Δευτέρα, 17 Αυγούστου 2015

Ξύλινος κροκόδειλος με αυτιά λέοντα, στόλιζε την πλώρη πλοίου που βυθίστηκε το 1495Σουηδία, ένα ξύλινο ακρόπλωρο (ξόανο) πλοίου, 500 χρόνων, αναδύθηκε από το βυθό της Βαλτικής θάλασσας (στις 11-8-15) όπου «κοιμόταν» για πάνω από 500 χρόνια.
Το ξόανο έχει απειλητική εμφάνιση, είναι σαν θαλάσσιο τέρας και αποτελεί σημαντικότατο αρχαιολογικό εύρημα, αφού το πλοίο που διακοσμούσε, χρονολογείται στην ίδια περίπου περίοδο με την περίφημη ναυαρχίδα (το επικεφαλής του στόλου πλοίο) Σάντα Μαρία, του Χριστόφορου Κολόμβου.
το ξόανο διακρίνεται για την επιθετική, θηριώδη μορφή του και αναπαριστά έναν κροκόδειλο με αυτιά λιονταριού που έχει στο στόμα του ένα σώμα (ίσως ανθρώπινο)
έχει βάρος 273 κιλά (600 λίβρες)  και η μορφή του θηρίου είναι σκαλισμένη στην κορυφή ενός ξύλινου δοκαριού μήκους 3,40 μέτρων (11 ποδιών)
Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες του μουσείου Blekinge museum της Σουηδίας, που συμμετείχαν στην προσπάθεια διάσωσης του ευρήματος, το «θαλάσσιο τέρας» ακρόπρωρο στόλιζε την πλώρη του δανικού πολεμικού πλοίου Gribshunden, που τον 15ο αιώνα ανήκε στον Δανό βασιλιά Ιωάννη «Danish King Hans»
οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό το πλοίο βυθίστηκε το 1495 όταν ξέσπασε φωτιά, καθώς βρισκόταν στη θαλάσσια διαδρομή από την Κοπεγχάγη προς Κάλμαρ στην ανατολική ακτή της Σουηδίας.
παρά το γεγονός ότι, η γάστρα του σκάφους υπέστη εκτεταμένες ζημιές, τα υπόλοιπα κομμάτια του, το κάνουν ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα ναυάγια του είδους του.
Η φωτιά που βύθισε το πλοίο, προκλήθηκε σε μια περίοδο πολιτικής αναταραχής στην περιοχή και προκάλεσε μια μεγάλη ήττα στο σχέδιο του βασιλιά Ιωάννη, για να ενοποιήσει τη Δανία, τη Νορβηγία και τη Σουηδία.
«Την τελευταία φορά που κοίταξα τον κόσμο, ο Leonardo da Vinci και ο Χριστόφορος Κολόμβος ήταν ακόμη εν ζωή» είπε ενθουσιασμένος με το αλλόκοτο εύρημα, ο Johan Ronnby, καθηγητής της θαλάσσιας (υποβρύχιας) αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Södertörn,
είπε επίσης ότι, η άγρια εμφάνιση του ακρόπρωρου , που αναδύθηκε στην επιφάνεια της θάλασσας, είχε ως στόχο να τρομάξει τον εχθρό»
η προτομή του κροκόδειλου-λέοντα με την επιθετική μορφή είναι η προσωποποίηση του πολεμικού πλοίου που κατατροπώνει τον εχθρό. Αλλά και στην περίπτωση της κακοτυχίας, το ακρόπρωρο ακολουθεί την τύχη του πλοίου
με την ήττα και την αιχμαλωσία του πλοίου από τον εχθρό, το ακρόπρωρο και τα άλλα στολίσματα του πλοίου, γίνονται τα τρόπαια του νικητή και αφιερώνονται στους ναούς.
ο άγριος κροκόδειλος με την απειλητική εμφάνιση, ήταν η προσωποποιημένη ψυχή του καραβιού, έδιωχνε το κακό, έδινε δύναμη και προστασία στο πλήρωμα και έφερνε πλούτο και αφθονία αγαθών
Η προσεκτική ανέλκυση του ακρόπρωρου από το βυθό, έγινε αυτή τη βδομάδα από τους δύτες, στην ακτή της Ρόνεμπι στη νότια Σουηδία και έφερε τους «θησαυρούς» από το ναυάγιο του δανικού πολεμικού πλοίου Gribshunden.
Όταν οι δύτες εντόπισαν για πρώτη φορά το ξόανο στο βυθό της θάλασσας, νόμιζαν ότι τα απογυμνωμένα δόντια του ζώου που γρυλίζει, ανήκαν σε ένα σκύλο.
αυτό ταιριάζει με το όνομα Gribshunden του πλοίου που σημαίνει griffon-dog.
«είναι ένα τέρας της θάλασσας και πρέπει να συζητήσουμε τι είδους ζώο είναι, νομίζω ότι είναι κάποιο είδος φανταστικού ζώου, ένας δράκος, με αυτιά λιονταριού και στόμα κροκοδείλου» είπε ο ο Johan Ronnby.
«είμαι κατάπληκτος, ξέραμε ότι θα ήταν μια φανταστική φιγούρα, αλλά αυτό που είδαμε ήταν πάνω από τις προσδοκίες μας, είναι μια φανταστική φιγούρα, μοναδική στον κόσμο»
οι ερευνητές ελπίζουν ότι στο μέλλον θα γίνει ανέλκυση περισσότερων ευρημάτων από το ναυάγιο.

Λένε ότι ο νεαρός κροκόδειλος-λέοντας διατηρήθηκε καλά μέσα στο βυθό της θάλασσας, γιατί τα θαλάσσια σκουλήκια δεν συμπαθούν τα υφάλμυρα νερά της Βαλτικής θάλασσας.
οι τεχνικές χρονολόγησης σε δείγματα ξύλου του πλοίου αποκάλυψε ότι προερχόταν από βελανιδιές που κόπηκαν το 1482, σύμφωνα με το ABC.

«Το πλοίο έπλεε την ίδια χρονική περίοδο που ο Κολόμβος και ο Βάσκο ντα Γκάμα διέσχιζαν τον ωκεανό, έτσι μπορούμε να μάθουμε πολλά για το πώς κατασκευάστηκαν τότε τα πλοία, δεδομένου ότι δεν απέμειναν πλοία, από εκείνο το χρονικό διάστημα» είπε ο Marcus Sandekjer, διευθυντής του Blekinge Museum, που συμμετείχε στην προσπάθεια ανέλκυσης και διάσωσης των ευρημάτων του ναυαγίου.
«είναι μοναδικό στον κόσμο και απλά… είναι φανταστικό»
Τώρα το " τέρας" αναπαύεται σε ένα υδατόλουτρο στην αποθήκη του μουσείου

Blekinge Museum και περιμένει για τη διαδικασία της συντήρησής του.
πηγές 13-8-15
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-3194100/Sea-monster-figurehead-salvaged-
http://news.discovery.com/history/archaeology/sea-monster-figurehead-emerges-from-baltic-sea-150812.htmBaltic-Sea-wreck.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: