Παρασκευή, 30 Ιουνίου 2017

Νέα έρευνα αποδεικνύει πάλι, ότι τα νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα ευθύνονται για την εξόντωση των μελισσών. Η έρευνα αυτή, είναι η μεγαλύτερη παγκοσμίως. Το κόστος της καλύφθηκε από τις εταιρείες Syngenta και Bayer, που πωλούν νεονικοτινοειδή και τώρα, αμφισβητούν τα πορίσματα της μελέτηςΝέα μεγάλη έρευνα -η μεγαλύτερη παγκοσμίως- αποδεικνύει ότι τα ευρέως χρησιμοποιούμενα εντομοκτόνα,  βλάπτουν τόσο τις εκτρεφόμενες όσο και τις άγριες μέλισσες και οι εκκλήσεις για την απαγόρευσή τους αυξάνονται.
Τα ευρέως χρησιμοποιούμενα εντομοκτόνα βλάπτουν την επιβίωση των αποικιών μελισσών, όπως και τις άγριες μέλισσες, τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ένα τοξικό φαινόμενο (με κοκτέϊλ από  φυτοφάρμακα) που προκαλεί εκτεταμένη μόλυνση ολόκληρου του τοπίου.
Η μελέτη-ορόσημο παρέχει την πιο σημαντική απόδειξη  για τις ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο, σχετικά με τη δράση ενάντια στα νεονικοτινοειδή,
Η δράση αφορά την ΕΕ, όπου η ολική απαγόρευση είναι έτοιμη να τεθεί σε εφαρμογή αυτό το φθινόπωρο. Τα εντομοκτόνα σήμερα, απαγορεύονται στην ανθοφορία των καλλιεργειών, στην ΕΕ.
οι αρνητικές επιπτώσεις των εντομοκτόνων βρέθηκε να ποικίλλουν σε διαφορετικές χώρες, με αποτέλεσμα οι κατασκευαστές φυτοφαρμάκων να θέτουν ερώτημα για το αν τα αποτελέσματα της έρευνας είναι πραγματικά.
 Η νέα έρευνα δημοσιεύτηκε στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό (peer-review journal) " Science ".
Τα συγκεκριμένα νεονικοτινοειδή  φυτοφάρμακα αποτελούν το ένα τέταρτο στην αγορά των φυτοφαρμάκων, που είναι αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά έχουν επανειλημμένα συνδεθεί με σοβαρή βλάβη (εξόντωση) στις μέλισσες,
αυτή η σύνδεση βασίζεται πάντα σε εκτεταμένες εργαστηριακές μελέτες.
Τα νεονικοτινοειδή, εντομοκτόνα φάρμακα που χρησιμοποιούνται ευρέως στις καλλιέργειες σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι υπεύθυνα για την μαζική κατάρρευση των μελισσιών και την εξόντωση των μελισσών που εξελίσσεται σε παγκόσμιο επίπεδο εδώ και περίπου μια δεκαετία.
Τα νεονικοτινοειδή είναι διασυστηματικά εντομοκτόνα (κυκλοφορούν, δηλαδή, σε όλα τα μέρη του φυτού) που χρησιμοποιούνται σε πολλές καλλιέργειες όπως στην ελαιοκράμβη, στα σιτηρά, στο βαμβάκι και στους ηλίανθους και έχουν δράση παρόμοια με το φυσικό εντομοκτόνο νικοτίνη, το οποίο δρα στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Το αρχικό σκεπτικό της δράσης τέτοιου είδους φυτοφαρμάκων σε αντίθεση με τα συμβατικά που απλώς ψεκάζονται στα φυτά ήταν το να χρησιμοποιούνται και για την «επένδυση» σπόρων έτσι ώστε να «κυριεύουν» το φυτό από την αρχή ως το τέλος της ζωής του σώζοντάς το από επιβλαβή έντομα.

Η νέα έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 33 μεγάλες περιοχές γεωργικής γης, που απλώνονται σε όλη τη Βρετανία, τη Γερμανία και την Ουγγαρία.

Η επιβίωση των αποικιών μελισσών μειώθηκε με την έκθεση τους στα εντομοκτόνα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ουγγαρία, αλλά όχι στη Γερμανία, όπου οι μέλισσες τρέφονται πολύ λιγότερο από τα φυτά ελαιοκράμβης και είχαν χαμηλότερα επίπεδα της ασθένειας. (οι μέλισσες που αναζητούν τροφή στα φυτά ελαιοκράμβης είναι πιο ευάλωτες σε ασθένεια.)
«Δείξαμε σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις σε κρίσιμα στάδια του κύκλου ζωής των μελισσών», δήλωσε ο καθηγητής Richard Pywell, από το Κέντρο Οικολογίας και Υδρολογίας [UK's Centre for Ecology and Hydrology (CEH)], του Ηνωμένου Βασιλείου , και μέλος της ερευνητικής ομάδας.
επιστήμονες που δεν συμμετείχαν στην έρευνα, υποστήριξαν τα συμπεράσματα.
 ο καθηγητής Jeremy Kerr, του Πανεπιστημίου της Οτάβα στον Καναδά, δήλωσε: «η εφαρμογή των νεονικοτινοειδών μπορεί να μειώσει σημαντικά τις προοπτικές επιβίωσης των μελισσών"

Το κόστος  3 εκατομμυρίων δολαρίων της έρευνας, καλύφθηκε από τη Syngenta και την Bayer, τις εταιρείες που πωλούν τα δύο νεονικοτινοειδή στα οποία γίνεται τέστ.  Η καταβολή των χρημάτων για την έρευνα δείχνει μια εθελοντική δέσμευση για την αύξηση των διαθέσιμων δεδομένων έρευνας σε αυτό τον τομέα.
Αλλά οι εταιρείες δεν είχαν εμπλακεί στο σχεδιασμό, τη διεξαγωγή ή την αναφορά της μελέτης.  Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι οι μέλισσες στη Γερμανία λαμβάνουν μόλις το 15% των τροφίμων τους από τα χωράφια ελαιοκράμβης, σε σύγκριση με το 40-50% στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ουγγαρία.
«είναι σαφές ότι οι μέλισσες στη Γερμανία, τρέφονται με άλλα λουλούδια μέσα στο τοπίο και είναι λιγότερο εκτεθειμένες σε neonics», δήλωσε ο Pywell.

Ωστόσο, τόσο η Bayer και η Syngenta εξέφρασαν αμφιβολία για την «απλοϊκή» ερμηνεία των πολύπλοκων και «χωρίς συνέπεια» αποτελεσμάτων της έρευνας. «Δεν συμμεριζόμαστε την ερμηνεία της CEH και παραμένουμε πεπεισμένοι ότι τα νεονικοτινοειδή είναι ασφαλή όταν χρησιμοποιούνται με υπευθυνότητα» δήλωσε ο Richard Schmuck, διευθυντής της περιβαλλοντικής ασφάλειας στην Bayer CropScience.

ο Peter Campbell, από την Syngenta, είπε: «Τα αρνητικά και τα θετικά αποτελέσματα που αναφέρθηκαν από τη CEH θα μπορούσαν εύκολα να είναι τυχαία, δηλαδή δεν είναι πραγματικά. Τα neonics μπορεί να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια ή ακόμη και με όφελος για τις μέλισσες υπό ορισμένες συνθήκες»

Αλλά ο CEH's Pywell δήλωσε "αναλάβαμε τη στατιστική ανάλυση και αναφέρουμε τα συμπεράσματα στα οποία καταλήξαμε και υποστηρίζονται από τα δεδομένα της έρευνας. Είμαστε απόλυτα ανεξάρτητοι"

στη φωτο ένας εργαζόμενος με τις μέλισσες, τοποθετεί μια ετικέτα ταυτοποίησης ραδιοσυχνοτήτων, που τη συνδέει στην πλάτη της μέλισσας για να παρακολουθούν οι επιστήμονες πότε φεύγει και πότε επιστρέφει στην αποικία της, καθώς και όταν πλέον δεν είναι ενεργή και θεωρείται νεκρή"
Η δεύτερη νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science , πραγματοποιήθηκε σε αγροκτήματα καλαμποκιού στον Καναδά, διαπίστωσε επίσης ότι οι καλλιέργειες δεν ήταν η κύρια πηγή των νεονικοτινοειδών στην οποία εκτέθηκαν μέλισσες. Αντ 'αυτού, η μολυσμένη γύρη προέρχεται από αγριολούλουδα, όπως έχει αποδειχθεί πρόσφατα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Αυτό δείχνει ότι τα νεονικοτινοειδή, που είναι διαλυτά στο νερό, ρίχνονται πάνω από τα χωράφια και στον περιβάλλοντα χώρο, όπου λαμβάνονται από άλλα φυτά που είναι πολύ ελκυστικά για τις μέλισσες», δήλωσε η Nadia Tsvetkov, στο Πανεπιστήμιο York του Καναδά και επικεφαλής της έρευνας .

Η καναδική έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι η παρουσία σε ικανά επίπεδα ενός μυκητοκτόνου έκανε τα νεονικοτινοειδή δύο φορές πιο τοξικά για τις μέλισσες.

ο Matt Shardlow, Διευθύνων Σύμβουλος του συλλόγου Buglife είπε ότι η "ιστορία τρόμου" είναι σαφής, έχουμε μολυσμένη γη και νερό με την επίμονη και ευρεία χρήση νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων.

Ο καθηγητής David Goulson, ειδικός σε θέματα διαχείρισης περιβάλλοντος μέλισσας στο Πανεπιστήμιο του Sussex, UK, δήλωσε: «Υπό το φως αυτών των νέων μελετών, συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι η χρήση των νεονικοτινοειδών στη γεωργία  βλάπτει τις μέλισσες και δεν είναι πλέον σε μια προστατευμένη θέση. Κατά την άποψή μου θα πρέπει επίσης να εξετάσουμε την ευρύτερη εικόνα? το σημερινό μοντέλο της γεωργίας που βασίζεται σε τεράστιες μονοκαλλιέργειες αντιμετωπίζεται με δεκάδες φυτοφάρμακα που προκαλούν καταστροφικές περιβαλλοντικές βλάβες, και υπονομεύουν τις ζωτικές υπηρεσίες του οικοσυστήματος που μας κρατάει ζωντανούς.»
πηγή 30-6-17
https://www.theguardian.com/environment/2017/jun/29/pesticides-damage-survival-of-bee-colonies-landmark-study-shows

Δεν υπάρχουν σχόλια: