Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2016

τα εξωγαλαξιακά ραδιοκύματα FRBs είναι σήματα από εξωγήινα όντα? έρευνα για τη φυσική αιτία που τα προκαλεί
Η προέλευση των παράξενων ραδιοκυμάτων [fast radio bursts (FRBs)] παραμένει ένα μυστήριο για τους ερευνητές, που καθώς τα διερευνούν, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο, να προέρχονται από εξωγήινες μορφές ζωής.

Για πρώτη φορά οι αστρονόμοι κατάφεραν να εντοπίσουν την πηγή μιας «γρήγορης εκπομπής (έκρηξης) ραδιοκυμάτων» (Fast Radio Burst-FRB).
Η μυστηριώδης ραδιοέκρηξη, (FRB 150418) που έγινε αντιληπτή στις 18 Απριλίου 2015, προερχόταν από έναν πολύ μακρινό ελλειπτικό γαλαξία, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου έξι δισεκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη.
η ομάδα ερευνητών του Duncan Lorimer**, με επικεφαλής τον Evan Keane [a project scientist for the Square Kilometre Array (SKA)] δημοσιοποίησε την ανακάλυψη στο περιοδικό Nature (Home of a fast radio burst)
Nature 530, 427–428 (25 February 2016)
**Duncan Lorimer (is in the department of Physics and Astronomy, West Virginia)
πηγή
http://www.nature.com/nature/journal/v530/n7591/full/530427a.html

Source: FRBs have a characteristic sweeping signal, shown in the final inset 'waterfall plot'. The difficulty in pinpointing where FRBs come from requires a multi-telescope approach to zoom-in the true position, in this case an elliptical galaxy. (Credit: David Kaplan & Evan Keane)
Ο προσδιορισμός θέσης της πηγής και ο υπολογισμός της απόστασης αυτής της θέσης από τη γη, θα βοηθήσουν να αποκαλυφθεί η φυσική αιτία που προκάλεσε την ραδιοέκρηξη FRB (intense pulse of radio waves)
για πρώτη φορά η FRB 150418 εντοπίστηκε από το ραδιοτηλεσκόπιο Parkes της Αυστραλίας εισερχόμενη από όλο τον αστερισμό του Μεγάλου Κυνός,
με τη χρήση του τηλεσκοπίου Subary της Ιαπωνίας, στη Χαβάη, οι ερευνητές ήταν σε θέση να συλλάβουν μια οπτική εικόνα της προέλευσης της FRB, του ελλειπτικού μακρινού γαλαξία. (αυτοί οι γαλαξίες αποτελούνται από παλιά άστρα και εμφανίζουν περιορισμένη δραστηριότητα στην παραγωγή νέων άστρων)
πηγές 25-2-16
http://www.nature.com/articles/530427a.epdf?referrer_access_token=lZzXN0PdwclUGuM-H8vjy9RgN0jAjWel9jnR3ZoTv0M29hp4Zab05yL_9fXy9Uo1Y2S3bMFkpK-9R7rsxMUkGWWUGXmgoGdBXb6ZdaNs76wF6_HZWopTv9kM9PnZhGNDOx1lAIacIWWAsf4LJpUAJpw2QUH64OtiXFPXRyqLHhDJTYOvzdv209ME53N1IrQkKB07O19B2s_XxXrIrNWEUpLo_NAEvy7O892Zp-4PVTg%3D&tracking_referrer=www.nature.com
http://www.ipmu.jp/20160225-FastRadioBurst
Η αποκάλυψη αυτή δίνει ελπίδα για την κατανόηση των (FRBs) στο κοντινό μέλλον. Νέα ραδιοτηλεσκόπια στα οποία συμπεριλαμβάνονται το Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment (CHIME) και το Five hundred-meter Aperture Spherical Telescope στην Κίνα, θα ανακαλύψουν πολλές (FRBs)
είναι λογικό να παρατηρηθούν χιλιάδες ραδιοεκρήξεις μέχρι το τέλος της δεκαετίας, η καταγραφή τους θα βοηθήσει στη λεπτομερή χαρτογράφηση του cosmic web και στην έρευνα πάνω στη σκοτεινή μάζα και στη σκοτεινή Ενέργεια (την άγνωστη δύναμη που κατακλύζει το σύμπαν, επιταχύνει τη διαστολή του και αναλογεί στο 70% περίπου της μάζας - ενέργειας του)
------------------------------------
Το γιγάντιο ραδιοτηλεσκόπιο FAST (Five hundred-meter Aperture Spherical Telescope) στη Νότια Κίνα θα τεθεί σε λειτουργία το Σεπτέμβριο. Θα συλλαμβάνει τα ηχητικά κύματα που παράγονται στο σύμπαν και εάν υπάρχουν εξωγήινα όντα θα ανιχνεύει και θα λαμβάνει τα ηχητικά μηνύματα που εκπέμπουν.
Το δορυφορικό του κάτοπτρο έχει διάμετρο 500 μέτρα και είναι μεγαλύτερο από το ραδιοτηλεσκόπιο του Arecibo Observatory στο Πουέρτο Ρίκο, η διάμετρος του οποίου είναι 300 μέτρα.
Το ραδιοτηλεσκόπιο FAST υποχρεώνει 9.110 κατοίκους της περιοχής (south-western province of Guizhou) να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους με ελάχιστη χρηματική αποζημίωση.
πηγή 22-2-16
http://www.theguardian.com/world/2016/feb/16/china-relocates-9000-people-fast-telescope-search-for-aliens

τα FRBs είναι μυστηριώδη μηνύματα από εξωγήινους?
Η γρήγορη εκπομπή (έκρηξη) ραδιοκυμάτων συμβαίνει για μερικά (περίπου 2,4 χιλιοστά) του δευτερολέπτου και είναι άγνωστο ποιο φυσικό φαινόμενο την προκαλεί. Ξεσπάει με τόση ενέργεια, όση απελευθερώνει ο ήλιος μας σε έναν ολόκληρο μήνα.

Η πρώτη FRB ανιχνεύθηκε το 2007 από το ραδιοτηλεσκόπιο Parkes που βρίσκεται που βρίσκεται 20 χιλ. βόρεια από την πόλη Parkes, της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία. (CSIROs-Parkes –ραδιοτηλεσκόπιο)

Το μυστήριο πηγάζει από το γεγονός ότι δεν είναι γνωστό τι θα μπορούσε να παράγει μια τέτοια σύντομη και απότομη έκρηξη.
Η FRB που διήρκεσε μόλις πέντε χιλιοστά του δευτερολέπτου, πήρε το όνομα Lorimer από τον Duncan Lorimer που την ανακάλυψε.
ήταν τόσο γρήγορη και φαινομενικά τυχαία που χρειάστηκαν χρόνια για τους αστρονόμους να συμφωνήσουν ότι, δεν οφείλονταν σε κάποιο πρόβλημα στα όργανα του τηλεσκοπίου.
Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί μόνο 11 τέτοιοι παράξενοι ραδιοπαλμοί
το 2014, η καταγραφή μιας FRB από το γιγάντιο ραδιοτηλεσκόπιο Arecibo στο Πουέρτο Ρίκο επιβεβαίωσε τους αστρονόμους ότι τα σήματα αυτά είναι όντως πραγματικά -
αυτή είναι η 11η FRB που πρόκειται να ανιχνευθεί, και η πρώτη που περιλαμβάνει μια διπλή έκρηξη. αυτή η ανακάλυψη, αναφέρθηκε στις Monthly Notices της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας,
Συγκρίνεται με το σημαντικό 'Wow signal' που αναφέρθηκε από τον Jerry Ehman το 1977.

Οι θεωρίες για τις FRBs περιλαμβάνουν μέχρι στιγμής τη σύγκρουση αστεριών νετρονίων, τη συγχώνευση λευκών νάνων, τα φλεγόμενα αστέρια και τα σήματα από εξωγήινη μορφή ζωής.
«Κάθε ασυνήθιστο σήμα από το διάστημα μας ενθαρρύνει να αναρωτηθούμε αν είναι από έναν εξωγήινο πολιτισμό», είπε ο Nigel Watson, συγγραφέας του «UFO Investigations Manual»
Μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι υπάρχουν εξωγήινα όντα στο σύμπαν που ευθύνονται για αυτά τα μυστήρια ραδιοκύματα, που τα θεωρούν ως κωδικοποιημένα μηνύματα.
εμφανίζονται με ένα μαθηματικό μοντέλο που δεν εντοπίζεται στη φύση και αυτό σημαίνει ότι, κάτι «άλλο» τα δημιούργησε.

Πηγή 27-11-15
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-3336820/Are-mystery-signals-messages-ALIENS-Strange-radio-waves-coming-distant-planet-say-scientists.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: