Τετάρτη, 12 Αυγούστου 2015

Οι κροκόδειλοι λένε τραγούδια, είναι κοινωνικοί και αγαπούν το ρόζ χρώμα


κροκοδείλια δάκρυα αλλά και κροκοδείλια ροκ τραγούδια! Τα επικίνδυνα ερπετά τραγουδούν το ένα στο άλλο σαν τα πουλιά! ίσως …και οι δεινόσαυροι έκαναν ακριβώς το ίδιο.
οι κροκόδειλοι παράγουν έναν βαθύ ήχο –σαν ερωτικό κάλεσμα- που διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, όταν ερωτοτροπούν και –σαν μούγκρισμα- για να σημαδέψουν (μαρκάρουν) το έδαφός τους.

Οι ερευνητές λένε ότι, αυτό μπορεί να βοηθήσει στον υπολογισμό του μεγέθους, του αρπακτικού ερπετού. Λένε επίσης, ότι αυτό σημαίνει, πως και οι δεινόσαυροι επικοινωνούσαν με τον ίδιο τρόπο.

Σκορπούν τρόμο σαν τέρατα, όταν παραμονεύουν στο νερό και περιμένουν την ευκαιρία να αρπάξουν τη λεία τους στα τεράστια σαγόνια τους, αλλά φαίνεται ότι οι κροκόδειλοι και οι αλιγάτορες έχουν και την ευαίσθητη πλευρά τους, τραγουδούν ό ένας στον άλλον, σαν τα πουλιά!
τα αρπακτικά ερπετά παράγουν έναν βαθύ μακρόσυρτο ήχο (ηχητικές δονήσεις ) καθώς ο αέρας διαπερνά την φωνητική τους (σαν φυσούνα) οδό, όπως συμβαίνει στα πουλιά και στους ανθρώπους.
οι ερευνητές βρήκαν ότι οι Κινέζικοι αλιγάτορες παράγουν ήχους (σαν κάλεσμα) με τη δόνηση του αέρα στη φωνητική τους οδό, με τον ίδιο τρόπο που τα πουλιά κελαηδούν και με τον ίδιο τρόπο που ο άνθρωπος μιλάει αφού διαθέτει μεγάλο φωνητικό εύρος.

Οι ερευνητές λένε ότι οι κροκόδειλοι και οι αλιγάτορες, μπορεί να έχουν κληρονομήσει αυτή την ικανότητα από έναν αρχαίο πρόγονο των δεινοσαύρων (φτερωτό δεινόσαυρο) Αν και τα τραγούδια τους δεν είναι τόσο όμορφα, όσο αυτά των φτερωτών ομολόγων τους, αυτή η δυνατότητα χαρίζει στους αλιγάτορες ένα εντυπωσιακό φωνητικό εύρος.

Τα ευρήματα θα μπορούσαν να υποδηλώνουν ότι οι δεινόσαυροι, που μοιράζονται έναν κοινό πρόγονο με τα σύγχρονα πουλιά και τους κροκόδειλους και είναι γνωστός ως Archosaurs, μπορεί επίσης να επικοινωνούσαν με τον ίδιο τρόπο.

Αυτό αυξάνει την πιθανότητα, να είναι η Ιουρασική περίοδος γεμάτη με τα τραγούδια των δεινοσαύρων και όχι με τα μουγκρητά τους.

Οι συχνότητες συντονισμού στην φωνητική οδό τους (γνωστές ως formant frequencies) χρησιμοποιούνται από τα πουλιά για να παράγουν διακριτικά (αθόρυβα) τραγούδια με στοιχεία αρμονίας, ενώ οι άνθρωποι τις χρησιμοποιούν για να διαμορφώνουν συλλαβές, ιδιαίτερα όταν τραγουδούν.
αυτό συμβαίνει με τις φωνητικές (ηχητικές) δονήσεις που παράγονται, καθώς ο αέρας παγιδεύεται στη φωνητική τους οδό.
Άλλα ζώα όπως οι βάτραχοι και οι φρύνοι χρησιμοποιούν μόνο τη δόνηση των φωνητικών τους
χορδών - παρά τον αέρα ανάμεσά τους- για να παράγουν τα ηχητικά τους καλέσματα.

Δεν έχουν βρεθεί άλλα ερπετά που να χρησιμοποιούν συχνότητες συντονισμού στην φωνητική τους οδό για να παράγουν ηχητικές κλήσεις.

Ο Stephan Reber, ζωολόγος από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης, στην Αυστρία που ηγήθηκε της μελέτης, δήλωσε: «οι κροκόδειλοι, έχουν ανεπτυγμένο φωνητικό σύστημα, περισσότερο από κάθε άλλο ερπετό –που δεν είναι πτηνό-

Η φωνητική ικανότητα στα ενήλικα ζώα και των δύο φύλων, περιλαμβάνει την άρθρωση φθόγγων από τα φωνητικά τους όργανα σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς (είναι γνωστή ως «bellows year round») και εμφανίζεται με το υψηλότερο ποσοστό της κατά την περίοδο του ζευγαρώματος.

«Παρά το γεγονός ότι, η συγκεκριμένη λειτουργία άρθρωσης φθόγγων παραμένει ασαφής, μπορεί να δείχνει το μέγεθος του σώματος του καλούντος κροκοδείλου, επειδή οι διαφορές σε σχέση με το μέγεθος, επηρεάζουν έντονα το φλερτ στους κροκόδειλους και την εδαφική τους συμπεριφορά.

«Επειδή τα πουλιά και οι κροκόδειλοι μοιράζονται έναν κοινό πρόγονο με όλους τους δεινόσαυρους, μια καλύτερη κατανόηση των συστημάτων της φωνητικής τους παραγωγής, μπορεί επίσης να ρίξει φως στον τρόπο επικοινωνίας των εξαφανισμένων Archosaurians» συνέχισε ο κ Reber.

η έρευνα του κ Reber και των συνάδελφων του, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «The Journal of Experimental Biology»

για να γίνει διάκριση μεταξύ των δονήσεων που παράγονται από τις φωνητικές χορδές και τις αρμονικές ταλαντώσεις που παράγονται από τον αέρα στο υπόλοιπο της φωνητικής οδού και έτσι να μελετήσουν πώς οι αλιγάτορες παράγουν τις κλήσεις για το ζευγάρωμά τους. χρησιμοποιήθηκε ειδικά σφραγισμένος θάλαμος γνωστός ως Heliox.

Εντός του θαλάμου το μείγμα ηλίου-οξυγόνου (Heliox) αντικαθιστά τον αέρα και μπορεί να μεταβάλλει τη συχνότητα συντονισμού των ήχων που παράγονται από ζώα, όπως αυτό συμβαίνει όταν, οι άνθρωποι εισπνέουν αέριο από ένα μπαλόνι ηλίου.
οι ήχοι ταξιδεύουν πολύ πιο γρήγορα στο Heliox, από ότι σε κανονικό αέρα και έτσι πετυχαίνουμε τα διάφορα ηχητικά εφέ σε ταινίες κλπ.

Εάν οι ήχοι παράγονταν μόνο από τις πτυχές της φωνητικής οδού, δεν θα υπήρχε καμία αλλαγή στις συχνότητες συντονισμού τους.
οι ερευνητές υπέθεσαν ότι εάν τα ερπετά που χρησιμοποιούν συντονισμό στη φωνητική επικοινωνία, εισπνεύσουν τον διαφοροποιημένο αέρα, αυτό θα τροποποιούσε επίσης τις συχνότητες συντονισμού των ήχων που παράγονται στη φωνητική τους οδό.

Ο κ Reber και η Judith Janisch επισκέφθηκαν το ζωολογικό Πάρκο στις ΗΠΑ (St Augustine Alligator Farm Zoological Park, USA) όπου διαβιούν 23 είδη κροκοδείλων. Εκεί βρήκαν κατά τύχη έναν μικρό θηλυκό κινέζικο αλιγάτορα απομονωμένο σε μια δεξαμενή. Όταν οι μεγάλοι αλιγάτορες σε ένα από τα άλλα καταλύματα μούγκριζαν, ο θηλυκός κινέζικος αλιγάτορας απαντούσε με ιδιαίτερους ήχους.
εκεί έκαναν το πείραμα, αφού μετέτρεψαν τη δεξαμενή σε θάλαμο Heliox, και έπαιξαν ηχογραφήσεις της φωνής του θηλυκού αλιγάτορα,

Βρήκαν πως όταν ο θηλυκός κινέζικος αλιγάτορας μούγκριζε στο Heliox, η συχνότητα των φυσητήρων του  γινόταν υψηλότερη από 400Hz έως 800Hz και από 1,600Hz έως 3,200Hz.

Ο κ Reber πιστεύει ότι μπορεί να είναι δυνατό να χρησιμοποιήσουν τις φωνητικές κλήσεις που παράγονται από αλιγάτορες και κροκόδειλους για να εκτιμήσουν το μέγεθος τους, στοιχείο χρήσιμο, όταν μελετούν τα επικίνδυνα πλάσματα στο φυσικό τους περιβάλλον.

Για την παραγωγή του ηχητικού τους καλέσματος, οι αλιγάτορες και οι κροκόδειλοι τους βγάζουν και σηκώνουν τα κεφάλια και τις ουρές τους έξω από το νερό, ενώ επεκτείνουν τον θύλακα που περιέχει τη γλώσσα τους.

Σε ορισμένα είδη, οι φωνητικές κλήσεις μπορεί να είναι τόσο ισχυρές που προκαλούν δονήσεις στο νερό γύρω από τα ζώα.

Η συνολική μορφολογία στους σύγχρονους κροκόδειλους διατηρείται μεταξύ των ειδών και έτσι συμπεραίνουμε ότι όλοι οι κροκόδειλοι μπορεί να εκφράζουν με αρμονικές συχνότητες τη φωνή τους.
**** Βιολόγοι και συμπεριφοριστές κτηνίατροι διερεύνησαν επίσης την «παιχνιδιάρικη πλευρά» της προσωπικότητας των κροκοδείλων
ο κροκόδειλος θα μπορούσε να είναι ανηλεής δολοφόνος, να στήνει ενέδρα και να σκίζει σε κομμάτια το θήραμά του με τα ισχυρά του σαγόνια, αλλά έχει και μια ευαίσθητη πλευρά.

Του αρέσει να διασκεδάζει, να παίζει σε ρέματα, να σερφάρει στα κύματα, να αναρριχάται –μπορεί να σκαρφαλώσει έως και στα πέντε μέτρα- σε δένδρα και έχει προτίμηση σε αντικείμενα που έχουν ροζ χρώμα.
Ο Δρ Vladimir Dinets, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Tennessee στο Knoxville, κατέγραψε συμπεριφορές παιχνιδιού με 10 διαφορετικά είδη κροκόδειλου και αλιγάτορα. Είπε ότι η συνέχιση των εργασιών για την κοινωνική και παιχνιδιάρικη πλευρά του κροκόδειλου μπορεί να ρίξει περισσότερο φως στην ευφυΐα τους.


Σε ένα έγγραφο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό « Animal Behaviour and Cognition », ο Δρ Dinets περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο νεαροί αλιγάτορες σε αιχμαλωσία σερφάρουν στο νερό, παίζουν με την μπάλα στην πισίνα τους, σχηματίζουν δεσμούς μεταξύ τους και παίζουν με άλλα ζώα.

πηγή 11-8-15

http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-3193711/Now-s-crocodile-rock-Deadly-reptiles-SING-like-birds-dinosaurs-same.html

12-foot crocodile stands up as villagers feed the giant predator
Villagers in Bazoule, West Africa have a close relationship with crocodilesΔεν υπάρχουν σχόλια: