Κυριακή, 7 Φεβρουαρίου 2016

Καλλιτέχνες κάρφωσαν κεφάλια από κούκλες στην περίφραξη της ιδιοκτησίας τους, για να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο για την παιδική φτώχεια, τη διάλυση της οικογένειας και την παιδική κακοποίησηΝέα Ζηλανδία, σε αγροτική περιοχή του Auckland, στην  ιδιοκτησία της Donna Turtle sarten’s και του Bernie Harfleet, υπάρχει μια ανατριχιαστική περίφραξη.
Το ζευγάρι κάρφωσε στο φράχτη της ιδιοκτησίας του - που έχει πρόσοψη  σε έναν απομονωμένο αγροτικό δρόμο- κομμένα κεφάλια, σώματα και ακρωτηριασμένα μέλη από κούκλες.
Η
Donna Turtle sarten και ο σύντροφος της  Bernie Harfleet είναι καλλιτέχνες και  τα τελευταία
περίπου δύο χρόνια , επιδιώκουν με αυτό τον μακάβριο και ταυτόχρονα χιουμοριστικό τρόπο, να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο σε κοινωνικά θέματα που αφορούν τα παιδιά.

Ο φράχτης του σπιτιού τους,  που διακοσμείται από κεφάλια,  πόδια, χέρια και σώματα από διαμελισμένες  κούκλες, δεν είναι σκηνή από μια ταινία τρόμου, αλλά μια καλλιτεχνική εργασία μαύρου χιούμορ, που επέφερε έντονο κοινωνικό σχολιασμό.

Οι καλλιτέχνες ελπίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο, οι άνθρωποι που σταματούν μπροστά στην καλλιτεχνική δημιουργία τους θα αναλογίζονται την παιδική φτώχεια, την κακοποίηση των παιδιών αλλά και τις διαλυμένες οικογένειες  που τραυματίζουν  ανεπανόρθωτα τον ψυχισμό των παιδιών  (τραύμα σημαίνει «βίαιος αποχωρισμός» από ένα κομμάτι του εαυτού μας, συναισθηματικό ακρωτηριασμό, τραυματισμό που καταλήγει συνήθως στην απώλεια ενός άκρου, στην αναπηρία ή στην ψυχική ασθένεια)

Η ανατριχιαστική εμφάνιση του φράχτη, αρχικά προκαλεί στον διερχόμενο θεατή έκπληξη,  ενώ οι αντιδράσεις του ποικίλλουν, 
άλλοι άνθρωποι  χαμογελούν ειρωνικά, άλλοι αποχωρούν τρομαγμένοι, ενώ άλλοι φεύγουν, για να επιστρέψουν αργότερα με μια φωτογραφική μηχανή,  που θα αποθανατίσει τη μακάβρια σκηνή.

Όταν σταματούν για να βγάλουν φωτογραφίες, ο κ. Bernie Harfleet στρέφει τον φακό της δικής του φωτογραφικής μηχανής  επάνω τους και αυτό τους αναγκάζει να φύγουν.

Αυτός και η σύντροφός του Donna Turtle sarten ξεκίνησαν να δημιουργούν το σκηνικό στο φράχτη, με υλικά που είχαν αποθηκευμένα για καλλιτεχνικά σχέδια.
Οι διαμελισμένες κούκλες προέρχονται από ένα «νοσοκομείο κούκλας» που επιδιορθώνει και επισκευάζει χαλασμένες κούκλες.
Σε ένα μεγάλο μέρος της περίφραξης είναι στερεωμένα μόνο κεφάλια από κούκλες, σε άλλα τμήματα υπάρχουν και σώματα, χέρια και πόδια, ενώ στην είσοδο υπάρχει μια κούκλα στερεωμένη ανάποδα, που την τοποθέτησε εκεί η τετράχρονη εγγονή του ζευγαριού.
Ο μόνος λόγος που δεν υπάρχουν ανατριχιαστικά αντικείμενα σε όλη την περίφραξη της ιδιοκτησίας, είναι ότι, υπάρχει έλλειψη ανάλογων υλικών.
Οι σταγόνες νερού στα πρόσωπα από τις κούκλες αλλά και οι ιστοί από αράχνες που έχουν αναπτυχθεί σε μερικά μέλη από τα σώματά τους,  που είναι καρφωμένα στο φράχτη,  προσθέτουν μια επιπλέον απόκοσμη πινελιά.
Ο φράχτης αποκτά μια εντελώς διαφορετική τρομακτική εμφάνιση στο σκοτάδι της νύχτας.
Το ζευγάρι έχει επικεντρωθεί πρόσφατα στην κακοποίηση των παιδιών και στην παιδική φτώχεια. Δύο από τα έργα τους τα «
Feed the Kids Too» και «Give a Kid a Blanket» έγιναν αιτία για να συγκεντρωθούν χιλιάδες γεύματα για παιδιά και 1.300 κουβέρτες.
Αργότερα σχεδιάζουν να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση του κοινού, με θέματα σχετικά με την ψυχική υγεία.

Πηγή 7-2-16

Δεν υπάρχουν σχόλια: