Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 2016

27χρονη φοράδα που πάσχει από ναρκοληψία, έπεσε σε χαντάκι ενώ υπνοβατούσε, σώθηκε από πυροσβέστες στην Αγγλία


Αγγλία, Cheshire, η 27χρονη φοράδα Molly πάσχει από ναρκοληψία.
Tην Τετάρτη, το βράδυ, το άτυχο ζώο, ενώ βρισκόταν σε κατάσταση υπνοβασίας (ενώ δηλαδή βρισκόταν σε βαθύ ύπνο,  είχε ανοιχτά μάτια και περιφερόταν στο χώρο του με μειωμένη αντίληψη του περιβάλλοντος, μειωμένη αντιδραστικότητα και κινητική δεξιότητα)    έπεσε σε ένα χαντάκι με λάσπη ύψους 4ft και παγιδεύτηκε εκεί.
Ο ιδιοκτήτης της κάλεσε την πυροσβεστική υπηρεσία (999) και μια ομάδα διάσωσης ζώων που εδρεύει στο Bollington, στο Cheshire.
Ένας εκπρόσωπος για την Υπηρεσία Πυρόσβεσης και Διάσωσης στο Cheshire,  δήλωσε ότι ήταν μία από τις πιο ασυνήθιστες κλήσεις τους.
Το περιστατικό συνέβη στο Chester (in Willington Road, Chester, at 9.38pm )

 ένας κτηνίατρος την ηρέμησε, ώστε οι διασώστες της να μπορέσουν να την πλησιάσουν με τον ειδικό εξοπλισμό, ένας αγρότης χρησιμοποίησε έναν εκσκαφέα
για να δημιουργήσει μια ράμπα μέχρι την οχθιογραμμή (bankside) ώστε η Molly  να περπατήσει επάνω σε αυτή τη ράμπα
οι διασώστες την οδήγησαν έξω και μετά από 10 λεπτά που έμεινε ξαπλωμένη, ανέκτησε τις δυνάμεις της και κατάφερε να επιστρέψει στο κατάλυμά της.
Ευτυχώς η ηλικιωμένη φοράδα Molly διασώθηκε,  ο ιδιοκτήτης της διαβεβαίωσε ότι, η Molly είναι πλέον ασφαλής μετά τη δοκιμασία της μέσα στη λάσπη.
____________________________
 Τι είναι η ναρκοληψία στα άλογα;

Η ναρκοληψία είναι μια σπάνια και ανίατη διαταραχή του ύπνου του κεντρικού νευρικού συστήματος.
Χαρακτηρίζεται από αυθόρμητη "επιθέσεις ύπνου» σε ακατάλληλες στιγμές - συνήθως συνοδεύεται από μια ανεξέλεγκτη απώλεια του μυϊκού τόνου.
Πολλά από αυτά που είναι γνωστά για την κατάσταση διαταραχών του ύπνου στα ιπποειδή,  είναι προέκταση από μελέτες στον ανθρώπινο ύπνο ή γίνονται με βάση τις παρατηρήσεις της συμπεριφοράς.
Ένας από τους λόγους για την έλλειψη επιστημονικής έρευνας  του ύπνου σε άλογα, είναι η δυσκολία στη διεξαγωγή της απαραίτητης καταγραφής της ηλεκτρικής δραστηριότητας του εγκεφάλου, των μυών και της καρδιάς, χωρίς να διαταραχθεί η κανονική συμπεριφορά του αλόγου - και ως εκ τούτου το μοτίβο του ύπνου του.
πηγή
www.horseandhound.co.uk/news/narcoleptic-horse-molly-rescued-muddy-ordeal-607269#Ak48C7ZJXjp2W58D.99

 Ωστόσο μένουμε με το ερώτημα γιατί ένα άλογο που διαγνώστηκε με ναρκοληψία, (υποθέτουμε σε διαπιστευμένο εργαστήριο) δεν διαθέτει σωστό σταβλισμό, βρίσκεται αντιμέτωπο με λασπωμένα χαντάκια μέσα στη νύχτα, στις δύσκολες αυτές καιρικές συνθήκες και χωρίς ασφαλή περίφραξη.
Μήπως η υπνοβασία οφείλεται σε έντονο στρες? Μήπως το ατύχημα του ζώου συνέβη λόγω της παραμέλησής του?


πηγές  18-12-16
http://www.dailymail.co.uk/news/article-4044636/It-s-stuff-night-mares-Ageing-horse-suffers-narcolepsy-saved-999-crew-sleepwalking-deep-muddy-ditch.html

 http://www.horseandhound.co.uk/news/narcoleptic-horse-molly-rescued-muddy-ordeal-607269


Δεν υπάρχουν σχόλια: