Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2015

Ο γάτος Scrappy αποδεικνύει ότι η λεύκη εμφανίζεται στα ζώα, όπως και στους ανθρώπους

Η λεύκη, είναι μια κοινή δερματική πάθηση  –το δέρμα παρουσιάζει λευκά σημάδια σε διάφορα σημεία - που προκαλείται από διάφορους παράγοντες, σε μερικούς ανθρώπους, μπορεί να την προκαλέσει το έντονο στρες από ένα τραυματικό γεγονός ζωής.

εκτός από τους ανθρώπους, η λεύκη εμφανίζεται επίσης σε γάτες και σε σκύλους.

Ο γάτος Scrappy γεννήθηκε το 1997 και μέχρι να γίνει επτά χρόνων ήταν κατάμαυρος. Αλλά μετά κάτι παράξενο άρχισε να συμβαίνει και η κατάμαυρη γούνα του άρχισε να αποκτά λευκά μπαλώματα Ο επτάχρονος μαύρος γάτος Scrappy άρχισε να γίνεται χρωματικά διάστικτος, με λευκές κηλίδες (μπαλώματα) στη γούνα του.

Όσοι έχουν γάτες γνωρίζουν ότι μερικές φορές οι γούνες τους μπορεί να αλλάξουν χρώμα με την ηλικία (μπορεί να γκριζάρουν, όπως στον άνθρωπο, οι τρίχες)
Αλλά η κατάσταση του Scrappy είναι διαφορετική.
Στη Facebook σελίδα του Scrappy διαβάζουμε πως, ο κηδεμόνας του και ο κτηνίατρος που τον παρακολουθεί, πιστεύουν ότι, η αλλαγή στη γούνα του γάτου προκλήθηκε από μια σπάνια πάθηση που ονομάζεται λεύκη (vitiligo)

Η λεύκη είναι μια ανωμαλία στη χρωστική ουσία (μελανίνη) του δέρματος, που κάνει να εμφανίζονται λευκά μπαλώματα στο πρόσωπο, το σώμα και τα πόδια της γάτας.
Η δερματική αυτή πάθηση έχει τεκμηριωθεί ότι, εκτός από τους ανθρώπους και τις γάτες, προσβάλλει επίσης τους σκύλους και τα βουβάλια ( σχετική είναι η αναφορά στο « Mother Nature Network»)

Η Sarah Elliott, (field veterinary officer for Cats Protection) δήλωσε στην MailOnline ότι «η λεύκη είναι εξαιρετικά σπάνια γενετική πάθηση στις γάτες και αναπτύσσεται καθώς τα ζώα γερνούν»
«Αυτή τη στιγμή, οι κτηνίατροι αδυνατούν να προβλέψουν ποιες γάτες, μπορεί να αναπτύξουν συμπτώματα λεύκης. Από τον πολύ μικρό αριθμό περιπτώσεων που έχουμε δει, η λεύκη δεν προκαλεί παρενέργειες»
«ωστόσο, μερικές γάτες με λεύκη, μπορεί να είναι πιο ευαίσθητες στις επιβλαβείς ακτίνες του ήλιου, όπως είναι και οι γάτες με λευκά αυτιά ή μύτη. Αυτές οι γάτες είναι καλύτερα να διαβιούν σε εσωτερικούς δροσερούς χώρους, στις θερμές ώρες της ημέρας. Αυτό θα βοηθήσει στην πρόληψη των ηλιακών εγκαυμάτων που μπορεί να προκαλέσουν την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος στη γάτα»
ο 17χρονος γάτος Scrappy έζησε με αυτή τη δερματική πάθηση (λεύκη) για μια δεκαετία και η εντυπωσιακή, μοναδική του εμφάνιση, κερδίζει χιλιάδες θαυμαστές στο Facebook και Instagram (έχει περίπου 24.000 followers)

για τον Scrappy αυτή η ασθένεια έφερε μόνο μια διασκεδαστική αλλαγή στην εμφάνισή του, αλλά στους ανθρώπους η λεύκη συνδέεται με κάποιες ανεπιθύμητες παρενέργειες.
σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, (American Academy of Dermatology) η λεύκη επιφέρει κάποιες επιπλοκές στην υγεία των ανθρώπων (όπως ψυχολογική δυσφορία, ηλιακά εγκαύματα, καρκίνο του δέρματος, φλεγμονή της ίριδας, απώλεια ακοής και ξηροδερμία ή κνησμό (φαγούρα))

Ευτυχώς, σύμφωνα με τον κηδεμόνα του Scrappy, η κατάσταση αυτή δεν επηρέασε αρνητικά την ευημερία του. Είναι πρότυπο ηλικιωμένης γάτας που απλά, τυχαίνει να έχει μια γούνα που το χρώμα της, διαρκώς μεταβάλλεται.

Όταν πρόκειται για άνθρωπο, η λεύκη είναι πιο εμφανής σε άτομα με σκούρο δέρμα, έτσι και στις μαύρες γάτες οι επιπτώσεις της λεύκης εντοπίζονται πιο εύκολα. Εάν οι γάτες είναι λευκές, τότε δύσκολα παρατηρούμε την αλλαγή στο χρώμα της γούνας τους.
είναι ενδιαφέρον ότι η ουρά του Scrappy έμεινε τελείως μαύρη, σε αντίθεση με το υπόλοιπο σώμα του, που επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τη λεύκη.
όπως λέει ο ιδιοκτήτης του στο Facebook «o Scrappy απολαμβάνει να κοιμάται ανάσκελα, να παρατηρεί τα πουλιά έξω από το παράθυρο και να πλένεται επίμονα,
είναι πολύ στοργικός, αλλά κάποιες μέρες έχει τις μαύρες του, και γκρινιάζει ή μάλλον έχει “grumpy days”»

η φωτογραφία 
***This is the results of a contest I won on Instagram. It has been created by Olive & Rye
 πηγή 21-8-15 http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-3206006/The-CAT-vitiligo-Rare-condition-caused-Scrappy-s-coat-turn-patchy-white-s-internet-sensation.html
An updated before and after photo! The image on the left is 5 year old Scrappy (image taken from a hard copy) and the image on the right is today's Scrappy at 17 years old


Δεν υπάρχουν σχόλια: