Κυριακή, 3 Ιανουαρίου 2016

Η σούπερ ευφυής τεχνητή νοημοσύνη, συνδυάζεται με την ανθρώπινη και λύνει τα ανεπίλυτα προβλήματα του κόσμου


Η σούπερ-ευφυής Τεχνητή Νοημοσύνη και άνθρωποι που εργάζονται συλλογικά - μπορεί μάλιστα να είναι πολλών διαφορετικών εθνικοτήτων- θα μπορούσαν να λύσουν το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και να σταματήσουν τους πολέμους, ισχυρίζονται οι ερευνητές.
τα ανεπίλυτα προβλήματα ('Wicked' problems) είναι δύσκολο να επιλυθούν λόγω της αλληλεπίδρασης πολλών συστημάτων (για παράδειγμα η Παγκόσμια κλιματική αλλαγή, οι γεωπολιτικές συγκρούσεις, οι φυσικοί κίνδυνοι, η διεθνής διακίνηση ναρκωτικών, τα πυρηνικά όπλα, το AIDS, η πανδημία γρίπης, η πυρηνική ενέργεια, τα απόβλητα, η κοινωνική αδικία κλπ)
τα ανεπίλυτα προβλήματα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με την παραδοσιακή προσέγγιση, στην οποία τα προβλήματα αυτά καθορίζονται, αναλύονται και επιλύονται με διαδοχικά βήματα.

Το 1990 οι DeGrace και Stahl, εισήγαγαν την έννοια των ανεπίλυτων προβλημάτων στην ανάπτυξη λογισμικού, έτσι πλέον για τον υπολογισμό και την επίλυσή τους, η ανθρώπινη νοημοσύνη συγχωνεύεται με την τεχνητή AI.
στον αγώνα για τα ανεπίλυτα προβλήματα, οι υπολογιστές μπορούν να γίνουν οι καλύτεροι σύμμαχοι των ανθρώπων.

Ερευνητές από το Human Computation Institute και το Cornell University λένε ότι, ο συνδυασμός ανθρώπινης και τεχνητής νοημοσύνης, θα δημιουργήσει μια σούπερ ευφυή τεχνητή νοημοσύνη που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ζητήματα όπως η υπερθέρμανση του πλανήτη και οι γεωπολιτικές συγκρούσεις,
οι νέες τεχνολογίες χρησιμοποιούν τεράστιο όγκο δεδομένων και διαδραστικά εργαλεία που οδηγούν σε συνεργατική προσέγγιση της αντιμετώπισης του προβλήματος, πέρα από την παραδοσιακή επίλυση του.

Σύμφωνα με το Human Computation Institute, τα ανεπίλυτα προβλήματα είναι δύσκολο να επιλυθούν λόγω της πολυπλοκότητας των υποκείμενων θεμάτων.

Περιλαμβάνουν πολλά συστήματα που αλληλεπιδρούν και αλλάζουν συνεχώς και οι λύσεις τους έχουν απρόβλεπτες συνέπειες
με την τεχνολογία ανάπτυξης λογισμικού επίλυσης προβλήματος και την ένταξή τους προς επίλυση με τη νοημοσύνη του υπολογιστή, οι άνθρωποι θα μπορούσαν να διευρύνουν τις ικανότητές τους και να δημιουργήσουν «πολυδιάστατα δίκτυα συνεργασίας» λένε οι ερευνητές.
αυτό θα μπορούσε να παράγει πιο αποτελεσματικά, λύσεις.

Στον παραδοσιακό υπολογισμό, ο άνθρωπος χρησιμοποιεί τον υπολογιστή για να λύσει ένα πρόβλημα, ενώ στα «human computation systems» οι ρόλοι αντιστρέφονται. Ο υπολογιστής ζητά από ένα άτομο ή από μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων για να λύσουν ένα πρόβλημα, τότε συλλέγει, ερμηνεύει και ενσωματώνει τις λύσεις τους για το τελικό αποτέλεσμα.
ενώ οι άνθρωποι ξεπερνούν τις μηχανές, με την αφαιρετική και δημιουργική σκέψη και με ορισμένες εργασίες, όπως η αναγνώριση προτύπων, ο συνδυασμός της ανθρώπινης και της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να κάνει μια άνευ προηγουμένου προσέγγιση στα παγκόσμια προβλήματα.
(για παράδειγμα στον τομέα της υγείας, για τη φροντίδα των ηλικιωμένων, ή για την εξάλειψη των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων)
ένα Cornell program, YardMap.org, χρησιμοποιεί «human computation systems» για να χαρτογραφήσει τις παγκόσμιες προσπάθειες διατήρησης. Σε αυτή τη διαδραστική πλατφόρμα, οι συμμετέχοντες μπορούν να βασιστούν ο ένας στο έργο του άλλου.

Ο Janis Dickinson, Professor and Director of Citizen Science at the Cornell lab of Ornithology, λέει ότι με βάση το κοινωνικό δίκτυο, στο χάρτη, οι άνθρωποι μοιράζονται και τηρούν πρακτικές για τις ατομικές τους προσπάθειες, στην δυνατότητα παγκόσμιας διατήρησης της ζωής και των τοπίων όπου εργάζονται.

στο Human–computer interaction (HCI) η είσοδος του πλήθους χρησιμοποιείται επίσης για να γίνει πιο αποτελεσματική η έρευνα,

Η Cornell-based έρευνα του Alzheimer's on WeCureAlz.com διεξάγεται μέσω ενός διαδραστικού εργαλείου, και οι χρήστες παίζουν ένα παιχνίδι που τους βοηθά να αναλύσουν τα δεδομένα.

Με την ενεργοποίηση του ευρέος κοινού για να παίξει κάποιο απλό online παιχνίδι, αναμένουμε να μειωθεί ο χρόνος για την ανακάλυψη της θεραπείας, από τη δεκαετία, σε μόλις λίγα χρόνια, λέει ο Dr. Pietro Michelucci, HCI director και επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας.
αυτό δίνει την ευκαιρία σε όλους, συμπεριλαμβάνονται, η γενιά των φροντιστών με τον εξοπλισμό προηγμένης τεχνολογίας και οι AD ασθενείς, σε πρώιμο στάδιο, για να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους.
Οι υπολογιστές εκτελούν όλο και πιο σύνθετες εντολές, με νοημοσύνη που υπερβαίνει την ανθρώπινη. Η τεχνητή νοημοσύνη των υπολογιστών που θα έχουν την ικανότητα, όχι μόνο να ανταποκρίνονται στις εντολές αλλά και να σκέφτονται, δεν αντιμετωπίζεται πάντα σαν θετικό ενδεχόμενο, αλλά σαν απειλή, οι υπολογιστές ή τα ρομπότ. είναι πιθανόν να μην είναι φιλικά προς το δικό μας σύστημα ηθικής που έχει εξελιχθεί μαζί με την ιδιαίτερη βιολογία μας
O Φυσικός Stephen Hawking, o Bill gates (ιδρυτή της Microsoft) και ο Elon Musk ιδρυτής της spaceX, έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι, η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να εξελιχθεί σε σημείο που οι άνθρωποι δεν θα μπορούσαν να ελέγξουν, και οι θεωρίες του Hawking ότι αυτό θα μπορούσε να σημάνει το τέλος της ανθρώπινης φυλής.

Ένα νευρωνικό δίκτυο , είναι μια διασυνδεδεμένη ομάδα κόμβων, παρόμοια με το τεράστιο δίκτυο νευρώνων στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

το κλειδί για την ΤΝ είναι ο ανθρώπινος εγκέφαλος, εάν ένα μηχάνημα μπορέσει να μιμηθεί τα νευρωνικά δίκτυα του εγκεφάλου, τότε θα είναι και το ίδιο σε θέση να σκεφτεί

Με αυτό κατά νου, οι τεχνολογικοί γίγαντες όπως η Google προσπαθούν να αναπτύξουν τους δικούς τους «εγκεφάλους» – στοίβες συνεργαζόμενων servers που τρέχουν εξαιρετικά προηγμένα λογισμικά.

Στο μεταξύ, ο συνιδρυτής του Facebook Mark Zuckerberg έχει επενδύσει σημαντικά κεφάλαια στην Vicarious, μια εταιρεία με έδρα το Σαν Φρανσίσκο που έχει ως στόχο να αναπαράγει το νεοφλοιό, το τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει την όραση, την ομιλία και τη μαθηματική σκέψη.

«Μετατρέψτε το νεοφλοιό σε κώδικα και θα έχετε έναν υπολογιστή που σκέφτεται σαν άνθρωπος», δήλωσε ο συνιδρυτής της Vicarious, Scott Phoenix. «Μόνο που δεν θα χρειάζεται να φάει ή να κοιμηθεί».

http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-3380709/Superintellingence-AI-humans-working-solve-climate-change-end-wars-researchers-claim.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: