Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου 2016

Ανθρώπινο αυτί μεγαλώνει στην πλάτη ενός αρουραίου, νέα τεχνική ανάπλασης πτερυγίου ωτός
Ιάπωνες ερευνητές στο πανεπιστήμιο Tokyo and Kyoto University (Department of Plastic and Reconstructive Surgery) χρησιμοποίησαν έναν αρουραίο, για να αναπτύξουν ένα ανθρώπινο αυτί, επάνω στην πλάτη του.

τον Αύγουστο του 1997 ο Joseph Vacanti (now the Director of the Tissue Engineering and Organ Fabrication Laboratory at Massachusetts General Hospital in Boston) και μια ομάδα επιστημόνων, δημοσίευσαν τη φωτογραφία ενός ποντικιού με ένα ανθρώπινο αυτί που μεγάλωνε στην πλάτη του, στο επιστημονικό περιοδικό Plastic and Reconstructive Surgery.
Το ποντίκι αυτό, με το ανθρώπινο αυτί, στο Vacanti's Boston Lab, θεωρήθηκε λανθασμένα ως μεταλλαγμένο (αφού το αυτί δημιουργήθηκε από χόνδρο βοοειδούς (αγελάδας) και τοποθετήθηκε χειρουργικά στην πλάτη του ποντικού) και προκάλεσε σημαντικές διαμαρτυρίες.


Σχεδόν 20 χρόνια μετά, η επιστήμη έχει διανύσει πολύ δρόμο και θα μπορούσε πραγματικά αυτή η τεχνική να γίνει εφικτή.
οι ερευνητές στην Ιαπωνία έχουν αναπτύξει με επιτυχία, ένα -μεγέθους ενήλικα – ζωντανό ανθρώπινο αυτί στην πλάτη ενός αρουραίου.
για τη νέα αυτή τεχνική ανάπλασης πτερυγίου ωτός χρησιμοποίησαν pluripotent stem (iPS) 'master cells' Τα κύτταρα iPS σε αντίθεση με τα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα, προέρχονται από ενήλικα κύτταρα, και έτσι μπορούν να προσαρμόζονται στις ανάγκες κάθε περιστατικού.

Τα κύτταρα αυτά είναι γνωστά με την ονομασία iPS, δηλαδή πολυδύναμα κύτταρα με τις ιδιότητες εμβρυικών βλαστοκυττάρων, τα οποία προκύπτουν από τον επαναπρογραμματισμό ενήλικων κυττάρων.

Ένα έως πέντε ζώντα νεογνά στις ΗΠΑ, σε κάθε 10.000 γεννήσεις γεννιούνται με πλήρη ή μερική έλλειψη πτερυγίου ωτός.

Το φαινόμενο ονομάζεται απλασία πτερυγίου ωτός ή αγενεσία αυτιού. Ειδικότερα, εάν παρατηρείται πλήρης έλλειψη του πτερυγίου, αυτό ονομάζεται επιστημονικά διεθνώς ανωτία (anotia). Εάν παρατηρείται μερική έλλειψη του πτερυγίου ή όταν αυτό είναι υποαναπτυγμένο, τότε ομιλούμε για μικρωτία (microtia). σήμερα, μπορούμε να επιτύχουμε χειρουργικά, θεαματικό και σταθερό αποτέλεσμα ανάπλασης πτερυγίου ωτός, με τη χρήση αυτογενούς πλευρικού χόνδρου (δηλαδή χόνδρου που λαμβάνεται από τα πλευρά του ασθενούς) Ωστόσο απαιτούνται πολλαπλές χειρουργικές επεμβάσεις και εκτός του ότι η απόσπαση του χόνδρου από τα πλευρά είναι επώδυνη, το στήθος δεν θεραπεύεται πλήρως, ποτέ.
οι Ιάπωνες επιστήμονες που μεγάλωσαν το ανθρώπινο αυτί στην πλάτη του αρουραίου, υποστηρίζουν ότι μέσα σε πέντε χρόνια, η τεχνική αυτή θα εφαρμόζεται στους ανθρώπους και θα βοηθάει τα παιδιά που γεννήθηκαν με πλήρη ή μερική έλλειψη πτερυγίου ωτός. (Μικρωτία, Ανωτία, Αγενεσία, Απλασία πτερυγίου αυτιού)
Η νέα τεχνική χρειάζεται μόνο ένα μικρό δείγμα κυττάρων, ως πρώτη ύλη, για να αναπτυχθεί ένα αυτί μεγέθους ενήλικα (περίπου δύο ιντσών) μέσα σε δυο μήνες.
με τα κύτταρα iPS 'master cells' που προκύπτουν από τον επαναπρογραμματισμό ενήλικων κυττάρων και τη μετατροπή τους σε εργαστηριακά κύτταρα χόνδρου, σχηματίζουν μικροσκοπικές μπάλες που τοποθετούνται σε πλαστικούς σωλήνες 3 mm, μέσα σε ένα σχήμα σαν ανθρώπινο αυτί πάνω στην πλάτη του αρουραίου. Μετά από δυο μήνες το πλαίσιο διαλύεται και αφήνει πίσω του, αυτό που μοιάζει με ένα αυτί ενήλικα, ξαπλωμένο πάνω στην πλάτη του αρουραίου.

Η τεχνική είναι μία από τις πολλές που τελειοποιούνται σε όλο τον κόσμο, με στόχο να είναι δυνατή η αντικατάσταση (ανάπλαση) στα μέρη του σώματος που έχουν καταστραφεί σε ατυχήματα, μαστίζονται από ασθένεια ή εμφανίζουν δυσπλασία κατά τη γέννηση.
οι γιατροί στο Λονδίνο, έχουν αυξήσει μύτη από το μηδέν, καθώς χρησιμοποίησαν το χέρι του ασθενούς για να την καλλιεργήσουν και όχι την πλάτη ενός αρουραίου.
επίσης δημιούργησαν μια τεχνητή τραχεία και τελικά μπορεί να γίνει δυνατό να αναπτυχθεί ένα ολόκληρο πρόσωπο στο εργαστήριο.

πηγή 24-1-16
http://www.dailymail.co.uk/news/article-3414756/Scientists-grown-human-EAR-rat-say-able-use-humans-five-years.htmlΔεν υπάρχουν σχόλια: