Κυριακή, 31 Ιανουαρίου 2016

Η χειρουργική στείρωση στα άγρια άλογα των ΗΠΑ, προκαλεί διεθνή διαμαρτυρία


Το ομοσπονδιακό γραφείο διαχείρισης γαιών των ΗΠΑ [The Bureau of Land Management (BLM)] ανακοίνωσε την αναγκαιότητα για στείρωση στα άγρια άλογα που ζουν ελεύθερα σε διάφορες πολιτείες ( όπως στο Ουαϊόμινγκ, Γιούτα, Κολοράντο κ.α.) 


Photo of a veterinarian with a chain ecraseur being used during an ovariectomy.

Τα άγρια άλογα θεωρούνται ανεπιθύμητα, αν και προσελκύουν τουρίστες από όλο τον κόσμο, που επισκέπτονται τις περιοχές, για να τα δουν (όπως στην περιοχή White Mountain στο Wyoming)


Το (BLM) διαχειρίζεται το πρόγραμμα για τον  έλεγχο του πληθυσμού των άγριων αλόγων και των μικρόσωμων γαϊδουριών (burros)
για το σκοπό αυτό, ο οργανισμός (BLM) δέχεται δημόσια σχόλια σε ένα Environmental Assessment (EA) από τις 5-1-16 έως τις 3-2-16. (Environmental Assessment (EA) for Mare Sterilization Research at Oregon’s Wild Horse Corral Facility in Hines)
Οι στειρώσεις θα γίνουν στις εγκαταστάσεις του στο Oregon’s Wild Horse Corral Facility στο Hines, σε συνεργασία με το Oregon State University.
προτείνονται τρεις μέθοδοι χειρουργικής στείρωσης για τα άγρια άλογα (ovariectomy via colpotomy, tubal ligation, and hysteroscopically-guided laser ablation of the oviduct papilla)

  πηγή
http://www.blm.gov/or/districts/burns/files/BU_MareSterilizationEA_Jan2015.pdf

Μια μεγάλη καμπάνια για τη διατήρηση και προστασία του πληθυσμού των άγριων αλόγων της Αμερικής πραγματοποιεί η American Wild Horse Preservation Campaign
[(AWHPC), a national coalition of more than 50 organizations]  με στόχο να αποτρέψει τη βάρβαρη και επικίνδυνη, όπως χαρακτηρίζει διαδικασία της χειρουργικής στείρωσης των άγριων αλόγων.
πηγή
http://www.wildhorsepreservation.org/media/urgent-oppose-dangerous-blm-sterilization-experiments-wild-mares

όπως αναφέρεται στην καμπάνια, αυτές οι μέθοδοι στείρωσης δεν έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ σε άγρια άλογα ενώ οι δύο από τις τρεις μεθόδους που προτείνονται, δεν έχουν εφαρμοστεί ποτέ σε άλογα, σε όλο τον κόσμο.
Τουλάχιστον 100 φοράδες, 75 από τις οποίες θα είναι έγκυες θα πρέπει να υποβληθούν σε ωοθηκεκτομή “ovariectomy via colpotomy,” μια επικίνδυνη διαδικασία κατά την οποία ένας κτηνίατρος, κάνει μια τομή στον κόλπο της φοράδας, εισάγει το χέρι του μέσα στην κοιλότητα του κόλπου, τοποθετεί το χέρι του στις ωοθήκες και τις σχίζει με ένα “ecraseur,” (μια ραβδόμορφη συσκευή με μια αλυσίδα στο τέλος (a rod-like device with a chain on the end))
Η επώδυνη διαδικασία θα υποβάλει τις φοράδες σε κίνδυνο λοίμωξης, αιμορραγίας και εκσπλαχνισμού (τα έντερα θα εξέλθουν μέσα από την τομή). Αυτή η διαδικασία θα προκαλέσει στις φοράδες που βρίσκονται στις αρχές έως και στο μέσο στάδιο της εγκυμοσύνης να αποβάλλουν τα έμβρυά τους.

στις οικόσιτες φοράδες αυτή η διαδικασία δεν είναι κοινή, εφαρμόζεται σπάνια, αλλά όταν εκτελείται, απαιτεί μετεγχειρητικά, 4 -7 μέρες παραμονή στον στάβλο, ενώ κατά τις πρώτες 48 ώρες χρησιμοποιούνται ειδικά στηρίγματα για να αποτραπεί από την κατάκλιση η φοράδα.
Αυτή η διαδικασία δεν είναι δυνατή για τις άγριες φοράδες και η BLM προτίθεται μετά τη χειρουργική στείρωση, με ανοιχτές ακόμη τις τομές, να τις μαντρώσει και να τις αφήσει να διακινούνται ελεύθερα, χωρίς περιορισμούς.
Σύμφωνα με το Ίδρυμα The Cloud Foundation η πειραματική αυτή χειρουργική στείρωση δοκιμάστηκε σε άγριες φοράδες στο Εθνικό Καταφύγιο Άγριας Ζωής της Νεβάδα (Nevada's Sheldon National Wildlife Refuge), παρουσίασε ποσοστό θνησιμότητας 10% και χρειάστηκε περίοδος ανάκτησης ενός μήνα, μετά την επέμβαση.
πηγή 16-6-11
http://www.thecloudfoundation.org/news/press-releases/archived-press-releases/375-blm-to-sterilize-wild-horse-herds-in-wy

Σύμφωνα με τον κτηνίατρο Donald Moore, DVM, που εργάζεται στην περιοχή Fruita στο Colorado, πρόκειται για πολύ επεμβατική διαδικασία και οι περισσότεροι κτηνίατροι είναι απρόθυμοι, ακόμη και σε σπάνιες περιπτώσεις, να τη συστήσουν. Η απόφαση του BLM να στειρώσει τις άγριες φοράδες που ζουν στη δημόσια γη, στερείται κάθε ανθρώπινης προσέγγισης για τη μέριμνα ευζωίας των ζώων.
Η διαδικασία αυτή θα παρουσιάσει επιπλοκές και παρενέργειες, ενώ άγνωστη θα είναι η ενδεχόμενη επίδραση στη συμπεριφορά τόσο της στειρωμένης φοράδας, όσο και της αγέλης στην οποία ανήκει.
Δεν υπάρχει πρακτικότητα για εφαρμογή αυτής της διαδικασίας σε μεγάλη κλίμακα, πρόκειται για επικίνδυνη και απερίσκεπτη επέμβαση, αφού άλλωστε ο BLM δεν διαθέτει εξοπλισμό για να στεγάσει και να χειριστεί τις χειρουργημένες φοράδες κατά τρόπο που να ικανοποιεί ένα αποδεκτό επίπεδο φροντίδας που απαιτείται για την ανάκτησή τους.

ο οργανισμός BLM προτείνει, ακόμη δύο, λιγότερο επεμβατικές πειραματικές τεχνικές χειρουργικής στείρωσης (tubal ligation, και hysteroscopically-guided laser ablation of the oviduct papilla) με χρήση ενδοσκοπίου χωρίς αφαίρεση ωοθηκών. Ωστόσο οι διαδικασίες αυτές δεν έχουν γίνει ποτέ σε άλογα, οικόσιτα ή άγρια και φαίνεται  ανέφικτο, να εφαρμοστούν σε άγριες φοράδες.

20-1-16 ΗΠΑ Η πρόσφατη είδηση ότι το U.S. Bureau of Land Management (BLM) πούλησε σε κτηματία του Κολοράντο περίπου 1.800 άγρια άλογα που τα προώθησε για σφαγή – εις βάρος των φορολογουμένων πολιτών της περιοχής.
πηγή
http://www.wildhorsepreservation.org/media/commentary-taxpayers-benefit-when-horses-managed-science
Σε αυτή και μόνο την περίπτωση υπολογίζεται ότι συντηρητικά δαπανήθηκαν 2.820.000 $ που σπαταλήθηκαν για συλλήψεις, για τη μεταφορά και τη σίτιση των άγριων αλόγων που τελικά δόθηκαν για σφαγή.

Η BLM ξόδεψε επιπλέον $ 140.000 για τη μεταφορά των αλόγων σε έναν κτηματία που τα πούλησε - με μεγάλο κέρδος - στον αγοραστή που τα "σκότωσε ."
σαφώς η σφαγή δεν είναι ούτε νόμιμη ούτε εφικτή λύση διαχείρισης και επίσης δεν υποστηρίζεται από τους περισσότερους Αμερικανούς.

Μια δημοσκόπηση από την American Society of the Preservation and Cruelty to Animals ( Αμερικανική Εταιρεία Διάσωσης και προστασίας από τη βία κατά των Ζώων ) δείχνει ότι το 80 τοις εκατό των πολιτών αντιτίθενται σε αυτήν την πρακτική.

Μια πιο ανθρώπινη και οικονομική προσέγγιση διαχείρισης των αλόγων στο χώρο που ζουν μπορεί να γίνει με το ήδη διαθέσιμο εμβόλιο για τον έλεγχο της γονιμότητας: native PZP (Porcine Zona Pellucida) vaccine.
Η επιλογή αυτή κοστίζει λιγότερο, δεν είναι επιβλαβής για τα άλογα και μπορεί να μειώσει ή ακόμη και να εξαλείψει την ανάγκη για τη σκληρή και απάνθρωπη λύση με συλλήψεις.

Δυστυχώς, στις περισσότερες περιοχές διαχείρισης, τα άλογα εξακολουθούν να συλλαμβάνονται και να απομακρύνονται. Μερικά υιοθετούνται αλλά και χιλιάδες διατηρούνται σε εκμεταλλεύσεις σε βάρος των φορολογουμένων 

Αυτό το σύνολο του συστήματος εκτιμάται ότι κοστίζει $ 75 εκατομμύρια ετησίως.
πηγή 20-1-16
http://www.wildhorsepreservation.org/media/commentary-taxpayers-benefit-when-horses-managed-science

φωτογραφίες στη διεύθυνση
 http://www.wildhoofbeats.com/blog/wild-horses-wyomings-wild-horse-herds-will-never-be-the-same
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: