Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2016

Η μικροβιοφοβία, η ζωοφοβία και η υπερβολική απολύμανση, τρελαίνουν το σώμα και εμποδίζουν την ανάπτυξη της φυσικής ανοσίας στον σύγχρονο άνθρωπο

Η απώλεια της επαφής με τη φύση, με την πλούσια βιοποικιλότητα της χλωρίδας και της πανίδας, γενικά με το φυσικό περιβάλλον, τα ζώα και τα φυτά, κάνει το σώμα μας να τρελαίνεται, αυτός είναι ο λόγος που βλέπουμε μια έκρηξη στις αλλεργίες, το άσθμα και αλλεργικό συνάχι.
Ο οργανισμός μας «υπεραντιδρά» στην απουσία των εν λόγω οργανισμών.
Οι πρόγονοί μας περιβάλλονταν από την ποικιλομορφία της χλωρίδας και της πανίδας και το σώμα τους ήταν σε θέση να προσαρμοστεί στις αλλαγές γύρω τους, η τακτική «έκθεσή τους» σε ξένους μικροοργανισμούς με διαφορετικούς τύπους βακτηρίων, ενεργοποιούσε και έκανε πιο ισχυρό το ανοσοποιητικό τους σύστημα.
Πολλοί επιστήμονες έχουν τονίσει κατά καιρούς την αναγκαιότητα της επαφής μας, με το εξωτερικό περιβάλλον, τη φύση και τους δίποδους και τετράποδους φίλους μας.Η διαβίωση σε εσωτερικούς χώρους και η καθιστική ζωή δημιουργούν τις φοβίες, μια ευρέως διαδεδομένη ψυχική διαταραχή. Φοβίες για τα ζώα (ζωοφοβία), μικροβιοφοβία ή αρρωστοφοβία (αδικαιολόγητος, υπερβολικός και παράλογος φόβος που δημιουργεί εμμονή με την καθαριότητα και αποφυγή της έκθεσης σε φυσικό περιβάλλον) κυριεύουν τα άτομα και προκαλούν τις σύγχρονες σοβαρές νευρώσεις.
Μια νέα έρευνα διεξήχθη στο πανεπιστήμιο του Σικάγο, με επικεφαλής τον ερευνητή Jack A. Gilbert, καθηγητή εξελικτικής οικολογίας (associate professor in ecology and evolution at UChicago, and group leader for microbial ecology in the Biosciences Division at the U.S. Department of Energy's Argonne National Laboratory) που διαβεβαιώνει τη θετική επίδραση των ξένων βακτηριδίων στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος και την αντίστασή μας (φυσική ανοσία) σε ασθένειες.

Ο Gilbert, με επιστημονική καριέρα στη διερεύνηση του τρόπου που οι μικροβιακές κοινότητες συγκεντρώνονται στο φυσικό και στο ανθρώπινο περιβάλλον, δήλωσε στο UChicago News.
«Η απώλεια της επαφής με τη φύση, σε συνδυασμό με την καθιστική εργασία και την καθιστική ζωή γενικότερα, κρατούν το ανοσοποιητικό μας υπερβολικά προστατευμένο, η υπερβολική απολύμανση (υγειονομικές πρακτικές, όπως το πλύσιμο των χεριών για την αποφυγή εξάπλωσης επιβλαβών μικροβίων) εξασθενεί τον οργανισμό μας, αφού εμποδίζει την ανάπτυξη φυσικής ανοσίας »
«Θα έλεγα ότι δεν υπάρχει πραγματικός λόγος να αυξήσουμε τα πρωτόκολλα καθαριότητας στο χώρο που ζούμε, εκτός εάν ένας από τους καλεσμένους μας είναι πολύ άρρωστος, οπότε μπορούμε να τον απομονώσουμε ή να τους πούμε να μην έρθει καθόλου στο σπίτι μας»

Τα βακτήρια που απελευθερώνει κάθε φιλοξενούμενός μας (σε μια ώρα, κάθε φιλοξενούμενος απελευθερώνει 38 εκατομμύρια βακτηριακά κύτταρα στο σπίτι μας) γυμνάζουν και τονώνουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και ο ερευνητής προτρέπει να προβαίνουμε τακτικά σε αυτές τις συναντήσεις.
Ακόμα και αν ο φιλοξενούμενος μας κρατήσει  την αναπνοή του, θα εξακολουθεί να ρίχνει 10 εκατομμύρια βακτηριακά κύτταρα από το δέρμα του, στο χώρο μας, σε μόλις μια ώρα.
Αν και αυτή η σκέψη κάνει το στομάχι μας να γυρίζει ανάποδα, εντούτοις αυτά τα βακτήρια θα μπορούσαν να είναι πραγματικά ευεργετικά.

Ορισμένες κοινωνικές ανταλλαγές, όπως η χειραψία, το αγκάλιασμα και το φίλημα, μπορεί να είναι εξελικτικά εργαλεία για την προώθηση της εξάπλωσης των βακτηριδίων και την ανάπτυξη της φυσικής μας ανοσίας.
πηγή 5-1-16
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-3385842/Time-post-holiday-cleanup-Researchers-say-visitor-home-releases-38-MILLION-bacterial-cells-hour-don-t-panic-say-actually-good-you.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: