Σάββατο, 1 Αυγούστου 2015

Η επίδραση του σαρκασμού στην οργανωσιακή συμπεριφορά και δημιουργικότητα μιας κοινωνικής ομάδαςΟ σαρκασμός, σε όλες τις μορφές του, επιδρά στον εγκέφαλο, επηρεάζει την επεξεργασία της σκέψης (κάνει τον εγκέφαλο, να επεξεργαστεί τις σκέψεις διαφορετικά) και μας κάνει πιο δημιουργικούς.

Ο σαρκασμός μπορεί να προκαλέσει μια διαμάχη αλλά επιδρά καταλυτικά στην ανθρώπινη δημιουργικότητα –προάγει τη δημιουργική σκέψη-

[ από τη σαρκαστική κριτική (όπου με θυμό, χιούμορ ή ειρωνικό τρόπο, δίνουμε υπερβολική έμφαση στην πραγματική δήλωση ή τις ιδιαίτερες λέξεις) μέχρι τις σαρκαστικές φιλοφρονήσεις και τα πειράγματα] όλες οι μορφές σαρκαστικών ανταλλαγών φαίνεται να ασκούν με διάφορους τρόπους τον εγκέφαλο.

έρευνα του INSEAD (The Business School for the World With campuses in Europe (France), Asia (Singapore) and Abu Dhabi,) έδειξε ότι, οι άνθρωποι που κάνουν ή δέχονται σαρκαστικά σχόλια έχουν πιο δημιουργική σκέψη, παράγουν καινοτόμες πρωτότυπες ιδέες, βρίσκουν νέες και χρήσιμες λύσεις σε προβλήματα και ολοκληρώνουν τις εργασίες και τα καθήκοντά τους.

ερευνητές από το INSEAD, και από διάφορα άλλα κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια συμπεριλαμβανομένου του Χάρβαρντ, πραγματοποίησαν μια σειρά πειραμάτων για να αναλύσουν το πώς, επηρεάζουν τα σαρκαστικά σχόλια (που κάνουμε ή ακούμε –δηλαδή είμαστε αποδέκτες τους-)τη δημιουργικότητά μας.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Organizational Behavior and Human Decision Processes» (επικεφαλής της έρευνας είναι, ο Dr Li Huang, με συνεργάτες τη Francesca Ginob και τον Adam D. Galinskyc)

στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά 300 άτομα –σε αυτά περιλαμβάνεται ένα control group- στη διάρκεια των πειραμάτων οι συμμετέχοντες έκαναν ή δέχονταν σαρκαστικά σχόλια, και βαθμολογήθηκε η δημιουργικότητά τους ενώ εκτελούσαν τα καθήκοντα που τους ανατέθηκαν.
σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 64% των ανθρώπων που έκαναν σαρκαστικά σχόλια, στη διάρκεια των πειραμάτων, ήταν σε θέση να σκεφτεί με επιτυχία τη δημιουργική λύση σε κάποιο πρόβλημα και να ολοκληρώσει τις εργασίες –καθήκοντα- που του είχαν ανατεθεί.
συγκριτικά, εκείνοι που δέχθηκαν σαρκαστικά σχόλια, τα πήγαν ακόμη καλύτερα με το 75% από αυτούς, να εκτελεί με επιτυχία τις εργασίες του.
Βασικός παράγοντας για να αυξηθεί –να τριπλασιαστεί- η δημιουργικότητα με τα σαρκαστικά σχόλια, και να αποφευχθεί η διαμάχη, ήταν να υπάρχει κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ όσων έκαναν ή δέχονταν τη σαρκαστική έκφραση.

Η λέξη σαρκασμός προέρχεται από την Ελληνική και Λατινική λέξη sarcasmus ( sarkasmos, sarkazein) με τη λέξη ρίζα sarx, sark που σημαίνει σάρκα.
η αρχική σημασία του σαρκάζω είναι «δαγκώνω τα χείλια μου από οργή» ή κόβω ένα κομμάτι από τη σάρκα του στοχοθετημένου προσώπου)

Τα καθήκοντα που ανατέθηκαν στην πειραματική διαδικασία, έπρεπε να εκτελεστούν με την εφευρετικότητα και τις δημιουργικές ιδέες των συμμετεχόντων
(για παράδειγμα να τοποθετηθούν κεριά στον τοίχο ενός ξενοδοχείου, με τρόπο ώστε να φωτίζουν χωρίς όμως να στάζουν πάνω στο πάτωμα ή στα τραπέζια)


Εννοιολογικά ο σαρκασμός συγχέεται με την ειρωνεία. Ωστόσο στο κοινωνικό πείραμα, ο όρος σαρκασμός που χρησιμοποιήθηκε, αφορά μια διαφορετική διατύπωση άποψης και δεν περιλαμβάνει υποτίμηση, περιφρόνηση, χαιρέκακη ειρωνεία, δηκτικό εμπαιγμό ή χλευασμό.
Η ειρωνεία, ως φιλοσοφικός όρος χρησιμοποιείται στη διαλεκτική μέθοδο του Σωκράτη, ο οποίος προσποιούμενος άγνοια, έθετε στους συνομιλητές του ερωτήσεις τέτοιες που αποκάλυπταν την αντιφατικότητα των λόγων τους.
στην περίπτωση του σαρκασμού, όπως και στην περίπτωση της ειρωνείας ο ομιλητής λέει (ή χρησιμοποιεί φωνητική προσωδία και επιτονισμό) το αντίθετο από αυτό που εννοεί.
στο κοινωνικό πείραμα οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να εκφράσουν σαρκασμό που όμως είχε ως στόχο μια κατάσταση και όχι ένα πρόσωπο.
Φυσικά ο σαρκασμός για φυσικά ελαττώματα, φανερώνει κακή διάθεση προς τον συνάνθρωπό μας, πληγώνει, πικραίνει και βέβαια είναι καταδικαστέος στην κοινωνία.
Ο πνευματώδης σαρκασμός στην τέχνη και η δεξιοτεχνία του να είσαι σαρκαστικός χαρίζει εγρήγορση του πνεύματος και συχνά στιγμές εποικοδομητικού γέλιου.
άλλωστε, μας βοηθά στην άμυνα έναντι λεκτικών επιθέσεων και στην καθοδήγηση του επιτιθέμενου προς αποκατάσταση της αρχικής θέσης του.

Ανεκτίμητος είναι, ο σκοτεινός σαρκασμός του ιδιοφυή Ιρλανδού συγγραφέα ΄Οσκαρ Ουάιλντ που κάποιες φορές φλερτάρει με το μίσος (γίνεται εξευγενισμένη μορφή μίσους)

πηγή 26-7-15 http://www.dailymail.co.uk/news/article-3175005/Oh-really-Sarcasm-lowest-form-wit-actually-makes-people-brighter-creative.html?ito=social-twitter_mailonline

Δεν υπάρχουν σχόλια: