Κυριακή, 25 Ιουνίου 2017

πως ένα τοξικό αφεντικό καταστρέφει την εταιρεία του. Ο κακοήθης ναρκισσιστής ηγέτης ζει σε μια αίθουσα κατόπτρων και περιβάλλεται από "yes sayers"πως ένα αφεντικό που πάσχει από κακοήθη ναρκισσισμό, καταστρέφει την εταιρεία του.
Η ψυχολογία για να κάνεις μια καλή εταιρεία και γιατί η κατάσταση "εκτροχιάζεται"
εάν σκεφτόσουν πάντα ότι το αφεντικό σου είναι στην καλύτερη περίπτωση ένας ναρκισσιστής και στη χειρότερη περίπτωση ένας ψυχοπαθής, θα μπορούσες να έχεις δίκιο.
τέτοια χαρακτηριστικά της προσωπικότητας είναι κοινά σε ηγέτες και ανώτερα διευθυντικά στελέχη, και μπορούν να κάνουν κόλαση τη ζωή εκείνων που εργάζονται κάτω από τον έλεγχο και την εξουσία τους, λέει ο Manfred Kets de Vries, ειδικός συμπεριφοράς για την διοίκηση και οργάνωση μιας επιχείρησης (leadership and organisational behaviour expert)
ο De Vries είναι ένας Ολλανδός ψυχολόγος που έχει σπουδάσει οικονομικά, διοίκηση επιχειρήσεων και ψυχανάλυση. Συνδυάζει τις γνώσεις του και στους 4 αυτούς τομείς, για να ρίξει φως σχετικά με την ανεπάρκεια ή τη δυσλειτουργία επιχειρισιακών ομάδων, σε οργανωτικές αλλαγές και διαπολιτισμική διαχείριση.

Ως κλινικός καθηγητής της ανάπτυξης ηγεσίας και οργανωτικών αλλαγών (clinical professor of leadership development and organisational change at Insead) ήταν υπεύθυνος για τη δημιουργία του Παγκόσμιου Κέντρου Ηγεσίας (Global Leadership Centre) και έχει γράψει πάνω από 40 βιβλία σχετικά με τη διαχείριση και τη δική του μεθοδολογία για την οργανωτική ανάπτυξη και τον κατάλληλο μετασχηματισμό  για την αποδοτικότητα μιας εταιρείας.(για την προπόνηση της ομάδας εργαζομένων και τις αλλαγές για την αποφυγή χαμηλών αποδόσεων.)
όπως τονίζει, η δημιουργία ομάδας υψηλής απόδοσης χρειάζεται σκληρή δουλειά για να διατηρηθεί. Σύμφωνα με την εμπειρία του από την προπόνηση χιλιάδων στελεχών και ηγετικών ομάδων, το σημαντικότερο είναι η ανάπτυξη και η καλλιέργεια μεταξύ των μελών, της αναγκαίας εμπιστοσύνης.
Το υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης ανάμεσα στα άτομα μιας ηγετικής ομάδας θα βοηθήσει στην καλύτερη επίλυση των συγκρούσεων, σε περισσότερο αφοσιωμένους και υπεύθυνους ανθρώπους και θα υπάρξουν καλύτερα αποτελέσματα.
όταν αυτό το είδος της προπονητικής ομάδας δημιουργηθεί θα είναι δυνατόν να εντοπιστούν οι ελλείψεις δεξιοτήτων και αυτό θα είναι έγκαιρη απόδειξη ότι η ομάδα πρέπει να προσλάβει ένα νέο μέλος. όπως επίσης μπορεί να φανούν τα σημάδια της ακαταλληλότητας ενός μέλους, για μια συγκεκριμένη εργασία. Μόλις δημιουργηθεί μια τέτοια αποτελεσματική δυναμική ομάδα θα εκφράζει την ιδέα της "authentizotic" από τις δυο ελληνικές λέξεις αυθεντική (και ως εκ τούτου άξια εμπιστοσύνης) και ζωτική (με ζωτική σημασία για τη ζωή)
Τέτοιοι οργανισμοί βοηθούν τους ανθρώπους να εργαστούν δημιουργικά και να αξιοποιήσουν τις κρυμμένες τους δυνατότητες.

Ωστόσο πολλοί οργανισμοί δεν καταφέρνουν να φτάσουν σε αυτό το ικανοποιητικό (μάλλον ουτοπικό με τα σημερινά δεδομένα) επίπεδο, επειδή διοικούνται από ανθρώπους που είναι ανίκανοι να αναγνωρίσουν τι είναι αυθεντικό, κυρίως επειδή δεν ακούν.
ο De Vries λέει ότι οι  ηγέτες πρέπει να αμφισβητηθούν.
ο De Vries έχει επινόησει τον όρο  «σκοτεινή πλευρά της ηγεσίας» και υπολογίζει ότι εμφανίζεται συχνά στο προσκήνιο όταν οι άνθρωποι αναπτύσσουν έντονη επιθυμία (όρεξη) για εξουσία.
«η εξουσία διαφθείρει και η απόλυτη εξουσία διαφθείρει απόλυτα»

(δεν χρειάζονται άνθρωποι τύπου "yes-men" γύρω από τον ηγέτη, αλλά εκείνοι που λένε την αλήθεια και είναι ειλικρινείς ακόμα και αν αυτό τους κοστίσει τη δουλειά τους)

όλοι μας χρειαζόμαστε κάποια στοιχεία ναρκισσισμού. χωρίς αυτά δεν θα υπήρχε αυτοεκτίμηση, ούτε δημιουργικότητα, ούτε ηγεσία.
Αλλά πολύ γρήγορα, αυτό μπορεί να μετατραπεί σε μια διαταραχή της προσωπικότητας που θα καταλήξει σε κακοήθη ναρκισσιμό. Είναι το σύνολο των χαρακτηριστικών που καταστρέφει τους οργανισμούς (ομάδες εργασίας και σταματά τη συνέχιση τους)
ο κακοήθης ναρκισσιστής ηγέτης ζει σε μια αίθουσα κατόπτρων που περιβάλλεται από "yes sayers" και ακούει μόνο ότι θέλει να ακούσει. έτσι, δεν υπάρχει έλεγχος στην πραγματικότητα.

για να μην πέσουν σε αυτή την παγίδα ο De Vries λέει ότι οι ηγέτες των επιχειρήσεων πρέπει να βάλουν στόχο να δημιουργήσουν μια κουλτούρα στην οποία οι εργαζόμενοι θα έχουν μια υγιή έλλειψη σεβασμού για το αφεντικό.
Θα πρέπει επίσης να προσπαθήσουν να αποκτήσουν μεγαλύτερη αυτο-επίγνωση και να αναπτύξουν τη συναισθηματική τους νοημοσύνη. έτσι θα έρθουν σε επαφή με τις δυνάμεις και τις αδυναμίες τους, θα αρχίσουν να ακούνε τους ανθρώπους και να σκέφτονται τι αποτέλεσμα έχει η συμπεριφορά τους για τους άλλους.
εάν τα ανώτερα διευθυντικά στελέχη δεν βάλουν σε τάξη το δικό τους σπίτι (τον εαυτό τους) για να διατηρήσουν την εταιρεία τους, έχουν λίγες πιθανότητες να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες των δικών τους ανθρώπων και μπορεί να καταλήξουν να δημιουργήσουν μια τοξική οργανωτική κουλτούρα, που τελικά κοστίζει πολλά χρήματα στην εταιρεία.
πηγή 2-6-2017
https://www.irishtimes.com/business/work/how-malignant-narcissist-bosses-destroy-companies-1.3101532

****ο κακοήθης ναρκισσιστής ζει μέσα στον τρόμο των στιγμών αυτογνωσίας, δεν θα μάθει και δεν θα ταυτιστεί με τον αληθινό άθλιο εαυτό του, προτιμά να είναι ο αντικατοπτρισμός που κάνει σε καθρέφτες.

***οι ναρκισσιστές βρίσκονται συχνά  σε διευθυντικούς ή άλλους ηγετικούς ρόλους (Deluga, 1997)  και υπάρχει εδώ το ερώτημα της κότας και του αυγού, δηλαδή ο ναρκισσισμός κάνει κάποιον ηγέτη ή η ηγεσία τον κάνει ναρκισσιστή; Η τελική απάντηση δεν έχει βρεθεί ακόμα καθότι οι ρίζες του ναρκισσισμού δεν έχουν ερευνηθεί επαρκώς.


Δεν υπάρχουν σχόλια: