Παρασκευή, 28 Αυγούστου 2009

Έπεσε εν ώρα καθήκοντος 55χρονος Σμήναρχος


Τραγικό δυστύχημα πάνω από τις φλόγες: Πυροσβεστικό αεροσκάφος τύπου PZL (Πετζετέλ) κατέπεσε δύο μίλια δυτικά του αεροδρομίου της Κεφαλονιάς, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο χειριστής, σμήναρχος Στέργιος Κωτούλας, πατέρας δύο παιδιών και εμπειρότατος πιλότος. Το αεροσκάφος συμμετείχε σε επιχείρηση πυρόσβεσης στην περιοχή Κατελειό.

Διήμερο παναεροπορικό πένθος, κατά το οποίο οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες σε όλες τις μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας κηρύχθηκε από το ΓΕΑ, ενώ το τελευταίο "αντίο" θα απευθύνουν συνάδελφοι και οικείοι στον αδικοχαμένο πιλότο, την Παρασκευή στις 17.45 στον Ιερό Ναό του Κοιμητηρίου Παπάγου.

Πώς συνέβη το δυστύχημα

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων της Πολεμικής Αεροπορίας, το αριστερό πτερύγιο του αεροσκάφους προσέκρουσε σε καλώδια της ΔΕΗ.

Νωρίτερα, αυτόπτες μάρτυρες είχαν αναφέρει ότι το δυστύχημα σημειώθηκε όταν το αεροσκάφος κατέβηκε σε πολύ χαμηλό ύψος, στην προσπάθεια κατάσβεσης πυρκαγιάς σε σπίτι που βρισκόταν στις φλόγες, με αποτέλεσμα οι τροχοί του να μπερδευτούν σε εναέρια καλώδια.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το PZL κατέπεσε σε κατοικημένη περιοχή, κοντά σε ξενοδοχείο. Η Πολεμική Αεροπορία διερευνά τα αίτια της πτώσης. Δύο Πετζετέλ είχαν απογειωθεί για να κατασβέσουν τη φωτιά, ενώ αμφότερα έχουν έδρα στην Κεφαλονιά.

Ανακοίνωση ΓΕΑ


Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ανακοινώνει ότι, σήμερα Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009 και ώρα 12:54, κατέπεσε αεροσκάφος τύπου PZL, στην περιοχή Κατελειό Αργοστολίου, κατά τη διάρκεια αεροπυρόσβεσης.

Στο δυστύχημα έχασε τη ζωή του, κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, ο 55 ετών Σμήναρχος (Ι) Κωτούλας Στέργιος, έγγαμος και πατέρας 2 παιδιών. Η συνολική πτητική του εμπειρία ήταν 4.025 ώρες πτήσης σε μαχητικά, μεταγωγικά και ψεκαστικά αεροσκάφη, εκ των οποίων 524 ώρες στα αεροσκάφη PZL.

Το αεροσκάφος που κατέπεσε ήταν το υπ’ αριθμ. 1122, πολωνικής προέλευσης, με έτος κατασκευής και άφιξης στην Ελλάδα το 1983 και το οποίο είχε συμπληρώσει 4.733 ώρες πτήσεως. Για την διερεύνηση του ατυχήματος συστάθηκε επιτροπή από εμπειρογνώμονες της Πολεμικής Αεροπορίας.

Τι είναι τα PZL

Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη είναι μονοκινητήρια ελικοφόρα πολωνικής κατασκευής. Στη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 η χώρα μας προμηθεύτηκε 30 PZL και υπηρετούν στην 359 ΜΑΕΔΥ, με αποστολή την πυρόσβεση, έχοντας τη δυνατότητα να μεταφέρουν μέχρι και 2.500 λίτρα υγρού φορτίου. Ως πυροσβεστικό το PZL είναι κατάλληλο για τη μορφολογία του ελληνικού εδάφους καθώς μπορεί να προσεγγίσει δύσβατες ορεινές εκτάσεις με κλίσεις έως και 60%.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: