Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Πού είσαι, δεν σε βλέπω, φώναζε ο ένας πιλότος στον άλλον - ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΑΚΗ ΤΑ F-16 ΧΩΡΙΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Σοβαρότατο πλήγμα για την Πολεμική μας Αεροπορία ήταν η σύγκρουση των δύο F-16, κατά τη διάρκεια μιας σκληρής άσκησης, που είχε τη μορφή κλειστής αερομαχίας. Όπου ο ένας από τους δύο θα κερδίσει...

Σ' αυτές ο πιλότος ξεπερνάει τον εαυτό του και τα όρια του χρόνου. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι τη στιγμή της σύγκρουσης τα δύο πολεμικά αεροπλάνα πετούσαν με πάνω από 450 μίλια! Και οι ελιγμοί με τέτοια μεγάλη ταχύτητα απαιτούν τεντωμένα νεύρα και όλες τις λειτουργίες του ανθρώπου σε απόλυτη κορύφωση... Οι δύο πιλότοι φαίνεται ότι έχασαν την οπτική επαφή μεταξύ τους. Φώναζε ο ένας στον συνάδελφό του, πού είσαι, πού είσαι, δεν σε βλέπω... Και μέσα σε δευτερόλεπτα έγινε το μοιραίο... Πολλοί μίλησαν για χαλάρωση ως αιτία της τραγωδίας. Ειπώθηκε ακόμη ότι για λόγους οικονομίας έχουν περιοριστεί οι ασκήσεις, τη στιγμή που για να μπορείς να αντιμετωπίσεις, να αναχαιτίσεις τους εισβολείς, χρειάζεται σκληρή εκπαίδευση. Κι όπως τονίζουν πρώην αρχηγοί και ανώτεροι αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας, όσο πιο σκληρή είναι η εκπαίδευση, τόσο πιο καλός μαχητής γίνεσαι.

Διοικητής της Μοίρας όπου ανήκαν τα δύο F-16 είναι ο πρώην υπασπιστής του υπουργού Άμυνας Βαγ. Βενιζέλου.


Να σημειωθεί ότι τα δύο F-16 που συγκρούστηκαν ήταν από την παραγγελία που είχε δοθεί επί υπουργού Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλου και ήταν από εκείνα που είχαν αγοραστεί χωρίς σύστημα αυτοπροστασίας.

πηγή

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Όμως ο Άκης ζει και βασιλεύει. Έγινε μία μικροκουβέντα για σκάνδαλα, είπαν ότι θα τον "δώσει" το ΠαΣοΚ, αλλά τελικά τίποτε δεν έγινε.

Φταίει το ΠαΣοΚ; Φταίει ο Άκης; Ή μήπως φταίνε οι αδιάφοροι Έλληνες πολίτες;