Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Μετανάστης «μάζευε» φάρμακα από τέσσερα νοσηλευτικά ιδρύματα

Φάρμακα από τέσσερα διαφορετικά δημόσια νοσοκομεία σε διάστημα λίγων ημερών κατάφερε να πάρει ανασφάλιστος μετανάστης με άδεια παραμονής στη χώρα.

Το περιστατικό περιγράφει στην «Κ» φαρμακοποιός μεγάλου νοσοκομείου της Αθήνας: «Ηρθε και μου προσκόμισε ιατρική συνταγή για να πάρει φάρμακα. Ετυχε να μην έχουμε αυτά τα φάρμακα, οπότε επικοινώνησα με συνάδελφό μου άλλου νοσοκομείου της Αθήνας προκειμένου να εξυπηρετήσω τον ασθενή. Από την επικοινωνία προέκυψε ότι το ίδιο άτομο είχε απευθυνθεί στο άλλο νοσοκομείο την ίδια ημέρα και είχε πάρει τα ίδια φάρμακα και από εκεί. Ψάχνοντας περισσότερο το περιστατικό, βρήκαμε ότι ο ίδιος ασθενής είχε “περάσει” για τον ίδιο λόγο από τέσσερα διαφορετικά νοσοκομεία. Οντας μετανάστης, χαρακτηρισμένος “πολιτικός πρόσφυγας”, δεν διέθετε βιβλιάριο υγείας και επομένως δεν ήταν δυνατόν να ελέγξουμε, ούτε εμείς ούτε οι γιατροί που τον εξέτασαν, τη συνταγογράφηση των τελευταίων ημερών».

Μπορεί το φαινόμενο να μην είναι συχνό, ωστόσο καταδεικνύει την ανάγκη θέσπισης ελεγκτικών μηχανισμών και σε ό,τι αφορά τη χορήγηση φαρμάκων σε ανασφάλιστους μετανάστες που δεν διαθέτουν βιβλιάριο. Λύση σε αυτό το πρόβλημα αποτελεί η οργάνωση ενός ενιαίου μηχανογραφικού συστήματος στα φαρμακεία των νοσοκομείων, ώστε ανά πάσα στιγμή να ελέγχεται πότε και σε ποιον εξωτερικό ασθενή χορηγήθηκε φαρμακευτική αγωγή. Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα στα νοσοκομεία της χώρας υπάρχουν τουλάχιστον 20 διαφορετικά μηχανογραφικά συστήματα και στα νοσοκομεία της Αττικής υπάρχουν τουλάχιστον εννέα διαφορετικά σχετικά συστήματα.

Tης Πεννυς Μπουλουτζα - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: