Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2016

Υποδοχή του 2017 με έναν κομήτη που θα πετάξει δίπλα στο φεγγάρι, η συμβολική ερμηνεία του αστρολογικού φαινομένου

το βράδυ του Σαββάτου, στις 31-12-2016, θα υποδεχτούμε το νέο έτος,  με φυσικά πυροτεχνήματα (κοσμικά δαχτυλίδια) που θα ανάψουν στο νυχτερινό ουρανό με την εμφάνιση του κομήτη 45P/Honda-Mrkos-Pajdušáková.
Η κεφαλή του θα έχει ένα φωτεινό μπλε και πράσινο χρώμα και θα πετάξει δίπλα από το φεγγάρι.
Ο κομήτης της Πρωτοχρονιάς 45P/Honda-Mrkos-Pajdušáková εμφανίζεται στην εσωτερική περιοχή του ηλιακού μας συστήματος κάθε 5 περίπου χρόνια  (βρίσκεται σε μια ελλειπτική τροχιά με περίοδο 5,25 έτη)
εφόσον δεν θα είναι ορατός με γυμνό μάτι, θα χρειαστούμε ένα ζευγάρι κυάλια για να πιάσουμε μια αναλαμπή του.
Αρχικά φέτος, έγινε ορατός χαμηλά στο δυτικό ορίζοντα στις 15 Δεκεμβρίου και μετά την 21η Δεκεμβρίου έδωσε μια καλύτερη εικόνα του, με θέση που αναδεικνύει το πολύχρωμο κεφάλι του και την ουρά του να ανοίγει σαν βεντάλια.  Τώρα θα εμφανιστεί σαν μια γιορτινή μπάλα.
Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ο κομήτης (που ανακαλύφθηκε από τον αστρονόμο Minoru Honda στις 3 Δεκεμβρίου 1948) και η σελήνη έχουν ραντεβού για να πουν αντίο στο 2016.
στις 31 Δεκεμβρίου, κοιτώντας δυτικά προς τον αστερισμό του Αιγόκερω, περίπου στις 6.30 π.μ- ο κομήτης θα φαίνεται να βρίσκεται κοντά στην ημισέληνο.
την Ημέρα της Πρωτοχρονιάς ο κομήτης θα φτάσει στο περιήλιο - το σημείο της τροχιάς στο οποίο ένα αντικείμενο, είναι πιο κοντά στον ήλιο - της τροχιάς του
Η παρουσία του στη γιορτή του Νέου ΄Ετους, θα πυροδοτήσει αστρολογικές προβλέψεις -
λέγεται ότι η παρουσία ενός κομήτη ασκεί συγκεκριμένες εσωτερικές επιρροές πάνω στην ανθρωπότητα και στη γη, καθώς και σε όποιο άλλο διαστημικό σώμα πλησιάζουν.
Τα κλειδιά αυτής της γνώσης βρίσκονται  από αρχαιοτάτων χρόνων, στις  εσωτερικές παραδόσεις.
Η προσέγγιση σε ότι αφορά τη φύση και την επιρροή του κομήτη, ανοίγει νέες πύλες στην κατανόηση του σύμπαντος και του τρόπου με τον οποίο αυτό λειτουργεί.
Η εσωτερική προσέγγιση αντιλαμβάνεται το σύμπαν σαν έναν ενιαίο ζωντανό οργανισμό, του οποίου όλα τα τμήματα αλληλεπιδρούν και συλλειτουργούν όπως ακριβώς τα ζωτικά όργανα και τα κύτταρα του σώματός μας. Υπό αυτή την  οπτική, που  προσεγγίζεται όλο και περισσότερο από τις σύγχρονες επιστημονικές θεωρίες, η παρουσία κάθε ουράνιου σώματος αποκτά μια διαφορετική, ευρύτερη, προοπτική.

Ένα  περίεργο για την επιστήμη φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί είναι ότι, καθώς ένας κομήτης πλησιάζει τον Ήλιο όχι μόνο ανακλά όλο και περισσότερο ηλιακό φως, καθώς μεγαλώνουν οι διαστάσεις του, αλλά ταυτόχρονα εκπέμπει όλο και περισσότερη δική του ακτινοβολία.
για την εσωτερική παράδοση οι κομήτες αποτελούν κοσμικούς καταλύτες που διαδραματίζουν συγκεκριμένο ρόλο και έχουν δραστικές επιδράσεις στο παγκόσμιο εξελικτικό σκηνικό.
προέρχονται από ένα συγκεκριμένο κέντρο μέσα στο Σύμπαν και αποτελούν τους συνδετικούς κρίκους ανάμεσα σε ηλιακά συστήματα ή ακόμη και ανάμεσα σε γαλαξίες, εγκαθιδρύοντας γραμμές επικοινωνίας που ακόμη είναι άγνωστες στη επιστήμη. Με αυτόν τον τρόπο δομούνται κοσμικά κανάλια, μέσα από τα οποία κυκλοφορούν στο σύμπαν οι κοσμικές ενέργειες και κατευθύνονται προς συγκεκριμένες περιοχές. Έτσι οι κομήτες δρουν ως διανομείς κοσμικής ενέργειας ή ακόμη και παράγουν ενέργεια (ας θυμηθούμε εδώ την προαναφερθείσα περίεργη ιδιότητα των κομητών να εκπέμπουν και δική τους ενέργεια καθώς πλησιάζουν τον Ήλιο).
Όταν αυτές οι κοσμικές ενέργειες προσπίπτουν πάνω στη Γη μπορούν να έχουν ποικίλα αποτελέσματα πάνω στον πλανήτη και στην ανθρωπότητα και σε κάθε περίπτωση ανοίγουν νέους δρόμους κατανόησης και εξερεύνησης του μυστηρίου της ζωής και του σύμπαντος.

οι κομήτες ανέκαθεν εφέλκυαν την προσοχή της ανθρωπότητας λόγω της εντυπωσιακής τους εμφάνισης -ξεπηδούν μέσα από την κοσμική νύχτα, σαν νέες νότες στην ουράνια συγχορδία- και της αίσθησης μυστηρίου που αποπνέουν.
οι αρχαίοι πολιτισμοί τους αντιμετώπιζαν συχνά σαν μηνύματα από τους θεούς.
πίστευαν ότι οι κινήσεις των κομητών ελέγχονταν από τους θεούς, οι οποίοι με τους κομήτες έστελναν τα μηνύματά τους στους ανθρώπους, συχνά για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους.

Σε ποικίλες λαϊκές δοξασίες, ο  κομήτης συμβολίζει -προαναγγέλει- μια καταστροφή.
(Ο κομήτης του Halley είχε κατηγορηθεί για σεισμούς, ασθένειες και ακόμη και για τον Μαύρο Θάνατο (πανώλη) ενώ στην Ελβετία ένας κομήτης κατηγορήθηκε για σεισμούς, ασθένειες, την εμφάνιση κόκκινης βροχής, ακόμη και για τη γέννηση ζώων με δύο κεφάλια.)
Ακόμα και σήμερα σε ταινίες και σε καταστροφικές λατρείες, θεωρείται ουράνιο σώμα που μπορεί να επιφέρει το τέλος του κόσμου.
Στον αρχαίο και μεσαιωνικό κόσμο η ξαφνική εμφάνιση ενός κομήτη προκαλούσε εντυπωσιασμό και ανησυχία, ενώ θεωρείτο πως είχε σημαντική αστρολογική σημασία.
Συχνά τον θεωρούσαν  προπομπό  φυσικών καταστροφών και οιωνό θανάτου σημαντικών πολιτικών, στρατιωτικών και θρησκευτικών ηγετών. Επίσης θεωρούνταν προάγγελος λιμών, πολέμων και θανατηφόρων επιδημιών. Η ξαφνική εμφάνιση ενός κομήτη φαινόταν να διαταράσσει την υπάρχουσα ουράνια τάξη αλλά και την καθημερινότητα με έναν απρόβλεπτο τρόπο και αυτό δημιουργούσε μια βαθιά συλλογική αίσθηση ανασφάλειας και επικείμενου κινδύνου.
Η ονομασία «κομήτης» προέρχεται από την ελληνική λέξη «κόμη», αφού στα μάτια των αρχαίων Ελλήνων θύμιζε μακριά γυναικεία μαλλιά που ανέμιζαν στον αέρα.

Οι αρχαίοι Κινέζοι θεωρούσαν ότι οι κομήτες είχαν τη μορφή σκούπας και σάρωναν – καθάριζαν στο διάβα τους τα αστέρια.
Για άλλους αρχαίους λαούς οι κομήτες είχαν τη μορφή πύρινου ξίφους και για αυτό σχετίζονταν με καταστροφές και πολέμους.
Στο αρχαίο βαβυλωνιακό έπος του Γκιλγκαμές συναντούμε μια από τις πιθανολογούμενες πρώτες αναφορές κομήτη στον ουρανό που σχετίζεται με φωτιά και κατακλυσμό.
Επίσης, σε θρύλο της φυλής των Γιακούτ της αρχαίας Μογγολίας υπάρχει αναφορά στους κομήτες οι οποίοι αποκαλούνται «κόρες του διαβόλου» που προκαλούν καταστροφές όποτε πλησιάζουν τη Γη.
Οι Ρωμαίοι συσχέτισαν τη διέλευση κομήτη με τη δολοφονία του Ιουλίου Καίσαρα το 44. Τον Μάρτιο εκείνου του έτους ο Καίσαρας δολοφονήθηκε και τον Ιούλιο ο κομήτης έγινε ορατός. Θεωρήθηκε ότι ήταν η ψυχή του αυτοκράτορα και κυκλοφόρησαν ένα νόμισμα που απεικόνιζε τον κομήτη.


Σύμφωνα με τις υπάρχουσες επιστημονικές γνώσεις, οι κομήτες είναι κομμάτια του πρωταρχικού πλανητικού νεφελώματος από το οποίο δημιουργήθηκε όλο το Ηλιακό μας Σύστημα.
Όταν ένας κομήτης εισέρχεται σε ένα οργανωμένο σύστημα (είτε αυτό είναι αστρικό σύστημα, είτε ηλιακό σύστημα, είτε πλανήτης) τότε ασκεί πιέσεις και ανατρέπει τις υπάρχουσες ισορροπίες με τις νέες ενέργειες που κομίζει. Δημιουργείται τότε μια κατάσταση διέγερσης, διαταράσσεται η υπάρχουσα ισορροπία (σχετικές οι λαϊκές δοξασίες για τη συσχέτιση των κομητών με καταστροφές και δυσάρεστες επιρροές) και οδηγεί σε μετουσίωση προς ένα νέο σημείο ισορροπίας, το οποίο σηματοδοτεί ένα καινούριο επίπεδο κατανόησης και μια νέα εξελικτική βαθμίδα. Η όλη διαδικασία μπορεί να πλαισιώνεται από έντονα φυσικά, ηλεκτρικά, μαγνητικά και χημικά φαινόμενα. Οι νέες ενέργειες επιδρούν τόσο στο υλικό σώμα όσο και στα εσωτερικά σώματα των πλανητών και λέγεται πως μπορούν να επηρεάσουν όλους τους οργανισμούς που ζουν πάνω σε αυτούς.
Οι εισρέουσες κοσμικές ενέργειες προκαλούν αλλαγές ακόμη και στα κύτταρα των ζωντανών οργανισμών επηρεάζοντας τα γονίδια και προκαλώντας ακόμη και γονιδιακές μεταλλάξεις.
Σε ότι αφορά στην ενεργειακή επίδραση πάνω στα εσωτερικά σώματα του ανθρώπου, μπορεί να προκαλέσει διεύρυνση συνείδησης, νέες συνειδησιακές ικανότητες και ενοράσεις, καταστροφή άχρηστων εξελικτικά όψεων, αλλά και ποικίλα ψυχολογικά φαινόμενα και εντάσεις.

Από το σύνολο των κομητών ελάχιστοι είναι ορατοί με γυμνό μάτι.
κατά τη διέλευσή τους κοντά από τον Ήλιο, οι κομήτες μπορεί να αφήσουν πολλά σωματίδια σκόνης (τα αποκαλούμενα «μετεωρικά σμήνη») σε συγκεκριμένες περιοχές του διαστήματος. Αν η Γη περάσει μέσα από αυτές τις περιοχές τότε αυτά τα σωματίδια σκόνης εισέρχονται στην ατμόσφαιρά της και καίγονται δίνοντας ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό θέαμα που ονομάζεται «βροχή μετεωριτών»
Οι ονομασίες των μετεωρικών βροχών λαμβάνουν το όνομά τους από τον αστερισμό στην περιοχή του οποίου εμφανίζονται. Έτσι έχουμε τους Λεοντίδες (13-20 Νοεμβρίου), τους Ωριοντίδες (18-20 Οκτωβρίου), τους Ανδρομεδίδες (17-27 Νοεμβρίου), τους Περσίδες (10-12 Αυγούστου) κ.α.

Υπάρχουν δύο βροχές μετεωριτών αυτό το μήνα -  ονομάζονται Geminds και Ursids.
Η βροχή μετεωριτών Ursid ( φαίνεται πιο φωτεινή και πήρε το όνομά της από τον αστερισμό Ursa Minor από τον οποίο προέρχεται) λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο μεταξύ 17 και 23 Δεκεμβρίου.
Την περασμένη εβδομάδα, στις 22-12-16 η ετήσια βροχή μετεωριτών Ursid έφτασε στο αποκορύφωμά της.
Έντονη φαίνεται να είναι και η επιρροή της μετεωρικής σκόνης, η οποία  δεν είναι μόνο υλικό μετεωριτών αλλά και κομητών, καθώς συσσωρεύεται στη Γη και ειδικά στα χιόνια των βουνών και των πόλων. Ουσιαστικά επιδρά καταλυτικά στην εσωτερική εξέλιξη του πλανήτη και της ανθρωπότητας.
Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ο Άρης και ο Ποσειδώνας φαίνονται πολύ κοντά ο ένας στον άλλο. Μέσω των τηλεσκοπίων, τα χρώματα (το σκουριασμένο κόκκινο) του Άρη και το μπλε-πράσινο του Ποσειδώνα δημιουργούν μια όμορφη αντίθεση.

έτσι θα έχουμε τον Άρη και τον Ποσειδώνα πάνω από τη νέα σελήνη (στον Αιγόκερω) και έναν κομήτη που θα εκπέμπει όλο και περισσότερο τη δικιά του ακτινοβολία!

πηγή 29-12-16

http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-4074768/Forget-ball-drop-ring-New-Year-COMET-sighting-Bluish-green-object-fly-moon-Saturday-night.html

ο κομήτης 45P/Honda-Mrkos-Pajdušáková.
 αναμένεται να περάσει  σε απόσταση περίπου 7,7 μίλια από τη Γη.
 Για να βρείτε το εαν ή όχι, ο κομήτης της Πρωτοχρονιάς θα είναι ορατός από τη θέση σας, το Sky Live προσφέρει ένα διαδραστικό χάρτη αστέρων που προσφέρει στους θεατές τις προβλέψεις του νυχτερινού ουρανού στην περιοχή τους.


φωτο  The path of Comet 45/P from mid-November through December 15th, 2016. Image credit: Starry Nightφωτο Slovak astronomer Ludmila Pajdušáková, co-discoverer of 5 comets, including Comet 45P/Honda-Mrkos-Pajdušáková. Image credit: The Skalnaté Pleso Observatory.Δεν υπάρχουν σχόλια: