Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου 2016

Τα ζώα εκτροφής είναι πιθανότερο να επιτεθούν σε ανθρώπους, που περπατούν μαζί με τα σκυλιά τουςΒρετανική μελέτη για τις επιθέσεις αγελάδων σε ανθρώπους  πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ.
Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (Office for National Statistics
, ONS) περίπου 5 άτομα σκοτώνονται ετησίως,  από αγελάδες στο Ηνωμένο Βασίλειο,
Οι ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, ανέλυσαν 54 σοβαρές επιθέσεις από αγελάδες μεταξύ του 1993 και του 2013.  Μία στις τέσσερεις από αυτές τις επιθέσεις ήταν θανατηφόρα.
Βρέθηκε ότι πάνω από τα δύο τρίτα των επιθέσεων συνέβησαν σε περιπατητές που είχαν μαζί τους το κατοικίδιο ζώο τους.
Τα ζώα εκτροφής είναι πιθανότερο να επιτεθούν σε ανθρώπους που περπατούν μαζί με τα σκυλιά τους, ιδιαίτερα όταν εκείνοι προσπαθήσουν να τα προστατεύσουν, από μια αγελάδα που πλησιάζει με επιθετικές διαθέσεις.
Υπάρχουν περίπου 300.000 αγροκτήματα και 9,7 εκατομμύρια βοοειδή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πολλοί δημόσιοι δρόμοι διασχίζουν χωράφια, έτσι, οι άνθρωποι που περπατούν, έρχονται σε επαφή με τα ζώα, κυρίως τα βοοειδή.
Η Δρ Carri Westgarth, ειδική σε θέματα συμπεριφοράς σκυλιών στο πανεπιστήμιο, δήλωσε: «Βρήκαμε ότι το περπάτημα με τα σκυλιά ανάμεσα στις αγελάδες –ιδιαίτερα όταν έχουν μικρά μοσχάρια - ήταν ένας κοινός παράγοντας για μια επίθεση.
«Μια θεωρία είναι ότι, οι αγελάδες μπορεί να αισθάνονται ότι απειλούνται ιδιαίτερα από τα σκυλιά, ειδικά εάν έχουν μικρά και τα  προστατεύουν.
«Οι άνθρωποι στη συνέχεια προσπαθούν να προστατεύσουν τα σκυλιά τους, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ένα τραγικό περιστατικό».
Η έρευνα, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό για την πρόληψη των τραυματισμών και βρέθηκε ότι οι τραυματισμοί από βοοειδή, ήταν ένας κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, που έπρεπε να εξεταστεί.
«Απαιτείται περαιτέρω εργασία για να αξιολογηθεί πλήρως ο αντίκτυπος στη δημόσια υγεία με το θέμα αυτό.»
Η Δρ Marie McIntyre, που συνυπογράφει την έκθεση, δήλωσε τα εξής: «Σήμερα δεν υπάρχει επίσημο σύστημα για να καταγράφει τις επιθέσεις,
 έτσι είναι πολύ πιθανό, ότι υπήρξαν πολύ περισσότερα περιστατικά από όσα γνωρίζουμε.
Ο Δρ Westgarth, δήλωσε: «Η ύπαιθρος είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να ασκήσουν τα σκυλιά, οι ιδιοκτήτες τους, αλλά είναι καθήκον του κάθε ιδιοκτήτη, να βεβαιωθεί ότι το σκυλί του δεν αποτελεί κίνδυνο ή ενόχληση σε εκτρεφόμενα ζώα, σε άγρια ζώα ή σε άλλους ανθρώπους.
Ο 66χρονος Alistair Porter,  συνταξιούχος καθηγητής από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, ποδοπατήθηκε  μέχρι θανάτου από 30 αγελάδες στην περιοχή Turleigh, Wiltshire, ενώ περπατούσε με τα σκυλιά του και τον αδελφό του, το 2013, ακούστηκε σε μια έρευνα, το προηγούμενο έτος.
πηγή 2-2-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: