Τρίτη, 25 Αυγούστου 2009

«Αδειάζουν» τον Ερντογάν οι Τούρκοι στρατηγοί στις πρωτοβουλίες του για το Κουρδικό«Γιοκ» από τους πασάδες

Ο στρατηγός Ιλκέρ Μπασμούγ

Αγκυρα

Η Τουρκία είναι ενιαίο κράτος και έθνος, με γλώσσα την τουρκική και οι ένοπλες δυνάμεις παίρνουν σαφή θέση στο θέμα αυτό, ήταν η απάντηση του αρχηγού του τουρκικού Γενικού Επιτελείου στο άνοιγμα που επιχειρεί ο πρωθυπουργός Ερντογάν στο Κουρδικό. Τόνισε πως οι εθνικές μειονότητες δεν μπορούν να έχουν αυτόνομη πολιτική εκπροσώπηση.

Σε ανακοίνωσή του ο στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγ υπενθυμίζει το άρθρο 3 του τουρκικού Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο «η Τουρκία είναι εθνικά και εδαφικά ενιαίο κράτος» με επίσημη γλώσσα την τουρκική, τονίζοντας ότι στο πλαίσιο αυτό οι ένοπλες δυνάμει θα εξακολουθήσουν να πράττουν το καθήκον τους.

Οι ένοπλες δυνάμεις, αναφέρει, ελάμβαναν και θα συνεχίσουν λαμβάνουν μέρος στην προάσπιση του κράτους-έθνους και του ενιάιου χαρακτήρα της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Ο στρατηγός Μπάσμπουγ, αφού επισημαίνει ότι η προάσπιση της ενότητας μίας χώρας και ενός έθνους έχει το κόστος της, ξεκαθαρίζει ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν τον αγώνα τους κατά των Κούρδων ανταρτών με εντεινόμενη αποφασιστικότητα.

Αν και υπογραμμίζει πως ο στρατός «σέβεται τις πολιτιστικές διαφορές» ο Τούρκος στρατηγός δεν θέλει οι διαφορές αυτές, στην προκειμένη περίπτωση μια αναφορά στην κουρδική ταυτότητα, να αναφέρονται στο τουρκικό Σύνταγμα.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, επισημαίνει, δεν θα συμμετάσχει σε καμιά δραστηριότητα που μπορεί να τον φέρει σε επαφή με την «τρομοκρατική οργάνωση» όπως είναι ο επίσημος χαρακτηρισμός του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ)

Τέλος, σε μία έμμεση πλην όμως σαφή αναφορά στις επαφές του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με Κούρδους πολιτικούς, αναφέρει ότι πεποίθηση των ενόπλων δυνάμεων είναι πως «η ελευθερία διαβούλευσης κάθε θέματος δεν πρέπει να περιλαμβάνει θέματα που εκθέτουν σε κίνδυνο την υπόσταση του κράτους και οδηγούν τη χώρα σε πόλωση, διχασμό και σύγκρουση».

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: