Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2016

Δασοφύλακες κατηγορούνται για κατασκοπεία μανιταροσυλλεκτών, στην Αγγλία


Αγγλία, New Forest,  κυνηγοί μανιταριών (Fungi hunters)  μάζευαν άγρια μανιτάρια και απολάμβαναν την εποχιακή θαυμάσια εμφάνιση τους, όταν τους σταμάτησαν οι δασοφύλακες για έλεγχο "stop and search"  στις δασικές εκτάσεις στο "ancient Hampshire"
όποιος βρεθεί να μεταφέρει περισσότερο από  1.5 kg ((3lb 5oz)) μανιτάρια -μέχρι πρόσφατα ήταν το μέγιστο ποσό που επιτρέπεται για «προσωπική χρήση»- η επιπλέον ποσότητα κατάσχεται και καταστρέφεται.
Tα εδώδιμα μανιτάρια στο εθνικό πάρκο Hampshire περιλαμβάνουν είδη μανιταριών  cepes, chanterelles και morels και η περιοχή είναι ιδιαίτερου επιστημονικού ενδιαφέροντος.
Πρόσφατα έχουν  τοποθετηθεί αφίσες που γράφουν 'No picking' σε διάφορες τοποθεσίες για να αποτρέπουν τη μανιταροσυλλογή
Η εμπορική συλλογή άγριων μανιταριών απαγορεύεται και υπόκειται στο νόμο για κλοπή "Theft Act 1968"
Η εκστρατεία ελέγχων της επιτροπής δασών, γίνεται μετά την μεγάλη εισροή επαγγελματιών μανιταροσυλλεκτών που απογυμνώνουν το δάσος από τους μύκητες (που αποτελούν το θαυμάσιο θέαμα του φθινοπώρου) με τη συλλογή μεγάλων ποσοτήτων μανιταριών που τα πουλούν σε εστιατόρια.
Συμμορίες συλλέγουν παράνομα μανιτάρια και βγάζουν  μέχρι και £ 50 ανά κιλό (βγάζουν μέχρι και £ 2.500 την ημέρα)
Η Επιτροπή Δασών λέει ότι η μη εμπορική μανιταροσυλλογή  είναι νόμιμη και  επιμένει ότι η νέα εκστρατεία κάνει έκκληση 'appealing to people's better nature'  έτσι ώστε, όλοι να μπορούν να απολαύσουν το «θέαμα του φθινοπώρου» και να δουν τους μύκητες.
Oι επαγγελματίες μανιταροσυλλέκτες παραβιάζουν τους κανόνες για την προστασία αυτού του εύθραυστου οικοσυστήματος.

Ωστόσο...μανιταροσυλλέκτες (foragers τροφοσυλλέκτες) άκουσαν σοκαρισμένοι τους δασοφύλακες της επιτροπής δασών (της κρατικής υπηρεσίας " Forestry Commission" ) να ζητούν το όνομα, τη διεύθυνση και τον αριθμό πινακίδας του αυτοκινήτου τους.
ο 53χρονος Peter Studzinski, που είναι μέλος του Συνδέσμου  Association of Foragers  
 είπε ότι αισθάνθηκε «να απειλείται» κατά τη  διάρκεια της συνάντησης του, με έναν φύλακα  της Δασικής Επιτροπής.
Μετακινούνταν στην περιοχή με τα πόδια, παρέα με τα σκυλιά του, έβγαζε φωτογραφίες  και μάζευε μερικά μανιτάρια όταν ένας δασοφύλακας (ranger) βγήκε από ένα φορτηγό και του είπε "hey, are you picking mushrooms?" ΄Ηθελε να ψάξει μέσα στην τσάντα του και ο Studzinski αρνήθηκε.
 ο Studzinski αναρωτιέται "γιατί θα έπρεπε να υποβληθώ σε έρευνα?   δεν είχα τίποτα να κρύψω."
"ρώτησα με ποια αρμοδιότητα ζητάει να μου κάνει έλεγχο και δεν μου απάντησε"
"με πλησίασε ένα βήμα περισσότερο και ρώτησε το όνομά μου"
"είπα, γιατί θα πρέπει να γνωρίζετε  το όνομά μου; δεν έχω κάνει τίποτα λάθος."
"του είπα ότι δεν είναι παράνομο να μαζεύεις μανιτάρια και μου είπε ότι, αυτό είναι αντίθετο με την πολιτική τους"
"του είπα ότι εάν είχα διαπράξει αδίκημα και έκανα κάτι παράνομο, θα έπρεπε να ειδοποιήσει την αστυνομία. ΄Επειτα μου ζήτησε την άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου μου."

Ο σύνδεσμος  "Association of Foragers" κατηγορεί την επιτροπή δασών "Forestry Commission" για κατασκοπεία που γίνεται εις βάρος του.

ο Bruce Rothnie, Αναπληρωτής Επιθεωρητής  της Επιτροπής Δασών (Deputy Surveyor for the 
Forestry Commission) δήλωσε: "Θέλουμε οι  άνθρωποι να βγαίνουν στο δάσος και να απολαμβάνουν το φθινοπωρινό θέαμα των μανιταριών, αυτή την υπέροχη εποχιακή εμφάνιση τους, απλά κάνουμε έκκληση για να μη τα μαζεύουν"
ο Daniel Butler κατ΄επάγγελμα τροφοσυλλέκτης "forager"  και τακτικός επισκέπτης στο New 
Forest, έκανε αίτημα "freedom of information request"* στην επιτροπή δασών "Forestry Commission"

*Αίτημα «freedom of information request » Ο νόμος περί ελευθερίας της πληροφόρησης δίνει το δικαίωμα να έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες που έχουν καταγραφεί από οργανισμούς του δημόσιου τομέα

Η έκθεση αποκάλυψε 150 περιστατικά μανιταροσυλλεκτών που προσεγγίστηκαν από rangers στο New Forest, μεταξύ Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου, του περασμένου έτους.
Μόνο το δέκα τοις εκατό των περιπτώσεων αφορούσε άτομα που βρέθηκαν με ποσότητα μανιταριών μεγαλύτερη από 1,5 κιλό
Σε ένα περιστατικό ένας συλλέκτης απειλήθηκε με κλήση της αστυνομίας για "έλλειψη συμμόρφωσης"
σε ένα άλλο υπήρξε αντιπαράθεση, όταν μια ομάδα μανιταροσυλλεκτών αρνήθηκε να δείξει μια μεγαλύτερη τσάντα μανιταριών που είχε κρυμμένη.

Το 2006, μετά την απαγόρευση για εμπορική συλλογή μανιταριών, η Brigitte Tee-Hillman από το Λίμινγκτον στο Hampshire, κέρδισε μια απόφαση-ορόσημο κατά της Επιτροπής Δασών, καθιστώντας την το μόνο πρόσωπο που επιτρέπεται να συλλέγει τα μανιτάρια μέσα στο δάσος εμπορικά. Η νομική υπόθεση τεσσάρων ετών ήταν η πρώτη του είδους της, και - μοναδικά - της χορηγήθηκε μια προσωπική άδεια για να συλλέξει όσα μανιτάρια επιθυμεί κατά τη διάρκεια της ζωής της.
πηγές
9-12-16
http://www.dailymail.co.uk/news/article-4019136/They-not-fun-guys-Mushroom-hunters-accuse-Forestry-Commission-snooping-asked-registration-picking-funghi-New-Forest.html

1-9-16
http://www.dailymail.co.uk/news/article-3768111/Foraging-fungi-banned-New-Forest-commercial-pickers-broke-rule-taken.html

 http://www.salisburyjournal.co.uk/news/13487174.Gangs_of_mushroom_pickers_strip_the_forest_of_funghi/
Δεν υπάρχουν σχόλια: