Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2016

Η δυνατότητα μάθησης υπάρχει και στα φυτά, νέα μελέτη αποδεικνύει τη Συμπαντική Ενότητα και ερευνά το μέλλον στις φυτοκοινωνίες


Τα φυτά μαθαίνουν όπως και οι άνθρωποι.  Θεωρούσαμε ότι δυνατότητα μάθησης έχουν μόνο οι άνθρωποι και τα ζώα, αλλά μια νέα μελέτη βεβαιώνει ότι και τα φυτά έχουν επίσης αυτή τη δυνατότητα (δηλαδή την ικανότητα να αποκτούν γνώσεις για τον κόσμο, αλλά και μνήμη για τη συγκράτηση (αποθήκευση) αυτών των γνώσεων)
οι διεργασίες της μνήμης αφορούν όλα τα κύτταρα του σώματος ενός οργανισμού (όχι μόνο τα εγκεφαλικά κύτταρα)
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας έθεσαν ως στόχο να αποδείξουν ότι, τα φυτά είναι πολύ ικανά σε μια μορφή απλής αντανακλαστικής μάθησης (στην ευαισθητοποίηση ή συνειρμική μάθηση)
Η μελέτη τους δημοσιεύθηκε στο  online επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports και έδειξε ότι τα φυτά μπορούν όπως και τα ζώα να συνδέουν τεχνητά ερεθίσματα με ενστικτώδεις λειτουργίες του οργανισμού τους.
με μια σειρά πειραμάτων συμπεριφοράς -με επικεφαλής τον Καθηγητή Gagliano- η ομάδα ήταν σε θέση να παρέχει πειστικές αποδείξεις ότι, τα φυτά μπορούσαν να μάθουν μια συγκεκριμένη συσχέτιση μεταξύ ενός γεγονότος  με ένα άλλο, που μάλιστα, μπορούσαν και να το προβλέψουν.
η ομάδα του καθηγητή Gagliano πειραματίστηκε με σπορόφυτα μπιζελιού (pea seedlings) που τα τοποθέτησε σε ένα  σωλήνα σχήματος Υ
αρχικά είδε την ανταπόκριση των φυτών όταν εκτέθηκαν στο φως που ερχόταν από μια συγκεκριμένη κατεύθυνση.
Μετά έδειξαν ότι όταν τοποθετούσαν ένα φως στο ένα άκρο του Υ, το δενδρύλλιο προσπαθούσε  να αναπτυχθεί προς αυτή την κατεύθυνση, ακόμα και όταν αφαιρούσαν αυτό το φως.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα φυτά ήταν σε θέση να μάθουν να επιλέγουν την καλύτερη κατεύθυνση ανάπτυξης για την επιβίωσή τους με την ορθή πρόβλεψη για την εμφάνιση του φωτός, ακόμα και όταν αυτό αφαιρέθηκε.

ο καθηγητής Gagliano είπε ότι η ικανότητα των φυτών να χρησιμοποιούν ένα ευρύ φάσμα προσαρμογών τους στο περιβάλλον, τα έχει κάνει κυρίαρχη μορφή ζωής στη γη.
Ωστόσο η πιθανότητα να είναι τα φυτά σε θέση να κάνουν συνδέσεις ανάμεσα σε περιβαλλοντικά ερεθίσματα για να ενισχύσουν την ικανότητά τους για την αναζήτηση φωτός, δεν είχε ποτέ διερευνηθεί.

Ο καθηγητής Gagliano είπε: «Επειδή τα ευρήματά μας είναι απρόσμενα, αναμένουμε ότι αυτή η μελέτη θα προκαλέσει μια ζωντανή και συναρπαστική συζήτηση σχετικά με την προέλευση και τις ιδιότητες της μνήμης, τη μάθηση και στην ουσία την ευφυή συμπεριφορά στα βιολογικά συστήματα.
Με την αμφισβήτηση  του τρόπου που βλέπουμε σήμερα τα φυτά και τη συμπεριφορά που τα επιτρέπει  να ανθίζουν, η έρευνα ανοίγει νέα και μεγαλύτερα οικολογικά ερωτήματα για το πως οι τροποποιήσεις στο περιβάλλον μας, θα διαμορφώσουν στο μέλλον τις φυτοκοινωνίες.

[Η φυτοκοινωνία είναι ένα είδος οργανωμένου συνόλου ειδών φυτών, η παρουσία των οποίων σε ένα τόπο χαρακτηρίζουν συγκεκριμένες καταστάσεις ρυθμιστικών παραγόντων, με διασταυρωμένες επιρροές, πράγμα που συνδέει τη φυτοκοινωνία με το ενδιαίτημα.
Ο προσδιορισμός των περισσότερων τύπων οικοτόπων βασίζεται στη φυτοκοινωνία.
Η φυτοκοινωνιολογία έχει σκοπό να οργανώσει τις φυτοκοινωνίες κατά ταξινομικά επίπεδα με αναλογία τη ταξινόμηση των έμβιων όντων. ]

«Πέρα από τα φυτά, τα ευρήματα αυτά μας υποχρεώνουν να αναθεωρήσουμε τη σκέψη μας σχετικά με τις βασικούς μηχανισμούς που διέπουν την επεξεργασία των πληροφοριών σε όλα τα έμβια συστήματα."

Μια προηγούμενη μελέτη του 2009 διαπίστωσε ότι τα μέλη του φυτικού βασιλείου μπορούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους.
Είναι «ικανά για πιο εξελιγμένη συμπεριφορά από όσο φανταζόμασταν», λέει ο Αμερικανός ειδικός "bug expert" καθηγητής Richard Karban.
Η μελέτη του πρότεινε ότι, τα φυτά συνομιλούν με την αποστολή χημικών μηνυμάτων μέσω του αέρα, και προειδοποιούν για τα πεινασμένα αρπακτικά.
η μελέτη απέδειξε συνομιλίες ανάμεσα σε θάμνους αρτεμισίας.
Όταν ένα γειτονικό φυτό "ακούει" το μήνυμα, ενισχύει την άμυνά του  απέναντι στις ακρίδες, τις κάμπιες και τους άλλους εισβολείς.

πηγή 6-12-16
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-4005956/Do-plants-learn-like-humans-Smart-seedlings-taught-adapt-world-them.html

προηγούμενες σχετικές αναρτήσεις μας
Η Βιωματική ΜΑΘΗΣΗ και η ΜΝΗΜΗ των βιωμάτων στα ΦΥΤΑ  19-1-14
http://hellenicrevenge.blogspot.com/2014/01/blog-post_6489.html

η ΑΓΓΟΥΡΙΑ λύνει το μυστήριο της ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ των ΦΥΤΩΝ 3-9-12
http://hellenicrevenge.blogspot.com/2012/09/blog-post_3926.html

http://hellenicrevenge.blogspot.com/2016/01/flytrap.html

οι μαγικές ιδιότητες (όπως το μεταφυσικό τους άρωμα, η ομορφιά ή το χρώμα τους) και οι δυνάμεις των φυτών προέρχονται από τις κοσμικές ενέργειες, τις οποίες το κάθε ένα από αυτά έλκει, μετασχηματίζει σαν χημικές ιδιότητες και κατόπιν γειώνει και αποκρυσταλλώνει στη γη με πολλούς τρόπους.
κάθε φυσικό σώμα (ορυκτό, φυτικό, ζωικό ή ανθρώπινο) έλκει και γειώνει συμπαντικές ενέργειες προς το εσωτερικό της γης.
όπως επίσης από τη γη εκπέμπει ενέργειες προς το άπειρο σύμπαν. αυτό είναι ο κόσμος έτσι όπως τον αντιλαμβανόμαστε, αυτή είναι η συμπαντική ροή
τα φυτά λειτουργούν και αυτά σύμφωνα με τους κοσμικούς νόμους (σύμφωνα με το Θείο Σχέδιο) με τις ικανότητες που τους προσφέρει η φύση.
Η γη με τους τόπους της και τα ορυκτά της, όλοι οι άνθρωποι, τα ζώα και τα φυτά, αποτελούν μια αδιάσπαστη ΕΝΟΤΗΤΑ που καθημερινά αποδεικνύεται ψυχολογικά και επιστημονικά.

Βεβαιώνεται και πάλι ότι κάθε μορφή έχει τις ιδιότητες του πνευματικού στοιχείου από όπου προέρχεται (όπως και κάποιες ενεργειακές ιδιότητες που καθιστούν ικανό το άτομο να συνεργάζεται ή όχι με άλλα είδη, ή να μένει ουδέτερο -οι γνωστές μας συμπάθειες και αντιπάθειες- έτσι και το κάθε τι έλκει αυτό που του αντιστοιχεί)

Λέμε ότι τα δένδρα "προσεύχονται" συνεχώς για να βρέξει, έτσι αν θέλουμε να κάνουμε μια έρημο πράσινη, αρκεί να ξέρουμε και να φυτέψουμε τα κατάλληλα δένδρα ή φυτά που θα προσελκύσουν το νερό.
στο φυτικό βασίλειο κάποια "φυτά δύναμης" διαθέτουν θεραπευτικές κυρίως ιδιότητες

για να αποκαλύψουν τα "μυστικά "τους στον ερευνητή, πρέπει να τα φυτέψει ο ίδιος σε κατάλληλο μέρος, να τα ποτίζει και ακόμα να τα συντροφεύει.
έτσι, θα προσφέρουν το φυσικό τους σώμα και τις θρεπτικές τους ουσίες για τη βελτίωση της υγείας μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: