Κυριακή, 10 Ιανουαρίου 2016

Μήπως προσπαθείς να ξεπεράσεις έναν πρώην? οι ερευνητές ανακάλυψαν γιατί υποφέρουμε πολύ, μετά από μια ερωτική ή κοινωνική απόρριψηΜήπως προσπαθείς να ξεπεράσεις έναν πρώην?   Ερευνητές ανακάλυψαν γιατί μερικοί άνθρωποι υποφέρουν τόσο πολύ, μετά από μια απόρριψη.
Έρευνα για τον έντονο ψυχικό πόνο που βιώνουμε, μετά από κάποια ερωτική ή κοινωνική μας απόρριψη, πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ .

Επικεφαλής της έρευνας, είναι η καθηγήτρια (κοινωνικής και αναπτυξιακής ) Ψυχολογίας Carol Dweck και συνεργάτιδα της για την συγγραφή της μελέτης, είναι η Lauren Howe, τεταρτοετής διδακτορική φοιτήτρια Κοινωνικής Ψυχολογίας στο Στάνφορντ.

Η μελέτη διερεύνησε τη σχέση μεταξύ της απόρριψης  και της εικόνας που έχουμε για τον εαυτό μας ή του βαθμού επίγνωσης του εαυτού μας.
καθώς ταυτίζουμε την αυτοεικόνα μας με τον ίδιο μας τον εαυτό, όταν αυτή κλονίζεται –με αφορμή διάφορα αρνητικά ερεθίσματα, όπως μια απορριπτική συμπεριφορά- τότε κλονίζεται και η εμπιστοσύνη που έχουμε στον εαυτό μας, στις δυνατότητες μας.

Η αρνητική αυτοεικόνα οδηγεί στο να μας συμβαίνουν επανειλημμένα δυσάρεστες καταστάσεις. Οι αρνητικές πεποιθήσεις για τον εαυτό μας, δρουν υποσυνείδητα με διάφορους τρόπους, (π.χ. έχουμε μια ροπή να επιλέγουμε υποσυνείδητα ακατάλληλους συντρόφους –ή φίλους- που να επιβεβαιώνουν τις αρνητικές μας πεποιθήσεις)
Οι αρνητικές πεποιθήσεις για τον εαυτό μας, γίνονται η αιτία για να επαναλαμβάνονται διάφορα αρνητικά γεγονότα στη ζωή μας (καθώς ένα μέρος μέσα μας υποσυνείδητα θέλει να επιβεβαιώνεται η εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας, αυτή η επιβεβαίωση μας δίνει ένα αίσθημα ασφάλειας ότι ξέρουμε που πατάμε, έτσι ακόμα κι αν έχουμε μια αρνητική αυτοεικόνα που μας πονάει, υποσυνείδητα την υπερασπιζόμαστε για να διατηρήσουμε αλώβητη την αίσθηση του εαυτού)

Στην έρευνα συμμετείχαν  891 εθελοντές που συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια (στη διάρκεια πέντε μελετών) σχετικά με την υποθετική και πραγματική απόρριψη.
κάποιοι ανέφεραν πως το αρνητικό αίσθημα από την ερωτική απόρριψη διατηρήθηκε αμείωτο ακόμη και μετά από πέντε χρόνια.
Η μελέτη εξέτασε προσεκτικά τις απόψεις των ανθρώπων για τον εαυτό τους, μετά τη διάλυση της ερωτικής τους σχέσης.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, μετά από έναν χωρισμό, πιστεύουμε ότι η απόρριψή μας σημαίνει κάτι, για το πως είμαστε πραγματικά (δηλαδή πιστεύουμε ότι έχουμε κάποιο ελάττωμα)


Οι άνθρωποι νιώθουν πιο έντονο ψυχικό πόνο από την απόρριψη, όταν έχουν αρνητικές πεποιθήσεις για τον εαυτό τους και θεωρούν ότι απορρίφθηκαν, γιατί αποκαλύφθηκε ο «πραγματικός τους εαυτός»
Με αφορμή την απόρριψη, οι αρνητικές πεποιθήσεις για τον εαυτό τους ενεργοποιούνται και παράγουν έντονο ψυχικό πόνο.
Στην προσπάθεια να αποφευχθεί το βίωμα αυτού του έντονου ψυχικού πόνου, αλλά ακόμα και η εμπειρία του φόβου απέναντι σε αυτό τον ψυχικό πόνο, το υποσυνείδητο θα εμποδίσει (θα σαμποτάρει) μελλοντικές σχέσεις (το υποσυνείδητο θα προσπαθήσει να προστατέψει το άτομο, από κάθε ενδεχόμενο απόρριψης ή εγκατάλειψης από κάποιο σημαντικό πρόσωπο, με το οποίο θα ήταν δυνατό να συνδεθεί ψυχικά)
Έτσι το άτομο υποσυνείδητα θα επιλέγει στον μέλλον συντρόφους που δεν του ταιριάζουν ή δεν ανταποκρίνονται ερωτικά κλπ. και θα αποκόπτει τους κατάλληλους για εκείνο πιθανούς ερωτικούς συντρόφους.
Η ερωτική απόρριψη μπορεί να καθυστερήσει ακόμα και για χρόνια, τη δημιουργία μιας νέας σχέσης με ολοκληρωμένη ψυχική σύνδεση και ανεπιφύλακτη αγάπη.

Η έρευνα δείχνει ότι οι βασικές μας πεποιθήσεις σχετικά με την προσωπικότητα, συμβάλλουν στο εάν θα αναρρώσουμε γρήγορα από μια συμπεριφορά απόρριψης ή θα παραμείνουμε -ίσως για χρόνια- βυθισμένοι στον πόνο της απόρριψης.

«Λίγα πράγματα στη ζωή είναι πιο τραυματικά από την απόρριψη από κάποιον που μας γνωρίζει καλά και στη συνέχεια, -αφού μας γνωρίσει καλά- αποφασίζει ότι δεν ενδιαφέρεται πλέον για εμάς ή δεν θέλει να είναι πλέον μαζί μας»  είπε η Dweck και πρόσθεσε ότι η ερωτική απόρριψη, ειδικότερα, αποτελεί μια τεράστια απειλή για τον εαυτό.

Η Lauren Howe διδακτορική φοιτήτρια κοινωνικής ψυχολογίας στο Στάνφορντ και συνεργάτιδα συγγραφέας της εργασίας, πρόσθεσε επίσης «η εμπειρία του να απορριφθείς (ή να εγκαταλειφθείς) από κάποιον που πίστεψες ότι σε αγαπούσε και αφού σε γνώρισε καλύτερα, άλλαξε άποψη για σένα, μπορεί να αποτελέσει μια ιδιαίτερα ισχυρή απειλή για την αυτοεικόνα σου και να κλονίσει την εμπιστοσύνη στον εαυτό σου ( δηλαδή να σε οδηγήσει στο ερώτημα, του ποιος είμαι πραγματικά)»

τα άτομα που συμπλήρωσαν online έρευνες για υποθετικές απορρίψεις και τις απορρίψεις της πραγματικής ζωής, ρωτήθηκαν πως επηρεάστηκε η αυτοεικόνα τους, μετά την απόρριψη
Για παράδειγμα, αξιολογήθηκε η απάντηση «Ανησυχώ ότι υπάρχει κάτι λάθος με μένα, επειδή δέχτηκα απόρριψη».

Μια άλλη σημαντική περιοχή της έρευνας αφορούσε το πώς βλέπουμε την ανθρώπινη προσωπικότητα.
οι ερευνητές ρώτησαν τους συμμετέχοντες, εάν πίστευαν ότι η ανθρώπινη προσωπικότητα μπορεί να αλλάξει σημαντικά  (με βάση τον αναπτυξιακό προσανατολισμό της) ή εάν το άτομο δεν αλλάζει και η συμπεριφορά του παραμένει η ίδια (είναι στατική)
Τα ευρήματα έδειξαν πως οι άνθρωποι, διαφέρουν στον τρόπο με το οποίο αντιλαμβάνονται την ερωτική απόρριψη.
Εκείνοι που είχαν μια σταθερή, συντηρητική νοοτροπία και πίστευαν ότι η προσωπικότητά τους δεν αλλάζει και δεν αναπτύσσεται, επέτρεψαν την απόρριψη, να τους αποδυναμώσει και να μειώσει σημαντικά την ενεργητικότητα τους.
Από την άλλη πλευρά, οι συμμετέχοντες που πίστευαν στη δυνατότητα ανάπτυξης της προσωπικότητας, εξέλιξης και βελτίωσης των δυνατοτήτων τους, μπορούσαν πιο εύκολα να αποτινάξουν το βάρος της απόρριψης και να οραματιστούν ένα καλύτερο μέλλον.

Συχνά κοιτάζουμε τους ερωτικούς συντρόφους μας ως «πηγή πληροφοριών για τον εαυτό μας»
πιστεύουμε ότι η απόρριψη οφείλεται σε κάποιο μας ελάττωμα, έτσι ανησυχούμε μήπως αυτό το ελάττωμα εμφανιστεί στις μελλοντικές σχέσεις μας και μας οδηγήσει σε νέα απόρριψη και στον επακόλουθο ψυχικό μας πόνο.
Η ανησυχία αυτή στοιχειώνει, μπορεί να μας κάνει επιφυλακτικούς και αμυντικούς στις μελλοντικές μας σχέσεις και να επηρεάσει αρνητικά την πορεία τους

Σύμφωνα με τη μελέτη, η επίδραση της απόρριψης στην αυτοεικόνα μας (δημιουργία αρνητικών πεποιθήσεων για τον εαυτό μας) αλλάζει την προοπτική των μελλοντικών μας σχέσεων.
άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα εξακολουθούσαν να επηρεάζονται από την απόρριψη, μετά από έναν χωρισμό που συνέβη πριν, από πέντε χρόνια (ή και περισσότερα)

Στη συνέχεια της μελέτης η ερευνητική ομάδα θέλει να ερευνήσει εάν η απόρριψη λειτουργεί το ίδιο διαλυτικά για τον ψυχισμό και στις μη ερωτικές σχέσεις (όπως εάν το άτομο έχει εγκαταλειφθεί από έναν γονέα ή οι αποτυχίες στη σταδιοδρομία)
Στην εν λόγω έρευνα, είναι ενδιαφέρουσα η διαπίστωση ότι η κοινωνική απόρριψη, από ανθρώπους που μας είναι ουσιαστικά άγνωστοι μπορεί να μας δημιουργήσει προβλήματα, εάν είμαστε άτομα που έχουμε συντηρητική άποψη για την ανάπτυξη της προσωπικότητας (δεν πιστεύουμε στην εξέλιξη και ανάπτυξη της προσωπικότητάς μας)

Προηγούμενη έρευνα (τον Αύγουστο του 2015) από το Πανεπιστήμιο του Binghamton και στο University College του Λονδίνου, ζήτησε από 5.705 συμμετέχοντες σε 96 χώρες, να βαθμολογήσουν το συναισθηματικό και σωματικό πόνο ενός χωρισμού σε μια κλίμακα από το ένα (καθόλου) έως 10 (αφόρητο).
βρέθηκε ότι οι γυναίκες τείνουν να επηρεάζονται περισσότερο αρνητικά από την απόρριψη, έτσι αναφέρουν υψηλότερα επίπεδα τόσο του σωματικού όσο και του συναισθηματικού πόνου.
Ωστόσο, αν και η απόρριψη πληγώνει περισσότερο τις γυναίκες (ψυχικά και σωματικά) εντούτοις τείνουν να ανακτούν πληρέστερα τις δυνάμεις τους και να ανακάμπτουν από τα αρνητικά συναισθήματα σε αντίθεση με τους άνδρες που δεν αναρρώνουν ποτέ πλήρως από το ψυχικό τραύμα της απόρριψης.

Έχει αποδειχτεί ότι η απόρριψη οδηγεί σε κατάθλιψη, εθισμούς και προβληματικές συμπεριφορές (επιθετικότητα, αντικοινωνικότητα) είναι επίσης ξεκάθαρο ότι η συναισθηματική μας κατάσταση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη φυσική. Το στρες μιας απόρριψης ενεργοποιεί στον εγκέφαλο έναν συναγερμό παρόμοιο με εκείνον ενός φυσικού τραυματισμού
πυροδοτεί μια έντονη δραστηριότητα σε γονίδια που μπορεί να προκαλέσει μέχρι και φλεγμονή στο σώμα, είδος αντίδρασης του ανθρώπινου οργανισμού σε αρρώστιες και λοιμώξεις.
Η χρόνια φλεγμονή έχει συνδεθεί με σοβαρές ασθένειες (καρδιακές παθήσεις άσθμα κατάθλιψη)
Η ένταση της φλεγμονής που προκαλείται από την κοινωνική απόρριψη ποικίλλει από άτομο σε άτομο αφού κάποιοι είναι περισσότερο ικανοί να τη διαχειριστούν και άλλοι λιγότερο.

Άτομα που φοβούνται την κοινωνική απόρριψη και διαθέτουν συναισθηματική δομή με τάσεις προσκόλλησης, αδυνατούν να ξεχωρίσουν το «εγώ» από το «εσύ», έτσι δημιουργούν σχέσεις ταύτισης μάλλον παρά αυτονομίας που διατηρούνται με συναισθηματικό μάλλον εκβιασμό παρά με αγάπη (φοβάμαι την κοινωνική απόρριψη, να μη μένω μόνος τα Σαββατοκύριακα κλπ)


πηγή 8-­­­­­1-16
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-3390809/The-secret-ex-Researchers-discover-breakups-affect-people-badly.html

http://news.stanford.edu/news/2016/january/self-definition-breakups-010716.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: