Σάββατο, 15 Αυγούστου 2015

Η ολιγόλεπτη καθυστέρηση κοπής του ομφάλιου λώρου στο νεογέννητο, μπορεί να επιταχύνει την ανάπτυξη του στη ζωή αργότεραΟι επιστήμονες ερευνούν εδώ και χρόνια ποια είναι η κατάλληλη στιγμή για την κοπή και περίδεση του ομφάλιου λώρου στα νεογέννητα μωρά.
εδώ και 60 χρόνια, οι γιατροί κάνουν τη σύσφιξη του ομφάλιου λώρου, όσο το δυνατόν νωρίτερα, γιατί πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αιμορραγίας για τη μητέρα, Ωστόσο στη σοφή φύση δεν συμβαίνει το ίδιο.

Κανένα θηλαστικό δεν κόβει ή δαγκώνει το λώρο πριν από την εξώθηση του πλακούντα! Κατά αυτόν τον τρόπο είναι το μωρό αυτό που ρυθμίζει τον όγκο του τελικού αίματος.

Σουηδία, πανεπιστήμιο της Ουψάλα, ο επικεφαλής μιας νέας σχετικής έρευνας (lead author )Dr Ola Andersson, (of Uppsala University in Sweden) είπε στο «Reuters Health»
«η καθυστέρηση της κοπής του ομφάλιου λώρου ενός μωρού, για τουλάχιστον τρία λεπτά, μπορεί να επιταχύνει αργότερα την ανάπτυξη τους στη ζωή»
Το οξυγόνο και η ποσότητα του αίματος που πρόκειται να πάρει το μωρό μέσω του ομφάλιου λώρου μετά τη γέννηση είναι μεταξύ 50 ml με 150ml μεταξύ ενός τετάρτου και του μισού του συνολικού όγκου του αίματος του μωρού. ο όγκος αίματος του μωρού είναι ευθέως ανάλογος με το βάρος του,

ο όγκος αίματος που προσλαμβάνει το βρέφος είναι πολύ πολύτιμος. ο σίδηρος που αυτό το αίμα προσφέρει στο βρέφος του δίνει μια εξάμηνη προστασία από αναιμία λόγω έλλειψης σιδήρου

η καθυστερημένη –κατά τρία τουλάχιστον λεπτά, σύσφιξη του ομφάλιου λώρου στα βρέφη, μπορεί να ενισχύσει το συντονισμό ποικίλων δεξιοτήτων που κατακτά το βρέφος (όπως τη λεπτή δεξιότητα (κινητικότητα), το συντονισμό ματιού και χεριού) αλλά μόνο στα αγόρια.
Η έλλειψη σιδήρου στη βρεφική ηλικία έχει συνδεθεί με αναπτυξιακά ζητήματα όπως η ελλειμματική προσοχή/ υπερκινητικότητα (Attention-Deficit Hyperactivity Disorder - ADHD)
Για τη νέα μελέτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν πάνω από 263 νεογνά στη Σουηδία, που γεννήθηκαν παιδιά που γεννήθηκαν τελειόμηνα από υγιείς μητέρες πριν από περίπου τέσσερα χρόνια.

Καθώς τα νεογέννητα ήταν μέρος μιας μεγαλύτερης μελέτης, στην οποία συνολικά 382 βρέφη επιλέχτηκαν με τη διαδικασία της τυχαιοποίησης είτε με κοπή του ομφάλιου λώρου (μέσα σε 10 δευτερόλεπτα από τη γέννηση) είτε με κοπή του ομφάλιου λώρου (τουλάχιστον τρία λεπτά μετά τη γέννηση).

Τέσσερα χρόνια αργότερα, βρήκαν ότι τα παιδιά ήταν εξίσου ευφυή - ανεξάρτητα από το πότε έγινε η κοπή του ομφάλιου λώρου τους - αλλά υπήρχαν κάποιες αξιοσημείωτες διαφορές.

Όταν απλά, βλέπετε ένα παιδί δεν μπορείτε να παρατηρήσετε κάποιες διαφορές, λέει η συγγραφέας δρ Ola Andersson, στο Reuters Health.

«Αλλά μπορούμε να δούμε τις διαφορές του στην λεπτή κινητικότητα.»

Οι λεπτές κινητικές δεξιότητες είναι ο συντονισμός των μικρών μυϊκών κινήσεων που απαντώνται για παράδειγμα στα δάχτυλα, συνήθως σε συντονισμό με τα μάτια.

Συγκρινόμενες με τις κινητικές δεξιότητες των χεριών (και των δαχτύλων) ο όρος επιδεξιότητα χρησιμοποιείται συχνότερα, τείνει όμως πλέον να αντικατασταθεί από τον όρο λεπτή κινητικότητα

Οι λεπτές κινητικές δεξιότητες απαιτούνται για δράσεις, όπως η συλλογή αντικειμένων ανάμεσα στον αντίχειρα και το δάχτυλο και το προσεκτικό γράψιμο.

*** φωτο: τα παιδιά των οποίων ο ομφάλιος λώρος κόπηκε μετά από τρία λεπτά, είχαν μια ώριμη τεχνική δεξιότητα και έπιαναν καλύτερα το μολύβι για να γράψουν, και βελτίωσαν τις

επιδόσεις τους στα τεστ για κάποιες κοινωνικές δεξιότητες, σε τέσσερα χρόνια.
Στη μελέτη ένας ψυχολόγος αξιολόγησε τα παιδιά με τη χρησιμοποίηση των τέστ IQ, κοινωνικών δεξιοτήτων και συμπεριφοράς.
οι γονείς ανέφεραν την ανάπτυξη των παιδιών τους στην επικοινωνία, την επίλυση προβλημάτων και κοινωνικών δεξιοτήτων σε ένα ερωτηματολόγιο.
οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι συνολικά, δεν υπήρχε καμιά διαφορά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου τους και στις βαθμολογίες για τη συμπεριφορά τους.

στα μωρά των οποίων ο ομφάλιος λώρος κόπηκε αμέσως και σε αυτά που κόπηκε λίγα λεπτά αργότερα,
είπαν ότι, δεν υπήρχε διαφορά στη συνολική βαθμολογία IQ μεταξύ των δύο ομάδων των παιδιών.

Αλλά τα περισσότερα από τα παιδιά που ο ομφάλιος λώρος τους κόπηκε μετά από τρία λεπτά, έπιαναν καλύτερα (πιο ώριμα) το μολύβι για να γράψουν και παρουσίασαν καλύτερα αποτελέσματα στα τεστ για τις λεπτές κινητικές δεξιότητες.

Είχαν επίσης βελτιωμένες κοινωνικές δεξιότητες σε σύγκριση με τα παιδιά των οποίων ο ομφάλιος λώρος κόπηκε αμέσως,
Ωστόσο, υπήρχε διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα, οι ερευνητές βρήκαν αξιοσημείωτες διαφορές μόνο στα αγόρια και όχι στα κορίτσια.
Η έλλειψη σιδήρου είναι πολύ πιο συχνή στα αρσενικά βρέφη παρά στα θηλυκά.
«τα κορίτσια έχουν υψηλότερα αποθέματα σιδήρου κατά τη γέννησή τους» είπαν οι ερευνητές.

Ο όγκος αίματος του μωρού είναι ευθέως ανάλογος με το βάρος του, περίπου 350 ml -500 ml αν το μωρό ζυγίζει 4 kg. Σε μελέτες που έχουν μετρήσει την ποσότητα του αίματος που πρόκειται να πάρει το μωρό μέσω του ομφάλιου λώρου μετά τη γέννηση, έχει αποδειχθεί ότι είναι μεταξύ 50 ml με 150ml, το οποίο είναι μεταξύ ενός τετάρτου και του μισού του συνολικού όγκου του αίματος του μωρού.

Σε αυτή την ποσότητα αίματος υπάρχει πολύ σίδηρος. Ακόμα και τρία λεπτά καθυστέρηση στην κοπή του ομφάλιου λώρου, μπορεί να είναι αρκετά για την καλή κυκλοφορία σιδήρου στο αίμα του μωρού για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά τη γέννηση.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά την αναμονή για τουλάχιστον ένα λεπτό μετά τη γέννηση, για την κοπή του ομφάλιου λώρου που συνεχίζει να πάλλεται μετά τη γέννηση (ο ομφάλιος λώρος έχει το δικό του παλμό ζωής και κάθε ζεύγος μητέρας-βρέφους έχει τον δικό του χρόνο –κάποια λεπτά ή ώρες-για την παύση του παλμού)

Η τελευταία άποψη του Αμερικανικού κολεγίου μαιευτήρων και γυναικολόγων, (American College of Obstetricians and Gynecologists)

από το 2012, υποστηρίζει την καθυστερημένη κοπή του ομφάλιου λώρου για τα πρόωρα βρέφη, αλλά λέει ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να αποδείξει ένα όφελος για τα τελειόμηνα βρέφη.

Ο δρ Ola Andersson δήλωσε ότι, η νέα μελέτη παρέχει ενδείξεις οφέλους για τελειόμηνα βρέφη σε μια ανεπτυγμένη χώρα όπου η διατροφική ανεπάρκεια είναι εξαιρετικά σπάνια.

Ο Dr Heike Rabe, (of the Brighton and Sussex Medical School and University Hospitals) που συνέγραψε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε με τη μελέτη, λέει ότι περιμένουν περισσότερο χρόνο για να κόψουν τον ομφάλιο λώρο.

Όπως λέει, σήμερα, είναι ένα μεγάλο ψυχολογικό εμπόδιο για τους γιατρούς να αλλάξουν τη διαδικασία που κάνουν -εδώ και 60 χρόνια- για να κόψουν τον ομφάλιο λώρο το συντομότερο δυνατό –για να μειώσουν τον κίνδυνο αιμορραγίας για τη μητέρα-
«πολλές γυναίκες στις αναπτυσσόμενες χώρες είναι αναιμικές, οπότε τα μωρά είναι επίσης αναιμικά»
Η νέα μελέτη διαπίστωσε μόνο μια μικρή διαφορά στην ηλικία των τεσσάρων, αλλά αν η μελέτη είχε διεξαχθεί στην Ινδία, θα μπορούσε να δείξει μια σημαντική διαφορά, καθώς υπάρχει άριστη διατροφή στη Σουηδία, είπε.
Πηγή 27-5-15
http://www.dailymail.co.uk/health/article-3099080/Delaying-cutting-baby-s-umbilical-cord-three-minutes-speed-development-later-life.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: