Κυριακή, 9 Αυγούστου 2015

Κτηνίατρος υποστηρίζει την ευθανασία στους ανθρώπους, όπως γίνεται και στα κατοικίδια ζώα


Η 41χρονος κτηνίατρος Lisa Milella διαγνώστηκε με τη νόσο του κινητικού νευρώνα (αμυοτροφική πλάγια σκλήρυνση) και σχεδιάζει να τερματίσει τη ζωή της με υποβοηθούμενη αυτοκτονία στο κέντρο Dignitas της Ελβετίας (κλινική αυτοκτονίας)
πριν από 12 χρόνια η Lisa Milella έκανε ευθανασία στον τετράχρονο γάτο της Eric (pedigree Abyssinian) που έπασχε από ανίατη ασθένεια (γεννήθηκε με συγγενείς ανωμαλίες καρδιάς και είχε καρδιακή ανεπάρκεια)
τώρα η Lisa Milella –που η ασθένειά της διαγνώστηκε πριν από δύο χρόνια- πρέπει να πάρει την ίδια απόφαση για τον εαυτό της.
Ο μέσος όρος επιβίωσης μετά την εμφάνιση αυτής της νόσου είναι 3-5 χρόνια αλλά υπάρχουν περιπτώσεις με πιο σύντομη ή πιο αργή εξέλιξη.

Όπως λέει «στη Βρετανία αποφασίζουμε εύκολα για τον αξιοπρεπή θάνατο των κατοικίδιων ζώων μας, αλλά δεν επιτρέπουμε να συμβεί αυτό σε ανθρώπινα όντα»
«δεν επιθυμώ να υποφέρω έναν παρατεταμένο θάνατο, θέλω να είμαι σε θέση να επιλέξω εγώ πότε θα πεθάνω και θα ήθελα να γίνει αυτό στο σπίτι μου, ώστε να περιβάλλομαι από τα αγαπημένα μου πρόσωπα»
«ωστόσο το Βρετανικό δίκαιο δεν μου επιτρέπει να το κάνω αυτό και αυτό με θυμώνει»
Η ευθανασία στο κατοικίδιο ζώο μας, μπορεί να μας φαίνεται κάτι σοκαριστικό, αλλά για την Lisa Milella ήταν η τελευταία πράξη καλοσύνης και αγάπης και έγινε ένα μοντέλο για το πώς θα ήθελε να τελειώσει και η δική της ζωή.
Η Lisa Milella υποστηρίζει το Assisted Dying Bill, που αν γίνει νόμος, θα δίνει το δικαίωμα για υποβοηθούμενο θάνατο, εφόσον αυτό επικυρώνεται από δύο γιατρούς και το ανώτερο δικαστήριο.
τώρα αναγκάζεται να ταξιδέψει στην Ελβετία για να έχει έναν αξιοπρεπή θάνατο. Πρέπει να μεταβεί στο Dignitas, εφόσον είναι αρκετά υγιής για να είναι σε θέση να ταξιδέψει και να διαχειριστεί τα φάρμακά της, πριν αυτό γίνει αδύνατο.
Η κτηνίατρος που πέρυσι έσωσε τον ουρακοτάγκο Pinky από μόλυνση στο στόμα που απειλούσε τη ζωή του, αντιμετωπίζει τώρα με γενναιότητα την εκφυλιστική ασθένεια που την καταβάλλει.
(αδυναμία βάδισης, αδυναμία να χρησιμοποιήσει τα χέρια της, να αναπνεύσει και τελικά να πεθάνει)
προετοιμάζεται να ταξιδέψει στην Ινδία για να παρουσιάσει μια πρωτοποριακή έκθεση που θα στοχεύει στη βελτίωση της μεταχείρισης των άγριων ζώων σε αιχμαλωσία.
εκπαιδεύει συναδέλφους της για να συνεχίσουν το έργο της και αγωνίζεται για να συγκεντρωθούν χρήματα, δωρεές για τα διεθνή κέντρα διάσωσης ζώων. (www.justgiving.com/Lisa-Milella-100)
ελπίζει ότι,  όταν το νομοσχέδιο για την υποβοηθούμενη αυτοκτονία στη χώρα της επανεξεταστεί, θα βρουν το θάρρος να ενεργήσουν με ευγένεια και συμπόνια.

Πηγή 8-8-15
http://www.dailymail.co.uk/femail/article-3190578/The-vet-wants-gave-terminally-ill-cat-lethal-injection-motor-neurone-disease-planning-death-Dignitas.html


**στη φωτογραφία η κτηνίατροςμε τα κατοικίδια ζώα της Emily (σκύλος) και Hugo (γάτα)

Δεν υπάρχουν σχόλια: