Πέμπτη, 20 Αυγούστου 2015

τα Drones απειλούν με έμφραγμα τις αρκούδες αλλά βοηθούν στην πάταξη της λαθροθηρίας και στην πυρόσβεση. Τα drones στην Αφρική, την Ινδία και την Ελλάδα.
Τα Drones (UAVs) βρίσκονται πλέον στη διάθεση του καθενός και χρησιμοποιούνται για κάθε σκοπό.
[ο αγγλικός όρος «drone», αντιστοιχεί στον πληρέστερο Unmanned Aerial Vehicle (UAV, εναέριο μη επανδρωμένο όχημα) οι ιπτάμενες αυτές συσκευές έχουν ενσωματώσει τόση αυτονομία επιλογών πτήσης, ώστε να θεωρούνται ρομπότ, έτσι, ο γενικότερος όρος μετάφρασης του drone/UAV είναι «αερομπότ»]

Μη κυβερνητικές οργανώσεις για την προστασία απειλούμενων ειδών ζώων χρησιμοποιούν τα Drones για να σταματήσουν τους λαθροκυνηγούς
***Στη φωτογραφία Rangers δοκιμάζουν Drones, στο δάσος στο Νεπάλ, μια νέα μέθοδος, που θα γίνει κυρίαρχο εργαλείο για την παρακολούθηση και την προστασία της άγριας ζωής

Όλο και συχνότερα, οι δασοφύλακες που αστυνομεύουν τις άγριες περιοχές της Αφρικής ή της Ινδίας, μαθαίνουν πως οι λαθροκυνηγοί έδρασαν σε μια περιοχή, μόνο αφού βρουν το απομεινάρι από μια γδαρμένη τίγρη ή νεκρούς ελέφαντες.

Τα Drones προσφέρουν στις αρχές για την πάταξη της λαθροθηρίας, τη δυνατότητα να επεμβαίνουν γρήγορα και σε μερικές περιπτώσεις να αποκρούουν τελείως τους λαθροθήρες με τη σάρωση σε πραγματικό χρόνο από ψηλά.

Όλο και περισσότερες διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις, εφαρμόζουν πιλοτικά προγράμματα που βασίζονται σε μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) για να παρακολουθούν την ομαδική μετανάστευση διαφόρων ειδών ζώων, αλλά κυρίως για να σταματήσουν τη λαθροθηρία με τη βοήθεια ομάδων για τη διατήρηση της φύσης, που διαθέτουν εξοπλισμό προηγμένης τεχνολογίας.
Λιγότερες από 3.000 τίγρεις εξακολουθούν να περιφέρονται ελεύθερες στον κόσμο, αριθμός που μας κάνει να ανησυχούμε ακόμη περισσότερο, αφού ο Σύλλογος για την Προστασία της άγριας ζωής στην Ινδία (Wildlife Protection Society of India) ανακοίνωσε πέρυσι ότι, η παράνομη λαθροθηρία ήταν στο υψηλότερο επίπεδο, τα τελευταία επτά χρόνια. Το πρόβλημα δεν λύνεται εύκολα, με τις εγκληματικές συμμορίες που προσπαθούν να καλύψουν, την ακόρεστη όπως φαίνεται ζήτηση για τη γούνα αλλά και τους φτωχούς χωρικούς που σκοτώνουν τις τίγρεις σαν εκδίκηση για τη θανάτωση των αγελάδων τους.
όμως τώρα σε 10 περιοχές της Ινδίας, όπου οι τίγρεις βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο, οι αρχές πάταξης της λαθροθηρίας, θα είναι σε θέση να αστυνομεύουν από ψηλά με drones.

«Τα UAVs παρέχουν ζωτικής σημασίας εναέρια επιτήρηση, που εκτείνεται σε μεγαλύτερες αποστάσεις, από ό, τι μπορεί να δει το ανθρώπινο μάτι, και μπορούν να ανιχνεύσουν τη θερμότητα του σώματος από τον άνθρωπο και τα ζώα με τα συστήματα υπέρυθρης κάμερας» δήλωσε ο Colby Loucks, ένας ανώτερος διευθυντής στο Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση ( WWF) για τη διατήρηση της άγριας ζωής.

«Αυτό είναι πολύ σημαντικό, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι, οι λαθροθήρες συνήθως χτυπούν τη νύχτα για να δραστηριοποιούνται απαρατήρητοι. Το UAV στον ουρανό παρέχει την κάλυψη και τα δεδομένα που χρειάζονται οι φύλακες για την άμεση αντιμετώπιση της απειλής »

Ο Lian Pin Koh, συνιδρυτής της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Conservation Drones.org., σχεδίασε ένα UAV με 33-ιντσών άνοιγμα φτερών και εξοπλισμένο με κάμερα GoPro που σαρώνει την περιοχή κάτω, για να παρακολουθεί τους ουρακοτάγκους που κρέμονται από τα δένδρα και τις φωλιές τους.

Ο Lian Pin Koh προσπαθεί επίσης με drones αυτού του τύπου, να βοηθήσει τους δασοφύλακες να μη βρεθούν περικυκλωμένοι από ένοπλους λαθροθήρες ή εξαγριωμένους χωρικούς που ζουν στη ζούγκλα και πληρώνονται από τους λαθροθήρες για να διαταράσσουν τις προσπάθειες για τη διατήρηση της φύσης και την έρευνα.

Όπως δήλωσε στο International Business Times, πιστεύει ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα είναι σύντομα ο μόνος τρόπος για να την αποτελεσματική παρακολούθηση της άγριας ζωής, αλλά και για σκοπούς πυρόσβεσης.

Ωστόσο υπάρχει έντονη διαφωνία για την ορθή χρήση των drones. Είναι ανάγκη να διερευνηθεί η όχληση που δημιουργεί αυτός ο εξοπλισμός σε ένα οικοσύστημα ή σε ένα πάρκο άγριας ζωής, αλλά και η θέσπιση νόμων για την προστασία της ιδιωτικής ζωής.

πηγή 8-8-14
http://www.ibtimes.com/drones-being-used-conservationists-stop-poachers-protect-endangered-species-1653520


Τα drones τρομάζουν τόσο τις αρκούδες που κινδυνεύουν να πάθουν έμφραγμα


οι αρκούδες δέχονται ήρεμα την επιστημονική έρευνα για τη διατήρηση του πληθυσμού τους, έτσι οι επιστήμονες έμειναν έκπληκτοι όταν διαπίστωσαν ότι τα μεγάλα αρπακτικά ζώα κινδυνεύουν να πάθουν καρδιακή προσβολή όταν πλησιάζουν τα drones.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Current Biology, αναφέρεται στην ανησυχία σχετικά με τη χρήση των drones και την επίδρασή τους πάνω στις αρκούδες και στα άλλα άγρια ζώα, δεδομένου ότι, μπορούν να κάνουν την καρδιά των ζώων να «χτυπά σαν τρελή»

ο Mark Ditmer ( co-author of the University of Minnesota, St. Paul) αναφέρει στο δημοσίευμα της μελέτης ότι « τα αυξημένα επίπεδα των καρδιακών παλμών στις αρκούδες που χρησιμοποιήθηκαν για τη μελέτη, ήταν κάτι που δεν το περιμέναμε»
«σε μια αρκούδα οι καρδιακοί παλμοί αυξήθηκαν περίπου κατά 400% - από 41 παλμούς ανά λεπτό, η αύξηση των παλμών ανήλθε σε 162 παλμούς ανά λεπτό-
βέβαια αν και η αρκούδα αυτή αντέδρασε με ακραίο τρόπο, στην εισβολή του αερομπότ στο περιβάλλον της, όλοι μας σοκαριστήκαμε, από αυτή την κατάσταση του ζώου»
ο Mark Ditmer και η ομάδα του έκαναν αυτή την ανακάλυψη όταν τοποθέτησαν σε τέσσερεις ελεύθερες άγριες αρκούδες που ζουν στη βορειοδυτική Μινεσότα, κολάρα GPS και cardiac biologgers. (ηλεκτρονικές συσκευές με αισθητήρες που συλλέγουν τις συνθήκες του σώματος του ζώου)

Κάθε δύο λεπτά, τα κολάρα έστελναν στους ερευνητές ένα email με την τοποθεσία που βρισκόταν η κάθε αρκούδα. Οι biologgers παρακολουθούσαν κάθε κτύπο της καρδιάς.

Με αυτή τη ρύθμιση σε ισχύ, οι ερευνητές έστειλαν 18 μικρά drones (UAV) για πτήση στην περιοχή με τις τέσσερεις αρκούδες. Οι πτήσεις, που η καθεμία κράτησε μόνο περίπου 5 λεπτά, ήταν συγκρίσιμες με εκείνες των μη επανδρωμένων αεροσκαφών που χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση των κινήσεων της άγριας ζωής και για άλλους σκοπούς.
Ενώ οι αρκούδες φαινόταν σχετικά ατάραχες κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι biologgers αποκάλυψαν ότι τα καρδιοχτύπια των αρκούδων αυξάνονταν δραματικά κάθε φορά που αντιλαμβάνονταν τα drones.
«Χωρίς τη χρήση του biologger, θα καταλήγαμε στο συμπέρασμα ότι οι αρκούδες μόνο περιστασιακά ανταποκρίνονταν στο ερέθισμα ενός drone που έκανε πτήση στο χώρο τους» είπε ο Ditmer.
Ευτυχώς, οι αρκούδες που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτή τη μελέτη ανέκαμψαν γρήγορα. Η απόδειξη όμως ότι τα drones μπορεί να στρεσάρουν θανάσιμα τα ζώα, δείχνει ότι, επιβάλλεται να γίνει μεγαλύτερη έρευνα για αυτά τα devices και τις πιθανές επιπτώσεις τους στην άγρια ζωή.

Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο,  δεδομένου ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη συνεχίζουν να αυξάνουν τη δημοτικότητα τους. Για παράδειγμα, χρησιμοποιούνται για να αποθαρρύνουν τους λαθροκυνηγούς και να εντοπίζονται τα άγρια ζώα για τους οικοτουρίστες. Καθώς οι επιστήμονες επισημαίνουν, μερικοί κανόνες είναι σε θέση να καθοδηγήσουν τη χρήση τους σε πολλές χώρες.
Εφόσον τα UAVs προσφέρουν πολλά οφέλη ο Ditmer και οι συνεργάτες του εργάζονται τώρα με αιχμάλωτες αρκούδες, για να δουν αν αυτές μπορούν να συνηθίσουν με την πάροδο του χρόνου, στις εναέριες πτήσεις των drones στο περιβάλλον τους, και, αν ναι, πόσο καιρό θα έπαιρνε αυτό.
Τα "UAV κατέχουν τεράστιες δυνατότητες για την επιστημονική έρευνα και ως εργαλεία για τη διατήρηση," λέει ο Ditmer. "Ωστόσο, μέχρι να μάθουμε ποια είδη είναι ανεκτικά στα drones, σε ποια απόσταση τα ζώα αντιδρούν στην παρουσία τους και εάν μπορούν τα άτομα ενός είδους να παραμείνουν στον βιότοπο τους όταν υπάρχει παρουσία των drones, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί κατά τη χρήση τους γύρω από την άγρια ζωή."

Πηγή 13-8-15
http://news.discovery.com/animals/endangered-species/drones-bother-bears-nearly-triggering-heart-attacks-150813.htmΗ ελληνική αστυνομία εξοπλίστηκε με drones. Οι πρώτες πτήσεις και ο ρόλος τους

17
Αυγούστου  2015      
Η Ελληνική Αστυνομία στην εποχή των Drones.  Τα πρώτα πλάνα από τις πτήσεις. Ποιος είναι ο επιχειρησιακός τους ρόλος
Τα πρώτα της μη επανδρωμένα αεροσκάφη «drones» απέκτησε η ΕΛ.ΑΣ., ξεκινώντας αυτό το διάστημα και τις πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις τους.
Η πρώτη δοκιμή έγινε τη Δευτέρα 3 Αυγούστου στην περιοχή της Κωπαΐδας, στη Βοιωτία, ενώ ακόμα δύο δοκιμαστικές πτήσεις θα γίνουν την εβδομάδα που τελειώνει, με σκοπό να ελεγχθούν στην πράξη οι τεχνικές δυνατότητές τους, καθώς και οι ικανότητες των αστυνομικών που έχουν αναλάβει το χειρισμό τους.
Σήμερα μάλιστα δόθηκαν στη δημοσιότητα και τα πλάνα από τις πρώτες πτήσεις. Η ΕΛ.ΑΣ. παρέλαβε πριν από περίπου έναν μήνα τα πρώτα τρία από τα συνολικά έξι μη επανδρωμένα αεροσκάφη που αγοράστηκαν από εταιρεία του Ισραήλ, η οποία ειδικεύεται στην κατασκευή μη επανδρωμένων αεροπλάνων ή drones
Τα πρώτα τρία drones της ΕΛ.ΑΣ. θα τα χειρίζονται πέντε άνδρες της αστυνομίας αλλά και της πυροσβεστικής, καθώς τα αεροσκάφη θα χρησιμοποιηθούν και για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών.
Τα drones της ΕΛ.ΑΣ. έχουν βάρος 9 κιλά, μπορούν να μένουν στον αέρα για 3,5 – 4 ώρες, είναι εξοπλισμένα με κάμερες ημέρας και νύχτας, ενώ ο χειρισμός τους γίνεται από ειδικά διαμορφωμένο βαν.
Δείτε το σχετικό βίντεο ΕΔΩ  http://news247.gr/eidiseis/koinonia/vinteo-h-ellhnikh-astynomia-eksoplisthke-me-drones-oi-prwtes-pthseis-kai-o-rolos-toys.3618158.html

πηγή
http://national-pride.org/2015/08/17/%CE%B2%CE%AF%CE%BD%CF%84%CE%B5%CE%BF-%CE%B7-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%85%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%AF%CE%B1-%CE%B5%CE%BE%CE%BF%CF%80%CE%BB%CE%AF%CF
%83%CF%84/

Conservation drone 2.0 built by Lian Pin Koh and ConservationDrones.org for the orangutan study.

Δεν υπάρχουν σχόλια: