Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2016

Το μυστικό για να αισθάνεσαι ευτυχισμένος, βρίσκεται στη φωνή σουΤο μυστικό για να αισθάνεσαι ευτυχισμένος βρίσκεται στη φωνή σου, εάν κάνεις πιο χαρούμενο τον τόνο της φωνής σου, βελτιώνεις την ψυχική σου διάθεση.
καθώς αλλάζουμε τον τόνο που χρησιμοποιούμε όταν μιλάμε, αυτό αλλάζει δραστικά τη διάθεσή μας
οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Lund στη Σουηδία, απέδειξαν ότι η μεταβολή της φωνής μας μπορεί να αλλάξει το πως αισθανόμαστε
ανθρώπινες φωνές παραποιήθηκαν -με ψηφιακή επεξεργασία- για να ακούγονται πιο ευτυχισμένες, πιο λυπημένες, ή πιο φοβισμένες. Βρέθηκε πως όταν οι συμμετέχοντες στην έρευνα εθελοντές, άκουγαν τη δική τους φωνή αλλοιωμένη, η συναισθηματική τους κατάσταση άλλαζε, σύμφωνα με το συναίσθημα,  που έβγαζε η επεξεργασμένη  φωνή.
 Αυτό συνέβαινε παρά το γεγονός ότι, οι συμμετέχοντες άνδρες και γυναίκες, δεν γνώριζαν ότι οι φωνές τους είχαν παραποιηθεί.
Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι, οι άνθρωποι ακούν τη φωνή τους να εκφράζει αυτό που αισθάνονται.
επιβεβαιώνεται ότι ο ήχος (ομιλία, φωνή) έχει πρόσβαση στις βαθύτερες καταστάσεις της συνείδησης και έχει τη δύναμη να επιδρά στη συναισθηματική μας σφαίρα.
Η επίδραση της φωνής στη συναισθηματική διάθεση,  αποτελεί θέμα μακροχρόνιας συζήτησης, στον τομέα της ψυχολογίας είπε ο Petter Johansson, ένας από τους συγγραφείς της έρευνας, στο Πανεπιστήμιο του Lund «Αυτή είναι η πρώτη απόδειξη, της άμεσης επίδρασης που έχει η φωνή στη συναισθηματική εμπειρία, στον τομέα της ακουστικής
φωνητικής.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό "Proceedings of the National Academy of Sciences"
οι ερευνητές δημιούργησαν μια ψηφιακή πλατφόρμα για την τροποποίηση της φωνής των συμμετεχόντων. Εκείνοι, αφού διάβασαν δυνατά μια σύντομη ιστορία, άκουσαν τη δική τους φωνή τροποποιημένη , μέσω ακουστικών.
Η νέα αυτή ψηφιακή πλατφόρμα θα μπορούσε δυνητικά να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ατόμων που πάσχουν από διαταραχές διάθεσης  (συναισθηματικές μεταπτώσεις) όπως η κατάθλιψη, πρότειναν οι ερευνητές. "Η επανάληψη συναισθηματικών αναμνήσεων ή η εκ νέου περιγραφή συναισθηματικά φορτισμένων γεγονότων με ένα τροποποιημένο τόνο της φωνής, θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα την θετική αλλαγή της στάσης μας" είπαν
αυτή η πλατφόρμα ήχου θα μπορούσε ίσως να αυξήσει τη συναισθηματική επίδραση του καραόκε ή των live συναυλιών και ακόμα θα μπορούσε  να αλλάξει τη συναισθηματική ατμόσφαιρα των συνομιλιών σε online συσκέψεις αλλά και σε online τυχερά παιχνίδια»
είναι η πρώτη φορά που η χειραγώγηση συναισθήματος αυτού του είδους, γίνεται με την παραγωγή της ομιλίας, είπε ο  επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Jean-Julien Aucouturier από το γαλλικό Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών.
"Κάνουμε μια έκδοση της πλατφόρμας χειραγώγησης μέσω ήχου, διαθέσιμη ως open-source στην ιστοσελίδα μας, και καλούμε τον καθένα να κατεβάσει και να πειραματιστεί αυτά τα εργαλεία.»   
        Οι ερευνητές έχουν κάνει πλέον το ψηφιακό λογισμικό ήχου,    διαθέσιμο στο διαδίκτυο  ( http://cream.ircam.fr/)
πηγή 12-1-16

Ο Eran Eldar, του University College του Λονδίνου, δήλωσε ότι η αλλαγή διάθεσης (γκρίνια, το να κατεβάζουμε μούτρα κλπ) μας βοηθάει να προσαρμοστούμε σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο,
 όταν ο καιρός είναι καλός και η διάθεση στα ύψη , παίρνουμε περισσότερα ρίσκα σε μια στιγμή, που είναι πιθανό να ανταμειφθεί η προσπάθειά μας, όταν οι καιροί είναι δύσκολοι, η κακή διάθεση (μούτρα) μπορεί να μας βοηθήσει στην εξοικονόμηση της ενέργειάς μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: