Παρασκευή, 28 Αυγούστου 2009

Παράνομη επίσκεψη Νταβούτογλου στα κατεχόμενα

Παράνομη επίσκεψη στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, εν όψει του δευτέρου γύρου των συνομιλιών του Προέδρου Χριστόφια με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Ο κ. Ταλάτ δήλωσε ότι σε συνάντηση που θα έχει με τον κ. Νταβούτογλου, την Τρίτη, θα γίνει αξιολόγηση των έως τώρα εξελίξεων στο Κυπριακό.

Αναφερόμενος στις απευθείας συνομιλίες, ο κ. Ταλάτ είπε ότι υπήρξε συμφωνία για τα κεφάλαια της διοίκησης και της κατανομής εξουσιών, της οικονομίας και των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σοβαρές αποκλίσεις, είπε, υπάρχουν στο περουσιακό, ενώ η συζήτηση για το εδαφικό θα γίνει τελευταία.
Ο κύριος Ταλάτ είπε ακόμη ότι δεν υπήρξε συμφωνία ούτε στον τρόπο εκλογής του Προέδρου και του Αντιπροέδρου του «συνεταιρικού κράτους».

Εξάλλου, κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι δεν τήρησε τη συμφωνία για μη πολιτικοποίηση του θέματος των αγνοουμένων, με πρόσφατες δηλώσεις ύστερα από την επιβεβαίωση της εν ψυχρώ δολοφονίας πέντε αιχμαλώτων στρατιωτών και μιας τετραμελούς οικογένειας από τους εισβολείς το 1974.


Η κυβέρνηση δεν συμφωνεί με τις εκτιμήσεις του κ. Ταλάτ για το εύρος των συγκλίσεων στις συνομιλίες και αποδίδει τις αισιόδοξες δηλώσεις του για τη δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας μέχρι το τέλος του χρόνου σε επικοινωνιακές σκοπιμότητες εν όψει των λεγόμενων προεδρικών εκλογών στις κατεχόμενες περιοχές, στα μέσα του ερχόμενου χρόνου


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: