Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2016

Λογισμικό αναγνώρισης προσώπου στην υπηρεσία έκδοσης διαβατηρίων, απέρριψε φωτογραφία Ταϊβανέζου, γιατί τα μάτια του φαινόταν κλειστά


Νέα Ζηλανδία, η φωτογραφία διαβατηρίου του Ασιάτη Richard Lee   στη Νέα Ζηλανδία, απορρίφθηκε, γιατί το λογισμικό αναγνώρισης προσώπου επέμενε ότι, έχει «τα μάτια του κλειστά» και συνεπώς η φωτογραφία δεν πληροί τα κριτήρια.
ο κ. Richard Lee (που γεννήθηκε στην Ταϊβάν, αλλά μεγάλωσε στη Νέα Ζηλανδία)
προσπαθούσε να ανανεώσει το διαβατήριό του, για να μπορεί να επιστρέψει στην Αυστραλία από τη Νέα Ζηλανδία, μετά τα Χριστούγεννα, αλλά στις 5-12-16 έλαβε ένα περίεργο μήνυμα σφάλματος όταν υπέβαλε τη φωτογραφία του σε online σύνδεση στο Internal Affairs's online passport photo checker.
το  software για το "online passport photo checker" έβρισκε πως τα μάτια στη φωτο ήταν κλειστά 'eyes are CLOSED'
το περιστατικό δημοσιεύτηκε στο Facebook και οι άνθρωποι υποστήριξαν ότι το λογισμικό ήταν ρατσιστικό
ο κ. Lee είπε ότι το περιστατικό δεν τον ενόχλησε και προσπάθησε μόνο, να ρίξει φως στην υπόθεση.
Η φωτογραφία του απορρίφθηκε από ένα New Zealand government website, γιατί το λογισμικό αναγνώρισης προσώπου καταχώρησε ότι, τα μάτια του φαίνονται σαν να τα έχει κλειστά.
Το αυτοματοποιημένο σύστημα είπε ότι  ο 22χρονος Richard Lee, DJ, που είναι φοιτητής Αεροδιαστημικής Μηχανικής και Διοίκησης Επιχειρήσεων (Aerospace Engineering and Business Management) στη Μελβούρνη,έχει τα μάτια του κλειστά, ενώ είναι προφανώς ανοιχτά.
 "Η φωτογραφία που θέλετε να φορτώσετε δεν πληρεί τα κριτήριά μας, γιατί τα μάτια φαίνονται κλειστά," διάβάσε στο μήνυμα.

Λίγο μετά, ο κ Lee (που γεννήθηκε στην Ταϊβάν, αλλά μεγάλωσε στη Νέα Ζηλανδία) επικοινώνησε με το Υπουργείο Εσωτερικών και ρώτησε γιατί η φωτογραφία του, δεν έγινε δεκτή.
Εκπρόσωπος του υπουργείου απάντησε ότι "η ανισότητα φωτισμού στο πρόσωπο" (uneven lighting on the face) είναι η αιτία για την απόρριψη της φωτογραφίας.

ο κ. Lee είπε στην  Daily Mail Australia, ότι δοκίμασε με διαφορετικές οπτικές γωνίες, αλλά χωρίς καμία τύχη, έτσι πήγε στο γραφείο του υπουργείου και του είπαν ότι το πρόβλημα έχει να κάνει με τη σκιά στα μάτια του και την ανισότητα φωτισμού στο πρόσωπο.

έτσι ο κ. Lee  έβγαλε μερικές νέες φωτογραφίες σε Australian Post και ευτυχώς μία από αυτές έγινε δεκτή.
αλλά οι φίλοι του που είχαν ήδη δημοσιεύσει την φωτογραφία που απορρίφθηκε και χρήστες των social media, σχολίασαν ότι το λογισμικό αναγνώρισης προσώπου στο σύστημα, ήταν ρατσιστικό.
ο κ. Lee (club promoter) είπε ότι η ανταπόκριση που έλαβε από το διαδίκτυο όταν η εικόνα του δημοσιεύτηκε ήταν απρόσμενη, αλλά εξέφρασε την ικανοποίησή του.
"η ανταπόκριση των φίλων μου, μου ζέστανε την καρδιά, είδα τόσους πολλούς φίλους στη Νέα Ζηλανδία και Αυστραλία και αυτό είναι κάτι, που κάνει αυτές τις τόσο μεγάλες χώρες να τις νιώθουμε σαν σπίτι μας.

ένας χρήστης έγραψε "η τεχνολογία είναι ρατσιστική"
"φίλες τα μάτια σου είναι σαφώς ανοιχτά" έγραψε ένας άλλος.
Αρκετοί άλλοι ισχυρίστηκαν ότι είχαν βιώσει τα ίδια προβλήματα όταν χρησιμοποίησαν την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου.
ο κ. Lee είπε ότι δεν ενοχλήθηκε από το περιστατικό και δεν πιστεύει ότι ήταν ρατσιστικό ζήτημα.
όπως λέει" το μήνυμα σφάλματος δεν με ενόχλησε τόσο πολύ, το είδα με χιούμορ, προφανώς αυτό είναι ένα λάθος προγραμματισμού, στο λογισμικό αναγνώρισης"
"απλά είναι λίγο ενοχλητικό με την καθυστέρηση που μου δημιούργησε και θα ήθελα να πάρω μια απάντηση από το προσωπικό μετά από τρεις αποτυχημένες προσπάθειες που έκανα" πρόσθεσε.
Ο DJ γνωστός ως Richy Fancy,ανέβασε μια χιουμοριστική εικόνα στο Facebook λίγο μετά το μήνυμα λάθους, τη δημοσίευσε χρησιμοποιώντας ένα φίλτρο Snapchat που διευρύνει τα μάτια στο πρόσωπο της εικόνας.
στη λεζάντα έγραψε "ελπίζω αυτή να την αποδεχτούν"

Είπε ότι πολλοί social media χρήστες Ασιατικής καταγωγής ήταν σε θέση να δουν με χιούμορ την κατάσταση, αλλά υπενθύμισε ότι αυτό μπορεί να είναι δύσκολο εάν δεν νιώθεις αυτοπεποίθηση σχετικά με την καταγωγή σου.
"στο τέλος της μέρας είμαστε όλοι διαφορετικοί και υπάρχουν καταστάσεις που μερικές φορές μπορείς να τις αντιμετωπίσεις με ένα καλό γέλιο" είπε ο κ.Lee

Ένας εκπρόσωπος για το Τμήμα Μετανάστευσης δήλωσε ότι το λογισμικό είναι «ένα από τα πιο προηγμένα τεχνολογικά  στον κόσμο», αλλά ότι η απόρριψη αυτή ήταν κοινή.
"Έως και 20 τοις εκατό των φωτογραφιών που υποβάλλονται on line απορρίπτονται για μια μεγάλη ποικιλία λόγων"  είπαν στην Daily Mail Australia
"παρέχουμε στους πελάτες μας χρήσιμες online resources για να καταστεί σε αυτούς εύκολο, να πάρουν κατάλληλες για διαβατήριο φωτογραφίες και να σημειωθεί ότι σε αυτή την περίπτωση, μια δεύτερη φωτογραφία υποβλήθηκε την ίδια μέρα και εκδόθηκε για το συγκεκριμένο άτομο ένα NZ passport.
προτείνεται στους χρήστες που λαμβάνουν μήνυμα για κλειστά μάτια στη φωτο διαβατηρίου "να ξαναβγάλουν φωτο και να βεβαιωθούν ότι τα μάτια τους είναι ανοιχτά"
σχετικό το υπόδειγμα για σωστή φωτογράφηση με άτομα διαφόρων εθνικοτήτων.

πηγή 7-12-16
http://www.dailymail.co.uk/news/article-4007714/New-Zealand-passport-gate-s-awkward-reason-failing-recognise-Asian-man-s-face.html#ixzz4S8fUgifU

Δεν υπάρχουν σχόλια: