Τρίτη, 25 Αυγούστου 2009

Τουρκική προπαγάνδα στην Ελληνική Βικιπαίδεια για την Κύπρο.Στο λήμμα της ελληνικής βικιπαίδειας για το Κυπριακό Πρόβλημα ( http://el.wikipedia.org/wiki/Κυπριακό_πρόβλημα ) περιλαμβάνεται και το ακόλουθο απόσπασμα από ομιλία που υποτίθεται έδωσε ο Μακάριος στις 4 Σεπτεμβρίου 1962 στην Παναγιά.

"Μέχρις ότου εκδιωχθεί η μικρή αυτή τουρκική κοινότητα, ούσα τμήμα της τουρκικής φυλής, του φοβερού αυτού εχθρού του Ελληνισμού, το καθήκον των ηρώων της ΕΟΚΑ δεν θα μπορεί να θεωρηθεί ως περατωθέν"

Τέτοια ομιλία όμως δεν έγινε ποτέ.

Το απόσπασμα αποτελεί απλή επανάληψη ενός ισχυρισμού που περιλαμβάνουν εδώ και χρόνια οι Τούρκοι στις προπαγανδιστικές τους ιστοσελίδες χωρίς καμιά τεκμηρίωση.

Για πηγή η Βικιπαίδεια επέλεξε να βάλει μια επιστολή που έστειλε το 2004 στην Επιτροπή Εξωτερικών της Βρετανικής Βουλής κάποιος Michael Stephens, τουρκόφιλος άγγλος πρώην βουλευτής, όπου μεταξύ άλλων ακραίων φιλοτουρκικών θέσεων, αναμασά, χωρίς καμιά τεκμηρίωση, και τον πιο πάνω ισχυρισμό. Ο Stephens είναι επίσης συντάκτης του κειμένου "The Human Rights of the Turkish Minority in Western Thrace", άρθρο του κοσμεί την ιστοσελίδα του Ραούφ Ντεκτάς και είναι μέλος της οργάνωσης για την ανέγερση μνημείου στα κατεχόμενα για τους Άγγλους που έπεσαν στον αγώνα της ΕΟΚΑ. Επιστολές στην Επιτροπή Εξωτερικών της Βρετανικής Βουλής μπορούσε να στείλει οποιοσδήποτε επιθυμούσε και ασφαλώς αυτό δεν σημαίνει ότι οι διάφορες, πολλές φορές ακραίες, απόψεις που περιλαμβάνονταν στις διάφορες αυτές επιστολές υιοθετούνται από την Αγγλική Βουλή ή λήφθηκαν καν υπόψιν από αυτή.

Από τον κυπριακό τύπο της εποχής προκύπτει ότι στις 4 Σεπτεμβρίου 1962 ο Μακάριος ούτε στην Παναγιά πήγε ούτε ομιλία έκανε. Η 4η Σεπτεμβρίου 1962 ήταν μέρα Τρίτη και εργάσιμη και ο Μακάριος την είχε περάσει στη Λευκωσία προεδρεύοντας διάφορων συσκέψεων. Ο φιλομακαριακός Φιλελεύθερος της επομένης μας πληροφορεί ότι το πρωί της 4ης Σεπτεμβίου 1962, ο Μακάριος είχε προεδρεύσει σύσκεψης της Ιεράς Συνόδου στην Αρχιεπισκοπή όπου ενέκρινε τους υποψηφίους της Ιερατικής Σχολής Άγιος Βαρνάβας και το απόγευμα προήδρευσε σύσκεψης στο Προεδρικο μαζί με εκπροσώπους του ΡΙΚ και της ΑΤΗΚ για θέματα τηλεποικοινωνιών.

"Η Ιερά Σύνοδος της Αγιωτάτης Εκκλησίας Κύπρου," αναφέρει η εφημερίδα "συνελθούσα εις συνεδρίαν χθες Τρίτην 4 Σεπτεμβρίου [1962] προσκλήσει και υπό την προεδρίαν του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ.κ. Μακαρίου ενέκρινη κατάλογο υποψηφίων μαθητών της Ιερατικής Σχολής Απόστολος Βαρνάβασς για το επερχόμενον σολοκόν έτος 1962-1963" και στη συνέχεια: "Το απόγευμα της χθες [4 Σεπτεμβρίου 1962] συνήλθαν εν τω Προεδρικώ Μεγάρω υπό την Προεδρίαν του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου οι Προέδροι της Αρχής Τηλεπικοινωνιών και του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου κ.κ. Γεώργιος Χαραλάμπους και Φρίξος Πετρίδης, ο Διευθυντής του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων κ. Παναγιώτης Καζαμίας και ο Διευθυντής του Ρ.Ι.Κ. κ. Βίας Μαρκίδης μετά των τεχνικών των συμβούλων ως και δυο εμπειρογνωμόνων της Διεθνούς Ενώσεως Τηλεπικοινωνιών" και συνεζήτησαν θέματα που αφορούσαν την εγκατάσταση "των σύγχρονων μηχανημάτων προς επικοινωνίαν της Κύπρου μετά των γειτονικών χωρών". Καμιά αναφορά για επίσκεψη Μακαρίου στην Παναγιά, μια από τις πιο απομακρυσμένες κοινότητες της Κύπρου και καμιά αναφορά σε εκφώνηση ομιλίας από τον Μακάριο η οποία αν γινόταν θα αποτελούσε πρωτοσέλιδο.

Το απόσπασμα λοιπόν που αποδίδεται στον Μακάριο είναι ένα εφεύρημα των διαφόρων άθλιων Τουρκικών προπαγανδιστικών ιστοσελίδων που τελικά υιοθετήθηκε από τους διαχειριστές της ελληνικής Βικιπαιδείας οι επιμένουν να παρουσιάζουν ως πραγματικό γεγονός, απλά γιατί έτσι τους αρέσει!
Τα σχετικά δημοσιεύματα του Φιλελευθέρου της εποχής από όπου προκύπτει ότι η αναφορά στην υποτιθέμενη δήλωση του Μακαρίου είναι ανυπόστατη είναι τα ακόλουθα:

(εικόνες σε μεγαλύτερη ανάλυση
εδώ από όπου είναι παρμένο και το άρθρο)


Πηγή: helleniccyprus - ellines-antepithesi

Στην συνέχεια κάποιος σχολιαστής προτείνει:

Μπορεις να πας στην επεξεργασία της wiki και να το σβήσεις, αν το κάνουμε πολλοί είναι πιθανό να σβηστεί διαπαντώς...

Και ο συγγραφέας του άρθρου απαντά:

Δεν μπορώ να το σβήσω επί του παρόντος μόνος μου γιατί το προστατεύει κάποιος διαχειριστής ονόματι Kalogeropoulos.Επιμένει να βάζει την αναφορά παρά το γεγονός ότι παραβιάζει τους ίδιους τους κανονισμούς της Βικιπαιδείας περί της περίληψης μόνο πληροφοριών που προέρχονται από αντικειμενικές και αξιόπιστες πηγές εκμεταλλευόμενος τη θέση του ως διαχειριστής.

Αυτός που αρχικά ο ανότητος που έβαλε αυτή την αθλιότητα στο άρθρο επικαλέστηκε ως πηγή κάποιο βιβλίο του Σταυρινίδη. Την διέγραψα αφού παράθεσα σύνδεση με το απόσπασμα από τη σελίδα του Σταυρινίδη όπου φαινόταν όπου πουθενά στο σύγγραμα του δεν υπήρχε η συγκεκριμένη αναφορά. Επενέβηκε ο Kalogeropoulos και την επανέφερε βάζοντας ως πηγή μια επιστολή που έγραψε ένας τουρκόφιλος άγγλος δικηγόρος παρά το γεγονός ότι η επιστολή του δικηγόρο με κανένα τρόπο δεν πληρεί τα κριτίρια της 'αξιόπιστης αντικειμενικής πηγής' της ίδιας της Βικιπαιδείας.

Πέραν τούτου, βέβαια, ότι και να συμβεί όσο και αν κτυπά το τακουνάκι του στο μάρμαρο ο Kalogeropoulos, η αναφορά θα φύγει αφού ρεζιλεύει την όλη προσπάθεια της Βικιπαιδείας την οποία οι υπόλοιποι φαίνονταν να την παίρνουν σοβαρά. Το σημαντικό όμως είναι ότι για ένα περίπου χρόνο διάφοροι κρετίνοι έφτασαν στο σημείο να περιλαμβάνουν ανυπόστατη και ψευδή Τουρκική προπαγάνδα στη Βικιπαιδεία και να επέμεναν να την προστατεύουν με νύχια και με δόντια. Θυμίζουν το ανέκδοτο της 'πόντιας' πόρνης που αυτοκτόνησε όταν έμαθε ότι οι άλλες πληρώνονταν.

Να σημειώσουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος διαχειριστής πράττει κατ αυτόν τον τρόπο. Διαβάστε το παρακάτω άρθρο:

Ύβρεις κατά Δραγούμη, ταύτιση με το bulgarmak, «αποκαλούμενος» Μακεδονικός Αγώνας στην ελληνική Βικιπαίδεια

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Giasyti den anoigete ta sxolia lamoyia, fobaste?

Ανώνυμος είπε...

Τι λέτε ρε Ι 5 που δεν υπηρετήσατε καν την πατρίδα σας, άχρηστοι