Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2016

Το φυτό "Αφροδίτη Flytrap" διαθέτει είδος νοημοσύνης και μπορεί να μετράειΜπορούν τα φυτά να μετράνε?   Το σαρκοφάγο φυτό  "Αφροδίτη Flytrap"  [Venus flytraps  (Dionaea muscipula)]  μπορεί να μετρήσει πόσες φορές αγγίχτηκαν οι αισθητήρες 'trigger hairs'  που διαθέτει, για να καθορίσει πότε πρέπει να κλείσει απότομα και να παγιδέψει το θήραμά του.
η "Αφροδίτη Flytrap"  παγιδεύει το θήραμά της, με τα ειδικά φύλλα της που  μοιάζουν με spring trap  (παγίδα με ελατήριο) μάλιστα, χρησιμοποιεί «μαθηματικές δεξιότητες» για την εξοικονόμηση ενέργειας και την αποφυγή λανθασμένων συναγερμών (παγίδευση αντικειμένων χωρίς θρεπτική αξία)
Η δομή παγίδευσης του θηράματός  της (έντομο, αμφίβιο, περιστασιακά μικρά θηλαστικό και ίσως πτηνό)   ενεργοποιείται όταν αυτό αγγίζει τους αισθητήρες της, τις ευαίσθητες  μικροσκοπικές τρίχες 'trigger hairs'  στις εσωτερικές επιφάνειες του φυτού. Μετά από  πέντε αγγίγματα, το φυτό παράγει πεπτικά ένζυμα, τα απελευθερώνει πάνω στο θήραμά του και ενεργοποιεί μόρια (transporter molecules) που προσλαμβάνουν και μεταφέρουν τα θρεπτικά συστατικά. 
Ένα φυτό που ανοιγοκλείνει τα σαγόνια του (τα ειδικά φύλλα του  που  μοιάζουν με spring trap) έχει φαινομενικά αιχμηρά δόντια και τρώει όντα ανώτερα από αυτό, πρέπει να έχει κάποιο είδος νοημοσύνης.
ίσως δεν μπορεί να φωνάξει «τάισε με » όπως το φυτό Audrey Jr που τρέφονταν με ανθρώπινη σάρκα, στην ταινία του 1986 «Little Shop Of Horrors» (το φυτό δημιουργήθηκε από τη συνένωση butterwort και Flytrap Αφροδίτη)   αλλά μπορεί να μετρήσει, σύμφωνα με το πόρισμα των επιστημόνων.

Για να μελετήσει τι συμβαίνει, ο καθηγητής Hedrich από το Πανεπιστήμιο του Wurzburg, στη Γερμανία,  ξεγέλασε το φυτό,  έτσι ώστε να «πιστέψει» ότι είχε προσγειωθεί ένα έντομο πάνω στα φύλλα του, με τεχνητό άγγιγμα.
έπειτα άρχισε να αυξάνει τον αριθμό των τεχνητών αγγιγμάτων πάνω στις  'trigger hairs'  του φυτού.
ένα απλό άγγιγμα στις 'trigger hairs'  ήταν αρκετό για να ενεργοποιήσει τη δομή παγίδευσης του φυτού και να το θέσει σε ετοιμότητα για ένα γεύμα, χωρίς ακόμα να κλείσει απότομα.
ένα δεύτερο άγγιγμα, προκάλεσε την κίνηση, να κλείσει η παγίδα του φυτού γύρω από το θήραμά του, που άρχισε να αγωνίζεται για να ξεφύγει.
Περισσότερα αγγίγματα ενεργοποιούσαν περισσότερο το φυτό, έτσι ώστε μετά από πέντε  αγγίγματα, το φυτό άρχισε να απελευθερώνει τα πεπτικά ένζυμα που παρήγαγε, πάνω στο  θύμα του.
Το μέγεθος της ανταπόκρισης του φυτού,   ήταν προσαρμοσμένο στον αριθμό των αγγιγμάτων που δέχτηκε, ενώ με τη σειρά τους  τα αγγίγματα σχετίζονταν με το μέγεθος του γεύματος.
ο αριθμός των  «αγγιγμάτων» ενημέρωνε το φυτό για το μέγεθος και το διατροφικό περιεχόμενο του θηράματος, αυτό του επέτρεπε να αντισταθμίσει το κόστος και το όφελος του κυνηγιού.

Τα πορίσματα της μελέτης  αναφέρονται στο περιοδικό Current Biology, τώρα η ομάδα προσπαθεί να χαρτογραφήσει ολόκληρο το γενετικό κώδικα του σαρκοβόρου φυτού Venus flytrap.  
Σε αυτές τις αλληλουχίες, οι ερευνητές περιμένουν να βρουν πρόσθετες ενδείξεις σχετικά με τα αισθητήρια συστήματα και τη χημεία των φυτών που απαιτούνται για να υποστηρίξουν έναν σαρκοφάγο τρόπο ζωής και πώς αυτά τα χαρακτηριστικά έχουν εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου.

Αν και αυτή η μελέτη είναι η πρώτη  που αναδεικνύει τις αριθμητικές δεξιότητες  ενός φυτού, ένας αριθμός ζώων δείχνουν επίσης αριθμητικές δεξιότητες, εκτός από τον άνθρωπο. Νωρίτερα αυτό το έτος, οι ερευνητές βρήκαν ότι τα  κοράκια μπορούν  να μάθουν  να «μετρούν» ή να διακρίνουν μεταξύ των ομάδων των κουκκίδων

Δεν υπάρχουν σχόλια: