Πέμπτη, 1 Ιουνίου 2017

Παγκόσμια επιδημία αυτοκτονιών. Ελληνική φιλοσοφία και αυτόχειρες. Στο Χριστιανισμό, ο αυτόχειρας αποκηρύσσεται, αλλά ο Χριστός δεν θα γύριζε ποτέ την πλάτη σε έναν απελπισμένο άνθρωπο που απλά "δεν άντεξε"
 Παγκόσμια επιδημία αυτοκτονιών.  800.000 ζωές τουλάχιστον χάνονται κάθε χρόνο από αυτή την αιτία. 

 Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ίδρυμα για την πρόληψη αυτοκτονίας (American Foundation for Suicide Prevention)  κάποιος σε αυτή τη χώρα πεθαίνει από αυτοκτονία κάθε 12,8 λεπτά.
 Η αυτοκτονία είναι η τρίτη αιτία θανάτου, μετά τον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις. Οι αριθμοί είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακοί μεταξύ των νέων.
στις ΗΠΑ η πολιτεία Ιντιάνα κατέχει την πρώτη θέση ανάμεσα στις 50 πολιτείες σε αριθμούς εφήβων που επιχειρούν την τραγική πράξη,
 Σε αντίθεση με τον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις, η αυτοκτονία, μπορεί 100% να προληφθεί
αλλά
οι λόγοι που οδηγούν έναν άνθρωπο σε αυτή την πράξη, είναι ανεξερεύνητοι.
πολλές οι στατιστικές, πολλές οι θεωρίες αλλά καμία αξιόπιστη απάντηση στο ερώτημα "τι είναι τελικά η αυτοκτονία"
κάποιοι "ειδικοί" μιλούν για παράγοντες κινδύνου (προειδοποιητικά σημάδια -αλλαγή διάθεσης, παρορμητική συμπεριφορά, αλλαγή στη διατροφή ή στα μοτίβα το υ ύπνου, αίσθημα αναξιότητας ή απελπισίας, ενασχόληση με το θάνατο, διάθεση προσωπικών αντικειμένων κλπ. --κατάχρηση ουσιών, ιστορία αυτοτραυματισμού, βίαια ξεσπάσματα, bulling (διαρκής εκφοβισμός)κλπ)
αν και το θύμα της αυτοκτονίας δεν πάσχει πάντοτε από προβλήματα ψυχικής υγείας, εκτιμάται ότι το 90% των ανθρώπων που αυτοκτονούν πάσχουν από διαταραχές ψυχικής υγείας.
Αλλά και ποιος άνθρωπος δεν πάσχει από αυτές τις αποκαλούμενες "διαταραχές" ?
πηγή 31-5-17
http://www.journalreview.com/opinion/article_b9771148-456f-11e7-8271-a7e2121f2909.html

Οι άνδρες στο Ηνωμένο Βασίλειο, ηλικίας 20 έως 49 είναι πιο πιθανό να πεθάνουν από την αυτοκτονία παρά από οποιαδήποτε άλλη αιτία θανάτου.ένας ιός που σκοτώνει νέους άνδρες κυρίως σε αριθμούς ρεκόρ. τίποτα δεν εξηγεί επαρκώς το γιατί. αν είστε άνδρας μεταξύ 20 και 49 ετών έχετε περισσότερες πιθανότητες να πεθάνετε από αυτή την αιτία (που εξαπλώνεται και "μεταδίδεται"επίσης σαν ιός) παρά από καρκίνο, τροχαία δυστυχήματα ή καρδιακές παθήσεις. είναι η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζουμε, η υπ' αριθμόν ένα δολοφόνος.τα στοιχεία είναι ανατριχιαστικά,(σχετικά στοιχεία δόθηκαν σε έκθεση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας)  αλλά είναι κάτι (τεράστιο ταμπού στον τομέα της ψυχικής υγείας) που δύσκολα το συζητάμε.
ειδικοί στη Βρετανία λένε ότι το 75% των ανθρώπων που αυτοκτονούν, δεν έχουν διαγνωστεί με πρόβλημα ψυχικής υγείας και μόνο το 5% όσων αυτοκτονούν, πάσχει από κατάθλιψη.
πρόσφατα παραδείγματα ανθρώπων υψηλού προφίλ που αυτοκτόνησαν, όπως ο σχεδιαστής μόδας Alexander McQueen, ο οποίος αυτοκτόνησε το 2010, ο football manager της Ουαλίας Gary Speed ​​(2011), και ο κινηματογραφικός αστέρας Robin Williams (2014).
 οι στατιστικές είναι σαφείς. Το πρόβλημα έχει γίνει πάρα πολύ μεγάλο για να το αγνοήσουμε.(παράγοντες όπως το πένθος, κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες και προβλήματα ψυχικής υγείας, εξετάζονται σχετικά με το τραγικό φαινόμενο)
αινιγματική και ανεξήγητη η απότομη αύξηση των αυτοκτονιών στους Βρετανούς άνδρες μεταξύ του 2007 και 2013...
ευρύτερα στον κόσμο η πιο προφανής αιτία είναι η ύφεση του 2008 και η επακόλουθη αύξηση της ανεργίας και της φτώχειας. η οικονομία αποτελεί βασικό παράγοντα.
Μία από τις πιο ανησυχητικές αλλαγές από το 2007 είναι ότι τα ποσοστά αυτοκτονιών μεταξύ των ανδρών στη μέση ηλικιακή ομάδα (45-59) έχουν αυξηθεί κατά περίπου 40 τοις εκατό.
Μια θεωρία έχει να κάνει με τον τρόπο που οι άνδρες βλέπουν τον εαυτό τους στην κοινωνία, και ο τρόπος αυτός έχει αλλάξει σημαντικά τα τελευταία 20 χρόνια. Η όλη ιδέα του τι σημαίνει να είσαι ένας επιτυχημένος άνθρωπος είναι πολύ διαφορετικός τώρα.»
πηγή 9-5-17
http://www.esquire.co.uk/culture/longform/a9202/britain-male-suicide-crisis/
έξαρση των αυτοκτονιών στην Ελλάδα
Τα τελευταία τρία χρόνια , κάθε μέρα στην Ελλάδα αυτοκτονεί κι ένας άνθρωπος. Μέχρι το 2008, δηλαδή πριν από την επίσημη έναρξη της Κρίσης, αυτοκτονούσε στην Ελλάδα κατά μέσον όρο ένας άνθρωπος την ημέρα, κυρίως για ψυχολογικούς, συναισθηματικούς και πιο σπάνια για οικονομικούς λόγους. Πλέον αυτοκτονούν κατά μέσον όρο 2-3 άνθρωποι καθημερινά, δηλαδή τριπλάσιος αριθμός απ’ ότι συνήθως –και ακόμη μεγαλύτερος, αφού υπάρχουν και οι αποτυχημένες απόπειρες αυτοκτονίας που αφήνουν πίσω τους ανθρώπους, ψυχικά και σωματικά ανάπηρους.
Η οικονομική κρίση, η λιτότητα που επιβάλουν οι δανειστές μας, η ανεργία, η φτώχεια, οι χρεοκοπίες, που οδηγούν στην κατάθλιψη, η απόγνωση και πλήθος ψυχικών διαταραχών, που κάνουν τη ζωή ανυπόφορη και τους ανθρώπους να θέλουν να δραπετεύσουν απ΄ αυτή.
από το 2009, παρατηρήθηκε αλματώδης αύξηση των αυτοκτονιών. Μόνο το 2011 κατεγράφησαν 500 αυτοκτονίες (ποσοστό αύξησης 40%) από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε ολόκληρη την Ελλάδα, ενώ μέσα σε δύο χρόνια (2009-2011) τα κρούσματα έφτασαν τα 1700,
αν λάβουμε υπόψιν μας και τις αποτυχημένες απόπειρες αυτοκτονίας, ο αριθμός τους είναι διπλάσιος
το 2012 τα κρούσματα υπερδιπλασιάστηκαν. η ελληνική επιστημονική κοινότητα βεβαιώνει ότι μέσα σε μία τριετία, οι αυτοκτονικές τάσεις τριπλασιάστηκαν.
Η Ελλάδα  κατέχει πλέον την πρωτιά στις αυτοκτονίες στην Ευρώπη.

άλλοι επίσης "ειδικοί" αναφέρουν ότι πρόκειται για φαινόμενο μιμητισμού και όχι για αίσθημα απελπισίας και αδιεξόδου...
 το φαινόμενο του Μιμητισμού, που είναι σύνηθες στις ανθρώπινες κοινωνίες. Αν κάποιος άνθρωπος αυτοκτονεί και η πράξη του προβάλλεται στα μέσα ενημέρωσης, μπορεί να ακολουθήσουν και οι άλλοι το "παράδειγμά" του.
Ελληνική φιλοσοφία και αυτόχειρες
Οι μύστες της Ελευσίνας αποδοκίμαζαν την αυτοκτονία, οι μυημένοι στα Μικρά Μυστήρια "γνώριζαν" ότι υπάρχει ένα βαθύτερο μυστήριο που αφορά αυτή την πράξη και ήταν προειδοποιημένοι για τις "Καρμικές Συνέπειες"

κατά πόσο έχει δικαίωμα ο Μύστης να αφαιρέσει ζωή χωρίς να επιβαρύνει το Κάρμα του?
"Υψηλά Μυημένοι" όλων των Δογμάτων, που το σώμα τους "κατέρρεε" απο ασθένειες και ένιωθαν φοβερούς πόνους, συνέχιζαν να μένουν στη ζωή, αν και γνώριζαν καλά τα περί μεταθανάτιας ζωής και διαρκούς εξέλιξης του πνεύματος.

στο Χριστιανισμό, ο αυτόχειρας αποκηρύσσεται σε σημείο που να μην θάβεται καν σε ιερό χώρο, ούτε να ψάλλεται εξόδιος ακολουθία
Ωστόσο στον Ισλαμισμό, η αυτοκτονία εκθειάζεται, αν κρίνουμε από τους βομβιστές αυτοκτονίας.
για τους Σαμουράι το χαρακίρι, θεωρούνταν θεία πράξη...ή για τους Καμικάζι του Β' Παγκ. Πολέμου...
άλλωστε, το να μην "αντισταθείς" για να σώσεις την ζωή σου, δεν είναι "έμμεση αυτοκτονία"?
ο ίδιος ο Χριστός, ενώ μπορούσε να αποφύγει (ποικιλοτρόπως ) τον Σταυρό δεν το έκανε...Αυτό δεν ήταν "έμμεση αυτοκτονία"?
το θέμα της αυτοκτονίας είναι εξαιρετικά πολύπλοκο
σε περιπτώσεις αυτοθυσίας, μπορείς να καταδικάσεις μια μάνα που δίνει τη ζωή της για να σώσει το παιδί της?
Ωστόσο υπάρχουν μυημένοι που αποφασίζουν να "αναχωρίσουν" (να "κοιμηθούν") αφού κρίνουν ότι "εμαθαν" όλα όσα ήταν προορισμένοι να μάθουν, όταν ήλθαν σε αυτό τον κόσμο.
άλλοι "ειδικοί" καταλήγουν ότι η διαφορά βρίσκεται στα κίνητρα της αυτοκτονίας.
Αν γίνεται για να αποφύγουμε τον πόνο είναι κατακριτέα.
Αν έρχεται μετά από σκέψη, από το ανώτερο επίπεδο, δηλαδή τη νόηση, τότε είναι αξιοθαύμαστη.

Στη φύση η αφαίρεση ζωής -είτε δικής μας είτε άλλης- είναι απαράδεκτη.
Για τον μόνο λόγο που επιτρέπεται, είναι μόνον για την ζωή, για την εφαρμογή ιδεών, καταστάσεων και συνθηκών που θα βοηθήσουν στην επέκταση της ζωής,
και κυρίως στην εξέλιξή της.
Ποιός μπορεί όμως να "εκβιάσει" την Ψυχή του ανθρώπου όταν διαβαίνει την "Σκοτεινή Κοιλάδα της Απελπισίας" και μάλιστα με τον μέγιστο των εκβιασμών!
Οι λόγοι της Απελπισίας πολλοί, κάτι που δεν είναι σοβαρό για μένα, για τον άλλον μπορεί να είναι η "εξοντωτική αιτία", και το αντίστροφο.
Όταν όμως ο Οδοιπόρος της Γήινης Ατραπού, λυγίσει (για τον οποιοδήποτε λόγο) και πέσει καταμεσίς στην άνυδρη αυτή Κοιλάδα του Θανάτου, και κατευθύνει το τελευταίο του ουρλιαχτό προς τους Ουρανούς φωνάζοντας "Κύριε ίνα τι με εγκαταλείπεις"?.....ποιός τάχα έχει το δικαίωμα να τον "εκβιάσει"?
Πώς τολμά η εκκλησία να τον εκβιάζει λέγοντας " Σε θάβω "αδιάβαστο" σε μη ιερό χώρο"
Ως πάνσοφος, ο Κύριος δεν θα γύρισε την πλάτη σ'έναν άνθρωπο που δεν άντεξε την απελπισία και αυτοκτόνησε.

σχετικό το αλλόκοτο φαινόμενο που παρουσιάστηκε στην Kaitaia, μια μικρή πόλη (με πληθυσμό 4.887 άτομα) της Νέας Ζηλανδίας, Πέντε νεαροί άνδρες ηλικίας μεταξύ 17 και 25, αυτοκτόνησαν  το Μάιο του 2016,το αίσθημα απόγνωσης και αδυναμίας στους νέους ανθρώπους, τα μεγάλα ποσοστά ανεργίας στην περιοχή (με τα χαμηλότερα ακαθάριστα εισοδήματα -στη Νέα Ζηλανδία- των κατοίκων της), η έλλειψη υπηρεσιών ψυχικής υγείας
το ποσοστό αυτοκτονιών της Νέας Ζηλανδίας είναι προς το μέσον της "OECD range", αλλά είναι υψηλότερο από το ποσοστό στην Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
πηγή
http://www.dailymail.co.uk/news/article-3748035/Small-New-Zealand-town-seen-five-young-people-lives-three-months.html

New Zealand's suicide rate is at a record high
πηγή 25-5-17
https://www.tvnz.co.nz/one-news/new-zealand/watch-why-doesnt-nzs-mental-health-boss-know-suicide-rate-cant-answer-sunday-reporters-basic-question
σχετικό δημοσίευμα
Man behind 'Blue Whale' suicide is jailed, but says he is 'cleansing society'
πηγή 11-5-17
http://www.stuff.co.nz/world/92481099/Man-behind-Blue-Whale-suicide-is-jailed-but-says-he-is-cleansing-societyΔεν υπάρχουν σχόλια: