαία.

Στη συνέχεια τακτοποιούνταν τα οστά επάνω στην ελληνική σημαία και έριχνα δαφνόφυλλα με το χέρι επάνω στα οστά».

Όλα αυτά, γράφει η αλβανόφωνη εφημερίδα, γινόντουσαν παρουσία του Έλληνα Πρόξενου στο Αργυρόκαστρο, Κώστα Κακούση, ο οποίος στην έναρξη της εκταφής είπε τα εξής:

«Με την παρουσία μας, επιβεβαιώνω ότι η Ελλάδα δεν ξεχνά τους 8.500 στρατιώτες που σκοτώθηκαν εδώ. Είναι καιρός να δημιουργούν κοιμητήρια για την ταφή τους».

Ωστόσο, αναρωτιέται ο συντάκτης του κειμένου, πως θα νοιώθει ένα παιδί όταν βλέπει τις εκταφές αυτές που έγιναν στο χωριό Panarit. Κινηματογραφήθηκαν όλα αυτά από την ελληνική τηλεόραση ΕΤ1 και αποτέλεσαν μέρος ενός ντοκιμαντέρ για το θέμα αυτό.

Ο συντάκτης αναφέρει πως την όλη εικόνα την συνόδευε και ένα κλαρίνο που θρηνούσε τους Έλληνες πεσόντες.

Δεν διστάζει να εκφράσει και τις αμφιβολίες του, όπως θα δούμε πιο κάτω.

«Όλα σε αυτήν την τελετή ήταν παράξενα, τρομακτικά. Στη διάρκεια της εκταφής δεν υπήρχε ένας εμπειρογνώμονας ή εισαγγελέας, όπως απαιτείται σε αυτές τις περιπτώσεις από το νόμο.

Και δεν μπορεί κανείς να πει αν τα οστά ήταν Ελλήνων στρατιωτών και δεν ήταν Αλβανών».

Και πιο κάτω ο συντάκτης του κειμένου, ο οποίος είναι ανώνυμος, θα αμφισβητήσει την ύπαρξη των οστών των Ελλήνων στρατιωτών και από αυτό φαίνεται όλο το «πνεύμα» του, για τη συγγραφή αυτού του κειμένου. Να λοιδορήσει, δηλαδή, την ιερή στιγμή της εκταφής των Ελλήνων στρατιωτών, που έπεσαν στο μέτωπο της Αλβανίας κατά τον ελληνο-ιταλικό πόλεμο.

«Πριν από τρία χρόνια – θα γράψει ο κακομοίρης αλβανός συντάκτης- η Εισαγγελία ανέλαβε μια εκτενή έρευνα για το λεγόμενο σκάνδαλο Κόσινες (“Skandali Kosinës”), όπου αποδείχθηκε ότι στο χωριό αυτό, το Permeti, είχαν εκταφεί κόκαλα παιδιών, γυναικών ακόμη και ηλικίας από 60 ή 80 ετών, που υποτίθεται ότι τότε ανήκαν στους Έλληνες στρατιώτες που έπεσαν στην περιοχή κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου», γράφει το δημοσίευμα της αλβανόφωνης εφημερίδας.
echedoros-a

1 σχόλιο:

ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΕΝΕΕΥΣ είπε...

Τό ντοκυμαντέρ εἶναι παραγωγῆς τῆς Μαρίας Μαυρικίου γιά τήν ΕΤ1 (cop.1988).
Ὀ Κακιούσης κάνει τίς προαναφερόμενες δηλώσεις κατά τήν τέλεση μνημοσύνου στό (μοναδικό στήν Ἀλβανία) Ἐλληνικό νεκροταφεῖο 58 Πεσόντων Μαχητῶν στίς Βουλιαράτες καί ὄχι στήν ἐκταφή (δέν νομίζω νά παρίστατο στήν ἐκταφή).
Σχετ.βίντεο: http://www.dailymotion.com/video/xen0jg