Τετάρτη, 28 Ιουνίου 2017

Κακοήθης ναρκισσισμός (malignant narcissism) ένα επικίνδυνο ψυχολογικό σύνδρομο, που παίρνει μορφή επιδημίας.Αν και δεν είναι ακόμη καταχωρημένο στο εγχειρίδιο ψυχικών διαταραχών ( DSM-V), ερευνάται και υπάρχουν 8 σημάδια-κλειδιά για την αναγνώρισή του. Πρόκειται για χειριστικά άτομα που καταστρέφουν την αντίληψή μας για την πραγματικότητα.Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι ένας κακοήθης ναρκισσιστής είναι απλώς μια ακραία μορφή ναρκισσιστή. Αλλά ο κακοήθης ναρκισσισμός (malignant narcissism) είναι ένα ψυχολογικό σύνδρομο που περιλαμβάνει ένα ακραίο ναρκισσισμό , αντικοινωνική διαταραχή της προσωπικότητας, επιθετικότητα και σαδισμό.

Ο ναρκισσισμός του κακοήθους ναρκισσιστή δεν είναι απλά ένα χαρακτηριστικό προσωπικότητας.
Ο κακοήθης ναρκισσιστής έχει μια διασπασμένη, διαταραγμένη προσωπικότητα και επιδιώκει να κάνει τον εαυτό του σημαντικό μειώνοντας τους άλλους. Προσποιείται ότι είναι φυσιολογικός αλλά είναι σοβαρά άρρωστος και απάνθρωπος.
ο Γερμανο-Αμερικανός ψυχολόγος Εριχ Φρομ, ένας από τους πιο σημαντικούς ψυχαναλυτές και κοινωνικούς φιλοσόφους επινόησε για πρώτη φορά τον όρο «κακοήθης ναρκισσισμός»(malignant narcissism) το 1964. Τον  περιγράφει ως μια «σοβαρή νοητική ασθένεια» που αντιπροσωπεύει «την πεμπτουσία των κακού ». Ο ίδιος χαρακτήρισε την κατάσταση ως «την πιο σοβαρή παθολογία που έχει τις ρίζες της στον πιο φαύλο κύκλο καταστροφικότητας και απανθρωπιάς"

Ο ψυχαναλυτής Otto Kernberg επισημαίνει ότι πρόκειται για αντικοινωνική προσωπικότητα χωρίς ηθική (παρανοϊκά γνωρίσματα, σαδισμό, έλλειψη συνείδησης και έντονη ψυχολογική ανάγκη για εξουσία)
οι όροι κακοήθης ναρκισσιστής και ψυχοπαθής χρησιμοποιούνται εναλλακτικά, γιατί δύσκολα διαχωρίζονται στην κλινική εξέταση, αφού τα άτομα με κακοήθη ναρκισισσιμό και ψυχοπάθεια εμφανίζουν παρόμοια χαρακτηριστικά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κακοήθης ναρκισσισμός (malignant narcissism) δεν έχει καταχωρηθεί  στο τελευταίο  Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο των Ψυχικών Διαταραχών (DSM-V)  [ Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-V)] — κυρίως στη " Grey's Anatomy of psychology" — που τον κάνει μια υποθετική διαγνωστική και πειραματική κατηγορία (έτσι προχωράμε με προσοχή)
εάν θέλουμε να δούμε πως επισημαίνεται, το επιστημονικό περιοδικό της Ψυχαναλυτικής ψυχολογίας (Journal of Psychoanalytic Psychology) περιγράφει στην ταινία του 2000
Αμερικανικη ψύχωση  (American Psycho) --black comedy horror film-- τον κακοήθη ναρκισσιστικό χαρακτήρα που απεικονίζεται.
(αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι ναρκισσιστές είναι φυσικά σαν τον  Patrick Bateman, αλλά υπάρχει ένας λόγος που χρησιμοποιείται η λέξη "malignant"  εκεί.
Αν και ο κακοήθης ναρκισσισμός δεν είναι καταχωρημένος στο εγχειρίδιο ψυχικών διαταραχών ( DSM-V), η διαταραχή ναρκισσιστικής προσωπικότητας είναι καταχωρημένη.

όπως η Peg Streep εξηγεί στο  "Psychology Today", "Τίποτα από ότι ο ναρκισσιστής λέει ή κάνει, δεν είναι αυτό που φαίνεται, και αυτός ή αυτή είναι πολύ επιδέξια στη χειραγώγηση. Και, τουλάχιστον στην αρχή των πραγμάτων, είναι πολύ ελκυστική και ενδιαφέρουσα»

Εν τω μεταξύ,η Carrie Barron, MD περιγράφει τον κακοήθη ναρκισσιστή στο  "Psychology Today" ως «ευφυή, πολύ δραστήριο, γλυκομίλητο, διασκεδαστικό φαινομενικά ευσυγκίνητο και συναισθηματικό, ευγενικό, με καλούς τρόπους, το είδος του ανθρώπου που έχει την ικανότητα να κάνει σχέσεις.»
Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί, με την πρώτη ματιά, αυτό το είδος του ατόμου φαίνεται ελκυστικό.
Ωστόσο η Barron έγραψε επίσης, «Ο συνδυασμός της λεπτής παράνοιας, της έλλειψης συνείδησης και του σαδισμού, στον κακοήθη ναρκισσιστή καθιστά αυτό το άτομο τρομακτικό, επικίνδυνο και αδίστακτο.»

Αν δει ένα σκύλο ή ένα πρόσωπο που υποφέρει πεσμένο στο δρόμο θα το κλωτσήσει ορμώμενος από την δύναμη που του δίνει η εξουσία. Δεν θα ανταποκριθεί ανθρώπινα σε οποιαδήποτε από τις δύο καταστάσεις … εκτός και αν υπάρχει ακροατήριο για να προβεί σε μια ευγενικώς ανθρωπιστική πράξη, παίζοντας θέατρο.
"Πώς μπορείτε να ξέρετε αν έχετε να κάνετε με κακοήθη ναρκισσισμό;
Αυτά τα οκτώ χαρακτηριστικά γνωρίσματα, μπορώ να σας δώσω" λέει η  Carrie Barron
"Και πάλι, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το άτομο που εμφανίζει αυτές τις ιδιότητες είναι ένας κακοήθης ναρκισσιστής - μόνο ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας μπορεί να διαγνώσει ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας

και αξίζει να θυμηθούμε για μια ακόμη φορά ότι ο κακοήθης ναρκισσισμός δεν είναι μια επίσημη διάγνωση, σύμφωνα με το DSM- V - αλλά μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε πώς να τους χειριστείτε."

1ο σημάδι η αίσθηση του δικαιώματος, η ιδέα ότι έχει το δικαίωμα για κάτι, που οι άλλοι κατακτούν μέσω προσπάθειας.

Ο καθένας μπορεί να αισθάνεται ότι έχει δικαίωμα για κάτι, κάθε λίγο και λιγάκι. Εάν είναι τα γενέθλιά σας, μπορεί να νιώθετε ότι σας αξίζει το τελευταίο και καλύτερο κομμάτι της τούρτας, αλλά ένας κακοήθης ναρκισσιστής αισθάνεται ότι έχει δικαιώματα όλο το χρόνο.

Σύμφωνα με το BPD Central (Borderline Personality Disorder Information and Support)  το ναρκισσιστικό δικαίωμα δεν είναι το ίδιο με την αυτοεκτίμηση,  για παράδειγμα αυτό είναι η πεποίθηση ότι κάποιος είναι αντάξιος των επιτευγμάτων του,  που κατάφερε μέσα από σκληρή δουλειά.  Αντ 'αυτού, ο ναρκισσιστής είναι σαν ένα μικρό παιδί που ποτέ δεν έμαθε ότι δεν είναι. Θεωρεί ότι είναι το κέντρο του κόσμου και οργίζεται όταν οι άλλοι δεν ανταποκρίνονται άμεσα στα αιτήματα του (ή της).
έτσι η διαφορά εδώ είναι ότι, ίσως είναι τα γενέθλιά σου, αλλά ο κακοήθης ναρκισσιστής πιστεύει ότι αυτός ή αυτή δικαιούται το τελευταίο κομμάτι της τούρτας των γενεθλίων σας.

2ο σημάδι η έλλειψη  συνείδησης και συμπόνιας (συναίσθηση της δυστυχίας κάποιου και διάθεση για βοήθεια, αλληλεγγύη και συμπάθεια προς κάποιον, συναίσθηση του πόνου του)
Γνωρίζετε την μικρή φωνή μέσα στο κεφάλι σας, που σας ψιθυρίζει ότι, κάτι θα μπορούσατε να έχετε κάνει λάθος; οι κακοήθεις ναρκισσιστές narcissists δεν την έχουν.  Επίσης, δεν έχουν την ικανότητα να συμπάσχουν με τους άλλους.
 Όταν αισθάνεστε συμπόνια για κάποιον άλλο, βάζετε μεταφορικά τον εαυτό σας στα παπούτσια του, και προσπαθείτε να νιώσετε, τι αισθάνεται.
Η Barron εξήγησε ότι για τον κακοήθη ναρκισσιστή ,"Η επιθυμία του μπορεί να είναι τόσο έντονη, που υπάρχει λίγη κατανόηση,  σεβασμός και ικανότητα να συμπονέσει τον άλλο."
"σε αυτά τα άτομα λείπει η δυνατότητα να αισθανθούν ενοχή ή τύψεις και τείνουν να αισθάνονται ή να λένε ότι είναι αυτοί που έχουν κακοποιηθεί."

Αν κάποτε αντιμετωπίσετε  κάποιον που σας έχει βλάψει και μέχρι το τέλος της συνομιλίας σας, έχετε αποδεχθεί το σύνολο της ευθύνης, ακόμη κι αν είναι αυτός που έκανε κακό,  τότε πιθανώς ασχολείστε με κάποιον που δεν έχει ενσυναίσθηση.

3ο σημαντικό σημάδι είναι η εκδήλωση μιας σαδιστικής πλευράς (ή πρόθεσης)
Ένας σαδιστής είναι κάποιος που απολαμβάνει τον πόνο και την αγωνία των άλλων. 
Η Susan Krauss Whitbourne Ph.D  περιγράφει δύο τύπους σαδιστών στην Psychology Today: τους αντιπροσωπευτικούς σαδιστές "vicarious sadists" και τους καθημερινούς σαδιστές  "everyday sadists"
ένας αντιπροσωπευτικός σαδιστής "vicarious sadist" απολαμβάνει να βλέπει τη σκληρότητα  σε ταινίες ή βιντεοπαιχνίδια .
(για την αξιολόγηση αυτής της μορφής σαδισμού ο εξεταζόμενος ερωτάται εάν ταυτίζεται με την ακόλουθη φράση "In video games, I like the realistic blood spurts." -στα βιντεοπαιχνίδια μου αρέσει η ρεαλιστική εκτόξευση αίματος-)

ένας αντιπροσωπευτικός σαδιστής μπορεί να απολαμβάνει τη δολοφονία του αντιπάλου του σε βιντεοπαιχνίδια ή επίσης να απολαμβάνει όταν παρακολουθεί τους άλλους να πληγώνονται, να ταπεινώνονται ή να σκοτώνονται σε ταινίες βίας και τρόμου. Ωστόσο το άτομο στην πραγματικότητα δεν συμμετέχει στη βλάβη άλλου προσώπου στην πραγματική ζωή τους.


ένας καθημερινός σαδιστής "everyday sadist" είναι πρόθυμος να προκαλέσει πραγματική συναισθηματική ή και σωματική βλάβη ή ταπείνωση σε ένα άλλο ζωντανό πλάσμα και ακόμη να αποκομίσει κέρδος ή απόλαυση από αυτό.

4ο σημάδι  ο εγωκεντρισμός
ο καθένας γνωρίζει κάποιον με "φουσκωμένο" εγώ. Μπορεί να μιλάει ακατάπαυστα για τον εαυτό του, να επιδιώκει ασταμάτητα τις φιλοφρονήσεις και ουσιαστικά να συμπεριφέρεται σαν η γη να γυρίζει γύρω από αυτόν, αντί γύρω από τον ήλιο.
η Krauss εξήγησε στο "Psychology Today" ότι, ο εγωκεντρισμός μπορεί να μας προκαλέσει λανθασμένες υποθέσεις για το τι σκέφτονται ή αισθάνονται, οι άλλοι άνθρωποι.
Ωστόσο κάποιος μπορεί να είναι εγωκεντρικός, χωρίς να είναι ναρκισσιστής.
Κάποιος που είναι μόνο εγωκεντρικός είναι σε θέση να δει ως ένα σημείο, τις απόψεις των άλλων, αλλά ένας ναρκισσιστής ενοχλείται ή και εξοργίζεται όταν οι άλλοι δεν μπορούν να δουν τα πράγματα με τον δικό του τρόπο.
ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ένα διογκωμένο εγώ κάποια στιγμή, ένα μη εγωκεντρικό άτομο αντανακλά σε αυτή τη συμπεριφορά και κατανοεί ότι αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τους άλλους. Ωστόσο δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο για τους κακοήθεις ναρκισσιστές.

5ο σημάδι, το  μη ρεαλιστικό αίσθημα μεγαλείου ή υπερδιογκωμένη εικόνα εαυτού

ένα πρόσωπο με  έντονη αίσθηση σπουδαιότητας και μεγαλείου έχει μια μη ρεαλιστική αίσθηση ανωτερότητας, μπορεί να βλέπει τον εαυτό του ως καλύτερο από όλους τους άλλους και έτσι να αντιμετωπίζει τους άλλους με περιφρόνηση, σαν κατώτερους.
Οι άνθρωποι με αίσθηση μεγαλείου έχουν επίσης μια ισχυρή αίσθηση της μοναδικότητάς τους, πιστεύουν ότι οι άλλοι έχουν ελάχιστα κοινά με αυτούς και ότι μόνο λίγοι και ειδικοί μπορούν να τους κατανοήσουν.

6ο σημάδι   παράνοια

Στην  "Psychology Today", η Shahram Heshmat Ph.D. περιγράφει την παράνοια, όπως αναφέρεται σε κάποιον που αισθάνεται υπερβολικά υποψιασμένος και καχύποπτος χωρίς αιτία και ότι οι άλλοι συνωμοτούν εναντίον του (ή της)
Διαβάζουν υπερβολικά για ότι λένε οι άλλοι και σπεύδουν να επικρίνουν, αλλά δεν είναι ανοικτοί σε επικρίσεις που αφορούν τους ίδιους.
ενώ όλοι είμαστε λίγο παρανοϊκοί μερικές φορές (15 -30% των ανθρώπων γίνονται τακτικά καχύποπτοι (ζουν τακτικά με υποψίες) σύμφωνα με Heshmat), οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι συνεχώς παρανοϊκοί και δεν πιστεύουν στην πραγματικότητα, ότι κάποιος εκεί έξω περιμένει να τους αρπάξει.
κάποιος που είναι πραγματικά παρανοϊκός,  πιστεύει ότι ακόμη και ένα τυχαίο πρόσωπο προσπαθεί να του προκαλέσει κακό.


7ο σημάδι, είναι ένας χειριστικός άνθρωπος
θεωρεί ότι έχει απόλυτο έλεγχο σε όλα
ας είμαστε ειλικρινείς, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε προσπαθήσει να χρησιμοποιήσουμε μια κατάσταση προς όφελός μας, σε κάποια στιγμή στη ζωή μας, αλλά αυτό δεν κάνει αυτόματα κάποιον ναρκισσιστή. κάποιος με πραγματικά χειριστική φύση, λειτουργεί από αυτή τη θέση όλη την ώρα.
η Abigail Brenner M.D. έγραψε στο "Psychology Today": οι χειριστικοί άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται πραγματικά για σας, εκτός εάν σας θεωρούν το όχημα, που θα τους επιτρέψει να αποκτήσουν τον έλεγχο, έτσι ώστε απρόθυμα (ή εν αγνοία σας) να συμμετέχετε στα σχέδια τους.
στην αρχή μιας σχέσης ή μιας φιλίας με έναν χειριστικό άνθρωπο, αυτός μπορεί να φαίνεται χαρισματικός, ειλικρινής και να μας κάνει κοπλιμέντα. αλλά μπορεί τελικά να μας οδηγήσει σε "gaslighting" (να καταστρέψει την αντίληψή μας για την πραγματικότητα, να μας κάνει συστηματική ψυχολογική χειραγώγηση)
-από την ταινία Gas Light που προβλήθηκε το 1940 με την Ίνγκριντ Μπέργκμαν -
Ψυχοπαθείς και ναρκισσιστές χρησιμοποιούν συχνά  την τακτική gaslighting για να εκμεταλλεύονται τους άλλους και να αρνούνται ότι έχουν κάνει κάτι λάθος.
"παίρνουν συχνά αυτό που λέτε και αυτό που κάνετε και το "γυρίζουν" τόσο, ώστε αυτό που λέτε και κάνετε, να γίνεται μετά βίας αναγνωρίσιμο σε σας" έγραψε η Brenner.
«Θα προσπαθούν να σε μπερδεύουν, ίσως ακόμη και σε κάνουν να νιώθεις σαν να είσαι τρελός. Αυτοί οι χειριστικοί ναρκισσιστές διαστρεβλώνουν την αλήθεια, και καταφεύγουν σε ψέματα αν αυτό εξυπηρετεί το σκοπό τους.»


8. Προβάλλει την κακή συμπεριφορά του στους άλλους
Ψυχολογική προβολή είναι όταν κάποιος προβάλλει αυτά που κάνει ή νιώθει σε κάποιον άλλον.
Για παράδειγμα εάν εγώ κλέψω κάτι (που δεν θα το έκανα ποτέ, αλλά το λέω για παράδειγμα) τότε θα αποκαλέσω εσένα κλέφτη.   Αυτό είναι η προβολή.

«Στην ψυχολογική προβολή οι άνθρωποι γίνονται απρόθυμοι να δουν τα δικά τους σφάλματα , αλλά μάλλον τα αποδίδουν σε κάποιον άλλο», έγραψε η Susan J Elliott JD, M.Ed . στην Psychology Today. « Ξέρουν από αυτές τις ελλείψεις (επειδή είναι στοιχεία της προσωπικότητας τους) αλλά δεν παραδέχονται ότι συμβαίνουν σε αυτούς. Αντί για αυτό, εκτρέπονται και επιμένουν ότι ο υπόλοιπος κόσμος είναι ο πραγματικά ένοχος, για αυτό το κακό,  που οι ίδιοι διαπράττουν.»

Με μια λίστα από σημάδια σαν τα ανωτέρω, φαίνεται εύκολο να εντοπίσουμε κάποιον με κακοήθη ναρκισσισμό. Αλλά δεν είναι τόσο απλό, όσο φαίνεται.
η Barron μας ενημερώνει ότι ο κακοήθης ναρκισσιστής είναι ένας αποτελεσματικός αφηγητής (λέει ωραία και πειστικά τις ιστορίες του) και αυτό σημαίνει ότι οι άλλοι θα υποστηρίξουν άθελά τους, τις καταστροφικές δράσεις του, συμβάλλοντας έτσι σε ένα τρομερό χάος.
Επομένως...Τώρα ξέρετε τι να αναζητήσετε.
πηγή 30-1-17

https://www.bustle.com/p/8-signs-of-malignant-narcissism-34154


*******  ένα ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στη ΦΙΛΗ μου,  που ερευνά εδώ και χρόνια το φαινόμενο της εξάπλωσης των κακόηθων ναρκισσιστών και με βοηθάει να επιβιώσω από τη "γειτονική"  επίδραση τέτοιων άθλιων ερπετοειδών ατόμων.
Το μίσος τους για τα ζώα, αποτελεί για μένα προσωπικά. το σημαντικότερο σημάδι.
Δεν υπάρχει περίπτωση, ένας άνθρωπος που κακοποιεί και τσαλαπατάει άλλα πλάσματα, να μην είναι ψυχικά διαταραγμένος και επικίνδυνος για όλους και για όλα.

 *ευχαριστώ που μου υπέδειξες τι να αναζητήσω για να καταλάβω. Είχα αρχίσει να κλονίζομαι από την επιρροή αυτών των ψυχικά διαταραγμένων ανθρώπων, που ωστόσο διατηρούν το κοινωνικό τους κύρος, εκμεταλλεύονται τους άλλους  και εξαπατούν με τις "μάσκες" τους  για να κερδίζουν οφέλη.
Η στάση τους προς τα αδέσποτα ζώα, προδίδει την επιθετικότητα τους και το πόσο κακό μπορούν να κάνουν στους άλλους...

Δεν υπάρχουν σχόλια: