Πέμπτη, 27 Αυγούστου 2009

Τους εκτέλεσαν εν ψυχρώ και τους έθαψαν στην αυλή τους


Ενα ακόμα δράμα της τουρκικής εισβολής έφτασε χθες στο τέλος του.

Τριανταπέντε χρόνια μετά φίλοι και συγγενείς κήδεψαν την οικογένεια Μέτσιου που δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ από Τούρκους στρατιώτες. Το έγκλημα διαπράχθηκε ενώ ο Μελής, η Μαρία και τα ανήλικα παιδιά τους Κύπρος και Παναγιώτα βρίσκονταν στο σπίτι τους στη Λάπηθο. Τα οστά των μελών της οικογένειας ταυτοποιήθηκαν πρόσφατα με τη μέθοδο του DΝΑ.

Τότε, μετά την εισβολή και την είσοδο των Τούρκων στη Λάπηθο επικρατούσε ένα χάος. Οι κάτοικοι προσπαθούσαν να γλυτώσουν και να απομακρυνθούν. Λόγω κάποιων προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζαν τα δύο ανήλικα παιδιά της οικογένειας ήταν καθηλωμένοι στο σπίτι. Έτσι στάθηκε αδύνατο να απομακρυνθούν από το χωριό και αποφάσισαν να μείνουν.


Αξίζει να σημειωθεί ότι η περίπτωση της οικογένειας Μελή και Μαρίας Μέτσιου δεν βρισκόταν στον κατάλογο των αγνοουμένων. Όπως ανέφερε παλαιότερα η αδελφότεχνη του Μελή Αντρούλα Πετρίδου, το σπίτι της οικογένειας ήταν πιο μακριά από τους υπόλοιπους και δεν μπόρεσε κάποιος να επικοινωνήσει μαζί τους.

Τότε όλοι πίστευαν ότι έφευγαν από τα σπίτια τους και ότι όταν τελείωναν οι φασαρίες θα επέστρεφαν. Όταν έφυγε ο κόσμος από το χωριό και βρήκαν ασφαλή καταφύγιο μερικοί Λαπηθιώτες υποστήριξαν ότι φεύγοντας άκουσαν πυροβολισμούς από το σπίτι της οικογένειας Μέτσιου.

Μάλιστα υπάρχουν μαρτυρίες ότι χωριανοί μετέβησαν στο σπίτι όπου και είδαν θαμμένα στην αυλή τα τέσσερα μέλη της οικογένειας. Τα πτώματα των μελών της οικογένειας Μέτσιου θάφτηκαν πρόχειρα στην αυλή της οικίας τους και αργότερα έσκαψαν λάκκο και τα έριξαν μέσα. Οι συγγενείς της οικογένειας επισκέφθηκαν το σπίτι, μετά τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων. Στο σπίτι σήμερα διαμένουν έποικοι οι οποίοι ενημέρωσαν τους συγγενείς ότι στην αυλή βρήκαν ανθρώπινα οστά. Η διαπίστωση έγινε κατά τη διάρκεια εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών στο σπίτι, και ακολούθως ενημερώθηκε η λεγόμενη «Αστυνομία» όπου παρέλαβαν τα οστά. Αργότερα έγινε η ταυτόποιηση και ήρθε η λύτρωση για τους συγγενείς έστω και 35 χρόνια μετά.

ΣΤΟ ΧΩΜΑ ΠΟΥ Ο ΙΔΙΟΣ ΠΟΤΙΖΕ...


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ από 90 είναι σύμφωνα με το δήμαρχο Λαπήθου Άθω Ελευθερίου, οι Λαπηθιώτες φονευθέντες και αγνοούμενοι της τουρκικής εισβολής.

Εκφωνώντας τον επικήδειο στην κηδεία της οικογένειας Μέτσιου ο κ. Ελευθερίου είπε πως οι μισοί από αυτούς ήταν άμαχοι που δολοφονήθηκαν αναίτια τις μέρες που εισέβαλαν οι Τούρκοι στη Λάπηθο σε περίοδο εκεχειρίας.

«Το χώμα που ο ίδιος ο Μελής καλλιεργούσε και πότιζε, έμελλε να σκεπάσει τα άψυχα σώματα του ιδίου, της συζύγου και των δυο τους παιδιών. Η λεμονιά που ο ίδιος φύτεψε και ανέστησε, έμελλε να τους χαρίζει τον ίσκιο και την ευωδιά των λεμονανθών της, αφού κανένας από τους οικείους του δεν μπορούσε να πλησιάσει για να εναποθέσει έστω και ένα λουλούδι στον τάφο τους», ανέφερε. Ο κ. Ελευθερίου τόνισε επίσης ότι η Τουρκία πρέπει να λογοδοτήσει και να πληρώσει γι’ αυτές τις βαρβαρότητες και πρέπει επιτέλους να δώσει όλες τις πληροφορίες που έχει στα αρχεία της για τους αγνοούμενους και φονευθέντες.

Πηγή:infognomonpolitics

Δεν υπάρχουν σχόλια: