Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2016

Η αγορά γάμου στην Κίνα, συγκεντρώνει καθημερινά 10.000 γονείς που αναζητούν τον καλύτερο σύντροφο για το παιδί τους
Κίνα, η αγορά γάμου της Σαγκάης, συγκεντρώνει καθημερινά 10.000 γονείς που αναζητούν κατάλληλο σύντροφο για το παιδί τους.
Οι γονείς εκθέτουν
online στο CVs, τα βιογραφικά σημειώματα των παιδιών τους, με κάθε λεπτομέρεια,  αναφέρουν την ηλικία, την εκπαίδευση, την εργασία, το μισθό, την προσωπικότητα και τις προοπτικές τους.
Οι γονείς στην Κίνα, ανησυχούν μήπως οι κόρες τους, αργήσουν πολύ να βρουν σύζυγο. Λένε ότι τα παιδιά τους είναι πολύ απασχολημένα, για να ασχοληθούν με την προσωπική τους ζωή.
Πολλά από τα παιδιά αγνοούν τελείως ότι οι γονείς τους, τα παντρολογούν.
Μεσήλικα ζευγάρια συγκεντρώνονται κάθε βδομάδα στην «αγορά του γάμου, σε ένα πάρκο (People's Park) της Σαγκάης, εκεί, δείχνουν τις φωτογραφίες των πολύτιμων «εμπορευμάτων τους» και συζητούν έντονα, με χειρονομίες και μορφασμούς για τον μελλοντικό γάμο των παιδιών τους.
Αναζητούν για αυτά τον καλύτερο σύντροφο, καθώς μελετούν έναν κατάλογο με τους επίδοξους μνηστήρες και τα βιογραφικά τους.
Έτσι, το « marriage market» της Σαγκάης αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές αγορές της πόλης, ένα μέρος, όπου οι γονείς αποφασίζουν το μέλλον των παιδιών τους, αγοράζοντας για αυτά έναν σύντροφο ζωής.
Κάθε χρόνο περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, φτάνουν στο People's Park και αναζητούν απεγνωσμένα το τέλειο ταίρι για το παιδί τους.
Τα βιογραφικά εκτυπώνονται σε κόλες Α4, επικολλώνται σε ανοιχτές ομπρέλες και αναφέρουν αναλυτικά, το μορφωτικό επίπεδο του ενδιαφερόμενου, το επάγγελμά του, το εισόδημα και την προσωπικότητά του.
κατά προτίμηση, οι γυναίκες πρέπει να αναφέρονται ως «χαριτωμένες» και «ήσυχες» ενώ οι άνδρες ως «εύποροι» και «υπεύθυνοι»
Οι «πωλητές» γονείς κάθονται στους πάγκους της αγοράς, από τις 9 το πρωί, μέχρι τις 5 το απόγευμα, πρόθυμοι να πάρουν οποιεσδήποτε πληροφορίες και λεπτομέρειες που αφορούν τους πιθανούς μνηστήρες.
Στο «κυνήγι συζύγων» όπως και σε όλους τους έμπορους στον κόσμο, η ημέρα μπορεί να πάει καλά ή άσχημα.
οι περισσότεροι γονείς έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί και έτσι έχουν χρόνο να ασχοληθούν με το «παντρολόγημα» των παιδιών τους, συχνά χωρίς αυτά να το γνωρίζουν, αφού άλλωστε είναι πολύ «ντροπαλά» σε αυτό το θέμα.
Παρά το γεγονός ότι, υπάρχουν 30 εκατομμύρια περισσότεροι άνδρες από τις γυναίκες –εν μέρει λόγω της πολιτικής για το ένα παιδί που ήταν κατά προτίμηση αγόρι-  οι γονείς ανησυχούν ότι οι κόρες τους θα αργήσουν να παντρευτούν
και έτσι θα γεννήσουν πολύ αργά (στα βιογραφικά αναφέρουν την ηλικία των 22 χρόνων, που είναι η ηλικία γάμου στην Κίνα)
Επειδή τα παιδιά, μεγαλώνουν συνήθως με τους παππούδες τους, πρέπει εκείνοι να είναι γεροί και να έχουν δυνάμεις για να τα φροντίσουν.

Η Λί είπε ότι έψαχνε για κάποιον που να έχει μια σταθερή δουλειά, λευκό δέρμα και καλή ιδιοσυγκρασία, ωστόσο την ίδια μέρα απέρριψε όλους τους υποψήφιους διότι δεν «μοιράζονταν τα κοινά συμφέροντα»

Οι προξενήτρες λένε ότι δεν χρεώνουν κάθε υποψήφιο, αλλά όταν πρόκειται για απελπισμένες γυναίκες –δηλαδή όσες έχουν απομείνει ανύπαντρες μετά τα 28- τις χρεώνουν με 50 γιουάν (περίπου 5 δολάρια)

Στα μάτια ενός κοινωνιολόγου, κάτω από την επιφάνεια της «αγοράς του γάμου» υπάρχει ένα βαθύ και σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα που δεν συναντούμε πουθενά αλλού στον κόσμο.

Η 37χρονη Sun Peidong, ο οποίος έχει δύο διδακτορικά στην Κοινωνιολογία ( Sciences Po στο Παρίσι και Zhongshan Πανεπιστήμιο στην Κίνα), πιστεύει ότι η αγορά αντανακλά τη συλλογική αγωνία μιας ολόκληρης γενιάς, που γεννήθηκαν μετά το 1949 (ίδρυση Λαϊκής δημοκρατίας Κίνας από τον Μάο Τσε Τουνγκ)
Η κ. Sun, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο το 2012 όπου μελέτησε το φαινόμενο αυτό, που αναφέρεται ως «parental match-making corner», με τον τίτλο «Ποιος θα παντρευτεί την κόρη μου».

Οι γονείς αυτοί ανήκουν σε μια γενιά που πέρασε από μεγάλες δυσκολίες, σκοπός τους είναι να βρουν έναν πιθανό σύντροφο για το παιδί τους, αλλά με αυτόν τον τρόπο βρίσκουν κοινά θέματα μεταξύ τους και δημιουργούν μια αίσθηση κοινότητας καθώς προσπαθούν να επιλύσουν συλλογικά το πρόβλημά τους.
Οι γονείς που μεγάλωσαν με το σκληρό κομμουνιστικό τρόπο ζωής –και την επιβολή της απόκτησης μόνο ενός παιδιού- προσπαθούν μέσα στη σημερινή καταναλωτική κοινωνία να καλύψουν τη διαφορά, με την υλοποίηση και κατασκευή της «ευτυχίας» για τα παιδιά τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο που βλέπουν.


Πηγή 25-1-16
http://www.dailymail.co.uk/news/article-3385673/The-meddling-parents-shop-child-spouse-kids-no-Inside-world-s-romantic-speed-dating-event-China-s-marriage-market.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: