Σάββατο, 15 Αυγούστου 2015

Βλάβες από τις χημικές ουσίες του μακιγιάζ στον οργανισμό μας, έλεγχοι της Αυστραλιανής επιτροπής καταναλωτών στη σήμανση των καλλυντικών
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ, Η Αυστραλιανή Επιτροπή Ανταγωνισμού και Καταναλωτών (ACCC) κάνει έρευνα σε προϊόντα make-up, που συνδέονται με αναφορές για βλάβη, στην υγεία των καταναλωτών.

Το make-up είναι ένα όπλο ομορφιάς, αλλά η βιομηχανία καλλυντικών δύσκολα υπακούει στους κανονισμούς για την ασφάλεια των προϊόντων της.
τα χιλιάδες είδη μακιγιάζ που είναι μέρος της καθημερινής ρουτίνας, ειδικά των γυναικών, εφαρμόζονται άμεσα στο ανθρώπινο σώμα και συχνά προκαλούν προβλήματα υγείας (όπως δερματικές λοιμώξεις, βακτηριακή επιπεφυκίτιδα, έλκη του κερατοειδούς θυλακίτιδα, εγκαύματα, έλκη και αναφυλακτικό σοκ)
Μια μελέτη του τρέχοντος έτους διαπίστωσε ότι, οι ετικέτες με τα συστατικά σε ορισμένα αποσμητικά δεν ήταν ακριβείς ή ευανάγνωστες.
Η Australian Competition and Consumer Commission (ACCC) βρήκε ότι μερικές από αυτές τις βλάβες που προκαλεί το make-up στην υγεία, οφείλονται σε παραπλανητική ή ασαφή σήμανση των συστατικών, των προϊόντων του μακιγιάζ.
Διαπίστωσε ότι το 30% των αναφορών για βλάβες υγείας από καταναλωτικά προϊόντα της περασμένης χρονιάς, αφορούν ερεθισμούς και σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις από το μακιγιάζ.
Η ACCC βρήκε ότι, μερικές από αυτές τις βλάβες οφείλονται στην παραπλανητική σήμανση των συστατικών του καλλυντικού.
Η Αυστραλιανή Επιτροπή Ανταγωνισμού και Καταναλωτών (ACCC) κάνει τακτικές έρευνες για τα καλλυντικά προϊόντα και φέτος έδωσε έμφαση σε προϊόντα που δεν είχαν καμία επισήμανση των συστατικών τους ή σε αυτά που η σήμανση των συστατικών τους είναι σε άλλη γλώσσα εκτός της αγγλικής.
Επισημαίνει ότι για την εκτίμηση της ασφάλειας του καλλυντικού είναι αναγκαία η συμμόρφωση με τα πρότυπα επισήμανσης για τα καλλυντικά (cosmetic labelling standard )
όταν εντοπίζεται έλλειψη ή ασάφεια στην επισήμανση των καλλυντικών, η ACCC απευθύνεται στους προμηθευτές και εξετάζονται σοβαρά οι ενέργειες για την επιβολή του νόμου.

Όπως δήλωσε η Delia Rickard, αναπληρώτρια πρόεδρος της ACCC στο Canberra Times, ο λόγος για την επισήμανση των συστατικών ενός καλλυντικού, είναι πράγματι πολύ σημαντικός, αφού το προϊόν μπορεί να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό, ασθένεια, ακόμα και θάνατο -από σοβαρή αλλεργική αντίδραση- Πρόκειται για καταναλωτικό προϊόν που εφαρμόζεται άμεσα πάνω στο σώμα μας και ο ανακριβής κατάλογος των συστατικών, ή ένα προϊόν χωρίς ετικέτα θα μπορούσε να οδηγήσει τους καταναλωτές με αλλεργίες που εκτίθενται σε αυτό, σε σοβαρή βλάβη της υγείας τους»
ο έλεγχος καλλυντικών από την ACCC κατά τη διάρκεια του 2012-13 σχετίζεται με αναφορές που έγιναν το 2011.
οι κυριότερες παρατηρήσεις από τον έλεγχο, αφορούσαν τραυματισμούς από προϊόντα πλύσης προσώπου και σώματος, αφρόλουτρα, κρέμες και αποσμητικά
Διαπιστώθηκε ότι η αναγραφή των συστατικών σε αρκετά προϊόντα ήταν ασαφής, ενώ διερευνήθηκε κατά πόσο η μικροβιολογική μόλυνση μπορεί να φταίει για ορισμένους από τους καταγγελλόμενους τραυματισμούς.
το Canberra Times ανέφερε ότι εργαστηριακοί έλεγχοι έδειξαν ότι τα προϊόντα «Nude by Nature Liquid Mineral Foundation», «Australian Lavender Essentials Eye Cream» και «Australian Lavender Essentials Face Up Moisturiser » είχαν μεγάλο μικροβιολογικό φορτίο (παρουσίαζαν υψηλό κίνδυνο μικροβιολογικής μόλυνσης) και ανακλήθηκαν

στο συνέδριο «Accord Cosmetic and Personal Care conference» που έγινε στο Sydney , η κ. Delia Rickard επεσήμανε ότι, είναι αναγκαία η διασφάλιση των καταναλωτών ότι, ο κάθε κατασκευαστής, εισαγωγέας ή έμπορος λιανικής στην Αυστραλία, πουλάει τα προϊόντα του με υπευθυνότητα και συμμόρφωση στους κανονισμούς»

«οι απαιτήσεις διαπίστευσης ορίζουν πως οι εταιρείες δεν μπορούν να ισχυρίζονται ψευδώς ότι υπάρχει ή απουσιάζει κάποιο συστατικό (π.χ. η ελεύθερη φορμαλδεΰδη
επίσης απαγορεύεται η ψευδής αναφορά για την ασφάλεια των προϊόντων (π.χ. ότι δοκιμάστηκε για την αλλεργία) ή να αναφέρονται παραπλανητικά στο ηθικό και κοινωνικό όφελος από ένα προϊόν ( π.χ. ότι δεν έχουν δοκιμαστεί σε ζώα και τα προστατεύουν από την σκληρότητα)
«οι καταναλωτές δεν μπορούν να κρίνουν την αλήθεια αυτών των ισχυρισμών που διατυπώθηκαν σχετικά με τα προϊόντα και στηρίζονται στους προμηθευτές για την παροχή πληροφοριών που θα είναι αληθείς και ακριβείς»
είναι αναγκαίες οι μελέτες σε αυτόν τον τομέα για ασφαλέστερα προϊόντα, άλλωστε κυκλοφορούν χιλιάδες προϊόντα απομίμησης καλλυντικών (πλαστά καλλυντικά) και επιβάλλεται αυστηρός έλεγχος.

Πηγή 2014
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2804525/Infections-burns-ulcers-anaphylactic-shock-caused-make-Shocking-figures-reveal-ONE-injuries-linked-cosmetics.html#comments

https://www.productsafety.gov.au/content/index.phtml/itemId/1010058

Δεν υπάρχουν σχόλια: