Σάββατο, 10 Ιουνίου 2017

Εγκληματικό διεθνές δίκτυο Ισπανών, Ελλήνων και Κινέζων, διακινούσε λαθραία, απειλούμενο με εξαφάνιση είδος χελιού και έκανε παράνομες εξαγωγές του, από την ΕΕ στην Κίνα.
Παράνομη διεθνής διακίνηση και εμπορία είδους άγριας πανίδας, της Σύμβασης CITES, που κινδυνεύει με εξαφάνιση.
Το απειλούμενο με εξαφάνιση ευρωπαϊκό χέλι (ψάρι που μοιάζει με φίδι) επέλεξε να διακινήσει λαθραία, μια εγκληματική συμμορία.
Το ισχύον καθεστώς -εδώ και χρόνια- για τις εξαγωγές και τις εισαγωγές του ευρωπαϊκού χελιού (Anguilla anguilla) προβλέπει  μηδενική εξαγωγική ποσόστωση και επίσης καθολική απαγόρευση για την εισαγωγή δειγμάτων του είδους αυτού στην ΕΕ από τρίτες χώρες.

Τα μικρά χέλια (γυαλόχελα)  κολυμπούν με τη δική τους πυξίδα, πίσω στις λιμνοθάλασσες που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν οι γονείς τους, φθάνουν ως τη θάλασσα των Σαργασσών στ’ ανοιχτά της Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών όπου αναπαράγονται και πεθαίνουν.Τα μικρά τους ακολουθούν το αντίστροφο δρομολόγιο.
Το μυστηριώδες θαυμαστό αυτό πλάσμα, έχει ενταχθεί στον  Κατάλογο της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης και των Φυσικών Πόρων, στην  Κόκκινη Βίβλο, δηλαδή στον κατάλογο των ειδών, που απειλούνται υπό εξαφάνιση.
Η φράση ξεγλιστράει σαν το χέλι, δεν βγήκε τυχαία. Το χέλι δεν αναπαράγεται σε συνθήκες αιχμαλωσίας.

Από το 2004, η ΕΕ αναγνώρισε πως το ευρωπαϊκό χέλι κινδυνεύει και γίνεται συστηματική παρακολούθηση στα ιχθυοαποθέματα χελιού, ενώ υπάρχουν αυστηροί περιορισμοί για τους ψαράδες.

Ελληνικές και ισπανικές αρχές επιβολής του νόμου και δικαστικές αρχές, που υποστηρίζονται από την Eurojust και τη Europol, εξάρθρωσαν ένα διεθνές εγκληματικό δίκτυο που εκτιμάται ότι έχει εξάγει λαθραία, κατά την τρέχουσα περίοδο, πάνω από 10 τόνους νεαρά χέλια (υαλόχελα) από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς την Κίνα, με κέρδος που υπολογίζεται σε 10 εκατομμύρια ευρώ.
Μια συντονισμένη επιχείρηση που διεξήχθη στην Ελλάδα και την Ισπανία οδήγησε σε 17 συλλήψεις.
κατασχέθηκαν περίπου δύο τόνοι νεαρά χέλια αξίας 2 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ζητήθηκε η βοήθεια έμπειρων ιχθυολόγων, (που εργάζονται για την εφαρμογή της σύμβασης CITES) για την επανεισαγωγή των χελιών στο φυσικό τους περιβάλλον στο μέτρο του δυνατού.

Τα ιχθυαποθέματα σε Ευρωπαϊκό χέλι ( Anguilla anguilla ) αντιμετωπίζουν σοβαρή εξάντληση. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Συμβουλίου για την Εξερεύνηση της Θάλασσας (ICES), μέχρι το 2011, το επίπεδο πρόσληψης νεαρών χελιών (ο αριθμός των νεαρών χελιών που παράγονται κάθε χρόνο) ήταν μόνο το 1 τοις εκατό του επιπέδου πριν από τη δεκαετία του 1980.
 Παρά τα μέτρα για την προστασία τους, η αφθονία των χελιών σε όλα τα στάδια του κύκλου ζωής τους παραμένει πολύ χαμηλή. 
***(αφού παρά τα μέτρα προστασίας, το λαθρεμπόριο και η αισχροκέρδεια από επώνυμους προστάτες του -καθηγητές και ιχθυολόγους-οργιάζει...😢 )

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ , οι χώρες της ΕΕ πρέπει να λάβουν μέτρα που να επιτρέπουν στο 40% των ενήλικων χελιών να ξεφύγουν από τα εσωτερικά τους ύδατα, προς τη θάλασσα, όπου μπορούν να αναπαράγονται. Το ευρωπαϊκό χέλι είναι επίσης εισηγμένο στο Παράρτημα ΙΙ της CITES. Με βάση τις ετήσιες συστάσεις της ομάδας επιστημονικής εξέτασης που αποτελείται  από εμπειρογνώμονες των κρατών μελών, το διεθνές εμπόριο των ευρωπαϊκών χελιών εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απαγορεύεται.
πηγή
http://www.eurojust.europa.eu/press/PressReleases/Pages/2017/2017-03-08.aspx

Με συντονισμένη επιχείρηση,  εξαρθρώθηκε το διεθνές εγκληματικό δίκτυο, που διακινούσε παράνομα το απειλούμενο και υπό προστασία είδος νεαρών χελιών ( Anguilla anguilla , or European eel) που   η διακίνηση του εκτός συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  απαγορεύεται αυστηρά.

Η επιχείρηση, (με την κωδική ονομασία Abaia) που συντονίστηκε από την EUROPOL και την EUROJUST, οδήγησε σε κοινές δράσεις στην Ισπανία και την Ελλάδα με αποτέλεσμα 17 άτομα να συλληφθούν (8 στην Ισπανία και 9 στην Ελλάδα, ταυτόχρονα στις 3-2-17)

***🐉(το Abaia είναι -σύμφωνα με τη Μελανησιακή μυθολογία- ένα γιγαντιαίο μαγικό μυθολογικό χέλι, που κατοικούσε στον πυθμένα των λιμνών γλυκού νερού στο  Fiji , Solomon και Vanuatu Islands. Προστάτευε από τον άνθρωπο,  όλα τα πλάσματα που ζούσαν μέσα στη λίμνη. Αν δοκίμαζε να τα βλάψει, προκαλούσε με την ισχυρή ουρά του, ένα μεγάλο κύμα, ή έφερνε μια μεγάλη θύελλα βροχής που πλημμύριζε τη γη και έπνιγε όσους προκαλούσαν βλάβη)
Η δικαστική έρευνα διεξήχθη από το Δικαστήριο Court No 3 της Tortosa, υπό τη διεύθυνση του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα για Περιβαλλοντικά Θέματα της Tarragona, και με την ενεργό συμμετοχή της Αρχής CITES,  στην Ισπανία

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, κάθε αλιευτική περίοδο, πάνω από 7 τόνοι νεαρών χελιών εξάγονταν παράνομα στην Κίνα. Τα κέρδη που προέρχονταν από αυτά, ανέρχονταν σε 7 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης Abaia που συντονίστηκε από την EUROPOL και την EUROJUST, και με τη συμμετοχή της Πορτογαλίας, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Ελλάδας και του  Ηνωμένου Βασιλείου, η ισπανική Guardia Civil συνέλαβε 8 άτομα στις πόλεις Tarragona, Σεβίλλη και Βαλένθια (στις 3-2-17)
Εκτός από αυτά, άλλα 9 άτομα -μέλη του κυκλώματος παράνομης διακίνησης χελιών-συνελήφθησαν στην Ελλάδα.
Τα άτομα που συνελήφθησαν διώκονται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, λαθρεμπόριο, παραποίηση εγγράφων, εγκλήματα κατά της πανίδας (παράβαση της νομοθεσίας για το περιβάλλον και τα προστατευόμενα είδη) φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.


Μεταξύ των ανθρώπων που συνελήφθησαν στην Ισπανία, υπάρχουν δύο Κινέζοι υπήκοοι.
οι Κινέζοι είναι εγκατεστημένοι στην Ισπανία, όπου και έστησαν την εταιρεία τους, εκεί διακινούσαν χρήματα μέσω σύνδεσής τους με το σύστημα πληρωμών που είναι γνωστό ως "HAWALA", "CHOP" ή "FEI-CH'IEN."
Χάρη σε αυτό το σύστημα, κάποια από τα χρήματα που προέρχονταν από την πώληση του γόνου χελιών, στάλθηκαν στην οργάνωση σε μετρητά από το Χονγκ Κονγκ  (αρχικά στην ισπανική εταιρεία και στη συνέχεια στην Ελλάδα).
Με αυτό τον τρόπο, η εγκληματική οργάνωση ήταν σε θέση να αποφεύγει τις διεθνείς μεταφορές χρημάτων, μειώνοντας έτσι τις προμήθειες και να διαφεύγει τον έλεγχο από την αρμόδιες φορολογικές και οικονομικές αρχές.
Περίπου δύο τόνοι ζώντων χελιών κατασχέθηκαν και έχουν πραγματοποιηθεί εννέα έρευνες σε νοικοκυριά και επαγγελματικούς χώρους στην Ισπανία, όπου διάφορα είδη επίσης κατασχέθηκαν όπως εξοπλισμός πληροφορικής, έγγραφα σχετικά με την παράνομη δραστηριότητα, πολυτελή αυτοκίνητα, χρηματικό ποσό άνω των 300.000 ευρώ σε μετρητά και μικροί ράβδοι χρυσού.
Εκτός από αυτό το ποσό, κατασχέθηκαν άλλα 240.000 ευρώ  σε ένα μπλόκο που έγινε μετά τη συνάντηση ορισμένων μελών του δικτύου με τους Κινέζους υπηκόους που συνελήφθησαν, οι οποίοι ήταν υπεύθυνοι για την αποστολή χρημάτων σε μετρητά, μέσω του συστήματος που έχει ήδη αναφερθεί.

Η επιχείρηση ABAIA ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο, όταν κάποια μέλη του UCOMA - Τμήμα Προστασίας Περιβάλλοντος της Guardia Civil (SEPRONA) ανακάλυψαν ότι, μια εταιρεία στην Ταραγόνα,  που διαχειρίζεται ιχθυαποθέματα  γόνου προστατευόμενου είδους χελιών, τα διακινεί και τα εξάγει παράνομα.
 Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εν λόγω εταιρεία είχε ήδη διερευνηθεί το 2012  επιχείρηση (Operation SUCULENTA) για τον ίδιο λόγο.
Μόλις έγιναν τα πρώτα βήματα, μέλη της Guardia Civil (SEPRONA) διαπίστωσαν  ότι, η εν λόγω εταιρεία ίσως εξήγαγε μωρά χέλια (γυαλόχελα του είδους Anguilla anguilla ) χρησιμοποιώντας  άλλες χώρες της ΕΕ, για να αποφύγει τον εντοπισμό της.
Χάρη στις πληροφορίες που συλλέχθηκαν από την Guardia Civil (SEPRONA), τον Ιούλιο του 2016, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην έδρα της EUROPOL Headquarters στη Χάγη, όπου ορίστηκαν τα καθήκοντα της κάθε ενδιαφερόμενης χώρας.


💲   Η  διαδρομή που χρησιμοποιούσαν

όταν συλλέχθηκαν οι πληροφορίες, η Guardia Civil (πολιτοφυλακή για τη διατήρηση της φύσης, το κυνήγι και τις ιχθυοκαλλιέργειες) διαπίστωσε ότι, η ισπανική εταιρεία αγόραζε χέλια που αλιεύτηκαν νόμιμα αλλά και παράνομα στην ισπανική επικράτεια, αλλά επίσης αγόραζε χέλια στη Γαλλία, την Πορτογαλία και στην Ιταλία, έτσι δεν ήταν εφικτό να γίνει επίσημη εκτίμηση, εάν τα νεαρά χέλια (του προστατευόμενου είδους Anguilla anguilla) είχαν νόμιμη ή παράνομη προέλευση.
για να προμηθευτούν παράνομα το γόνο των χελιών, χρησιμοποιούσαν  λαθροκυνηγούς από τις περιοχές της Ανδαλουσίας (αυτόνομη περιοχή όπου απαγορεύεται τελείως η αλιεία αυτού του είδους), τη Βαλένθια (όπου οι επαγγελματίες επιτρέπεται να αλιεύουν, με δήλωση αλιευμάτων) ή την περιοχή του ποταμού Έβρου  (όπου η αλιεία επιτρέπεται, αλλά τα αλιεύματα πρέπει να δηλώνονται υποχρεωτικά).
Αφού συνέλεγαν μια συγκεκριμένη ποσότητα  (μεταξύ 800 και 1000 κιλών) από μωρά χέλια (γυαλόχελα), στη συνέχεια τα μετέφεραν στην Ελλάδα, με ένα φορτηγό ειδικά εξοπλισμένο για τη μεταφορά ζωντανών ψαριών.
Από την Ελλάδα, και με απόκρυψη του πραγματικού περιεχομένου της αποστολής, τα μωρά χέλια αποστέλλονταν στο Χονγκ Κονγκ για να πωληθούν στη συνέχεια στην Κίνα.
Αυτά τα ταξίδια αποτελούνταν από διάφορα στάδια. Αρχικά το φορτηγό πήγαινε  από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας στην Ταραγόνα, στο λιμάνι της Βαρκελώνης, όπου επιβιβαζόταν σε ένα καράβι "ferry-boat" και ταξίδευε προς την Ιταλία. Αφού διέσχιζε τη χώρα οδικώς, το φορτηγό επιβιβαζόταν σε ένα άλλο ferry-boat (στην Αγκώνα) μέχρι τις Ελληνικές ακτές (Ηγουμενίτσα)
Από εκεί τα νεαρά χέλια μεταφέρονταν στις εγκαταστάσεις της ελληνικής εμπλεκόμενης επιχείρησης και διατηρούνταν σε σειρές δεξαμενών με ψάρια, κοντά στο αεροδρόμιο της Αθήνας.

Μετά από μερικές μέρες στις δεξαμενές (ένα βασικό βήμα για τη μείωση του στρες, στα μωρά χέλια Anguilla anguilla) η οργάνωση  διοργάνωνε την αποστολή αεροπορικώς στο Χονγκ Κονγκ, είτε δηλώνοντας  λάθος είδος χελιών Elver στα έγγραφα εξαγωγής, είτε αποκρύπτοντας την πραγματική φύση των εμπορευμάτων. Το παράνομο εμπόρευμα ταξίδευε με πτήση  από το διεθνή αερολιμένα Ελευθέριος Βενιζέλος προς το Χονγκ Κονγκ, με στάση στην Κωνσταντινούπολη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, δεδομένου ότι η εταιρεία λειτουργούσε νόμιμα εντός της νόμιμης αγοράς των νεαρών χελιών, ήταν εύκολο για αυτούς να κρύψουν τις παράξενες κινήσεις (παράνομη διακίνηση) σχετικά με την προέλευσή τους, καθιστώντας έτσι το έργο της αστυνομίας πολύ πιο δύσκολο.
Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, η Guardia Civil εφάρμοσε ένα σύστημα για τον εντοπισμό των υπευθύνων, τις διαδρομές που χρησιμοποιούσαν για τη μετακίνηση των ψαριών και τις απατεωνίστικες μεθόδους για να αποφεύγουν τους επίσημους κρατικούς ελέγχους.
Η έρευνα έγινε σε συντονισμό με τις άλλες χώρες, ιδιαίτερα με την Ελλάδα, δεδομένου ότι το έγκλημα της λαθρεμπορίας  διεπράχθη πραγματικά στη χώρα μας, όπου ολοκληρωνόταν ένας κύκλος της κομπίνας και υποστήριζονταν οι υπόλοιποι.
στην Ελλάδα στις 3-2-17 , σε παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις σε Αττική, Αιτωλοακαρνανία, Θεσπρωτία και Πρέβεζα, συνελήφθησαν εννέα μέλη της οργάνωσης.
Μεταξύ των 9 συλληφθέντων, είναι ένας καθηγητής ιχθυολογίας στο πανεπιστήμιο, στο τμήμα περιβάλλοντος και ένας επίσης καθηγητής, γεωπόνος-ιχθυολόγος ειδικευμένος στις υδατοκαλλιέργιες και ιδρυτής εταιρείας στην Πρέβεζα με αντικείμενο την εγκατάσταση παραγωγικών μονάδων για εκκολαπτήρια και μονάδες πάχυνσης θαλασσινών (τσιπούρα, λαβράκι) και ειδών γλυκού νερού (χέλι, οξύρυγχος, κυπρίνος).🙀
Την υπόθεση στη χώρα μας, χειρίστηκαν επίσης στελέχη της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Τελωνείων Αττικής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

🐒 το ψεύτικο πρόσωπο της εταιρείας
 Ως αποτέλεσμα αυτής της έρευνας, αποδείχθηκε ότι η ισπανική εταιρεία είχε σχεδιάσει ένα σύστημα, για να μη ποινικοποιούνται οι εγκληματικές της δραστηριότητες και να διαφεύγουν οι κατηγορούμενοι, την διεθνή δικαιοσύνη.
 Για το σκοπό αυτό,  συνδέονταν με γνωστούς  Έλληνες επιχειρηματίες και είχαν συστήσει ένα δίκτυο από εικονικές εταιρείες για να στέλνουν τις αποστολές τους χωρίς να κινούν τις υποψίες.
  Εκτός αυτού, οι αξιωματικοί της  Guardia Civil επιβεβαίωσαν ότι όσο πιο υψηλόβαθμο ήταν ένα μέλος μέσα στην εγκληματική οργάνωση, τόσο υψηλότερα έσοδα του αντιστοιχούσαν από την αύξηση της παράνομης δραστηριότητας, σύμφωνα με τις τιμές σε κάθε επίπεδο: μεταξύ 180 και 1.500 € / kg, ανάλογα με το επίπεδο.

Παρ 'όλα αυτά, τα περισσότερα από τα έσοδα που προέρχονταν από τη δραστηριότητα αυτή, αντιστοιχούσαν στο υποκατάστημα της οργάνωσης που βρίσκεται στην Κίνα. Το καθαρό κέρδος που αποκόμιζε, το εκεί τμήμα της οργάνωσης, εκτιμάται ότι ανέρχονταν σε πάνω από 7.000 € / kg.
Η τρέχουσα κατάσταση του Ευρωπαϊκού προστατευόμενου είδους χελιού Anguilla Anguilla
το είδος χελιού Anguilla anguilla, ή ευρωπαϊκού χελιού, περιλαμβάνεται στο Παράρτημα ΙΙ της Σύμβασης CITES. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να διατεθεί στο εμπόριο, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται οι σχετικές απαιτήσεις  και λαμβάνονται οι αντίστοιχες άδειες.

Ωστόσο, δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί ότι η υπαγωγή της στο ως άνω Παράρτημα δεν διασφαλίζει το απαιτούμενο επίπεδο προστασίας, επέβαλε µηδενική εξαγωγική ποσόστωση για τα δείγµατα του είδους Anguilla, όσον αφορά το διεθνές εμπόριο.
Παρά το γεγονός αυτό, η απαγόρευση αυτή δεν ισχύει για το εσωτερικό εμπόριο σε ολόκληρη την Ευρώπη, γιατί για την εφαρμογή της συνθήκης "CITES Convention"  δεν υπάρχουν εσωτερικά σύνορα εντός της ΕΕ.
πηγή
http://www.guardiacivil.es/en/prensa/noticias/6121.html# 
[µε αφορµή το σχετικό έγγραφο της Ε.Ε. προς την Γραµµατεία CITES αλλά και τα συµπεράσµατα τηςτελευταίας συνάντησης της Επιτροπής των ∆ιαχειριστικών Αρχών CITES των Κρατών Μελών της Ε.Ε. γνωστοποιήθηκε ότι στην τελευταία συνεδρίαση της Οµάδας Επιστηµονικής Εξέτασης (Scientific Review Group),  οι Επιστηµονικές Αρχές των κρατών-µελών, για άλλη µια φορά, συµφώνησαν ότι δεν είναι σε θέση να εκδίδουν ένα µη-επιζήµιο εύρηµα (non-detriment finding) για την εξαγωγή δειγµάτων του ευρωπαϊκού χελιού (Anguilla anguilla) όπως απαιτείται από το άρθρο IV(2)(a) της Σύµβασης και κατά συνέπεια τα κράτη-µέλη δεν θα είναι ικανά να εκδίδουν άδειες εξαγωγής για το είδος αυτό εκτός της Ε.Ε.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκ µέρους των Κρατών Μελών της Ε.Ε. γνωστοποίησε αυτή την πληροφορία στην Γραµµατεία της Σύµβασης CITES ζητώντας της να δηµοσιεύσει στον δικτυακό της τόπο µηδενική εξαγωγική ποσόστωση για τα δείγµατα του είδους Anguilla anguilla, που θα έχει εφαρµογή για όλα τα Κράτη-Μέλη της Ε.Ε.
Αναφορικά µε το θέµα των εισαγωγών δειγµάτων του είδους αυτού στην Ε.Ε. από τρίτες χώρες εξακολουθεί να ισχύει επίσης καθολική απαγόρευση.]

σχετικά στη διεύθυνση
www.alieia.minagric.gr/sites/default/files/basicPageFiles/%25CE%2595%25CE%2593%25CE%259A%25CE%25A5%25CE%259A%25CE%259B%25CE%2599%25CE%259F%25CE%25A3%2520%25CE%2593%25CE%2599%25CE%2591%2520%25CE%2599%25CE%25A3%25CE%25A7%25CE%25A5%25CE%259F%25CE%259D%2520%25CE%259A%25CE%2591%25CE%2598%25CE%2595%25CE%25A3%25CE%25A4%25CE%25A9%25CE%25A3%2520%25CE%2595%25CE%2599%25CE%25A3%25CE%2591%25CE%2593%25CE%25A9%25CE%2593%25CE%25A9%25CE%259D%2520%25CE%2595%25CE%259E%25CE%2591%25CE%2593%25CE%25A9%25CE%2593%25CE%25A9%25CE%259D%2520%25CE%25A7%25CE%2595%25CE%259B%25CE%2599%25CE%259F%25CE%25A5.pdf+&cd=4&hl=el&ct=clnk&gl=gr


Σε κάθε περίπτωση, οι πωλήσεις στην Ευρώπη είναι πολύ χαμηλές και δεν φαίνεται να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην επιβίωση του είδους. Παρά το γεγονός αυτό, ο τελικός προορισμός γόνου των χελιών πέρα ​​από τα σύνορά μας, μπορεί να σημαίνει την εξαφάνιση του χελιού.
Η επιχείρηση αυτή υποστηρίχτηκε  και καθοδηγήθηκε από την Εισαγγελία για τα περιβαλλοντικά ζητήματα της Ταραγόνα (Public Prosecution Office for Environmental Issues of Tarragona) η οποία στη συνέχεια παρέπεμψε την υπόθεση στο Δικαστήριο Magistrates´ Court No 3 of Tortosa (Tarragona).
Ομοίως, η συνεργασία με την CITES Αρχή στην Ισπανία ήταν πολύ αξιόλογη, αφού συμμετείχε ενεργά από την αρχή σχεδόν σε κάθε σημαντική ενέργεια, και επίσης παρακολούθησε τη σύσκεψη στην έδρα της EUROPOL Headquarters.

🐾 το επονομαζόμενο Anguillaanguilla ή ευρωπαϊκό χέλι, είναι είδος προστατευόμενης άγριας πανίδας, το οποίο απειλείται με εξαφάνιση, καθ’ όσον το χέλι δεν αναπαράγεται στην αιχμαλωσία και η υπεραλίευση του γόνου του έχει ως συνέπεια τη μείωση του πληθυσμού του κατά 90%.
Η εξαγωγή του από την ΕΕ έχει απαγορευτεί με την σύμβαση CITES,
Την άνοιξη ταξιδεύει  στη θάλασσα των Σαργάσσων (Β. Αμερική) για να γεννήσει. Οι προνύμφες επιστρέφουν στην Ευρώπη, όπου στα ποτάμια της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας γίνονται γυαλόχελα (glass eels) Τους μήνες Νοέμβριο έως Μάρτιο, το παράνομο ψάρεμα των γυαλόχελων γίνεται τις νύκτες, που έχει νέα σελήνη.
Μετά την παράνομη αλίευσή τους υποφέρουν από έντονο στρες και χρειάζονται διατήρηση σε ειδικές συνθήκες (με κρύο και οξυγονωμένο νερό) για να διατηρηθούν ζωντανά και να μεταφερθούν με ειδικό φορτηγό στη Βαρκελώνη
στα ποτάμια, στις λίμνες και στις λοιπές υδάτινες λεκάνες της Ευρώπης παραμένει μόνο όσο είναι σε νεαρή ηλικία. Όταν φτάνει σε ηλικία γεννητικής ωριμότητας (6 έως 12 ετών για τα αρσενικά και 9 έως 18 ετών για τα θηλυκά), επιστρέφει στον μοναδικό τόπο γέννησής του: τη θάλασσα των Σαργασσών, στον Ατλαντικό ωκεανό στα ανοιχτά της Φλόριδα (ΗΠΑ), όπου αναπαράγεται και απ’ όπου δεν επιστρέφει ποτέ πια πίσω.

Το χέλι δεν αναπαράγεται σε συνθήκες αιχμαλωσίας. Επισημαίνεται ότι στα ποτάμια, στις λίμνες και στις λοιπές υδάτινες λεκάνες της Ευρώπης παραμένει μόνο όσο είναι σε νεαρή ηλικία. Όταν φτάνει σε ηλικία γεννητικής ωριμότητας (6 έως 12 ετών για τα αρσενικά και 9 έως 18 ετών για τα θηλυκά), επιστρέφει στον μοναδικό τόπο γέννησής του: τη θάλασσα των Σαργασσών, στον Ατλαντικό ωκεανό στα ανοιχτά της Φλόριδα (ΗΠΑ), όπου αναπαράγεται και απ’ όπου δεν επιστρέφει ποτέ πια πίσω.
Οι προνύμφες του παραμένουν εκεί για ένα έως δύο χρόνια και στη συνέχεια μεταφέρονται με το ρεύμα του Κόλπου (GulfStream) στις ευρωπαϊκές ακτές όπου φτάνουν ύστερα από ταξίδι 200-300 ημερών.Ακολούθως, μεταμορφώνονται σε υαλόχελα, δηλαδή σε μικρά διαφανή χέλια μήκους 6 έως 12 εκατοστών, τα οποία παραμένουν για κάποιο διάστημα στις εκβολές των ποταμών τρεφόμενα με πλαγκτόν. Στη συνέχεια, αρχίζουν να αποικίζουν σταδιακά τα ποτάμια, τις λίμνες και τις λοιπές υδάτινες λεκάνες φτάνοντας προοδευτικά στο στάδιο του «κίτρινου χελιού».

Δεν υπάρχουν σχόλια: