Πέμπτη, 27 Αυγούστου 2009

Σε αλβανική εφημερίδα: Δημοσιεύεται το πραχτικό των ελληνο-αλβανικών συνομιλιών σχετικά με τα στρατιωτικά νεκροταφεία.


Η αλβανική εφημερίδα "Αλμπάνια" ξαναφέρνει στο προσκήνιο την υπόθεση των στρατιωτικών νεκροταφείων, όπου θα αναπάυονται οι ψυχές των ελλήνων ηρώων που πολέμησαν ηρωϊκά στο έπος του '40. Σύμφωνα με την εφημερίδα οι συνομιλίες κράτησαν σχεδόν 4 χρόνια, ενώ η σχετική συμφωνία έγινε το 2008.

Η συμφωνία που υπέγραψε η έλληνική πλευρά, αν και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προσπάθησε να την πλασάρει ως επιτυχία, ήταν μια σκέτη υποχώρηση από την αρχική διεκδίκηση τεσσάρων νεκροταφείων. Μάλιστα η αλβανική πλευρά συμπεριέλαβε στον αριθμό και το νεκροταφείο του Βουλιαρατίου, όπου έχει γίνει τόπος προσκυνήματος των Βορειοηπειρωτών. Στην ουσία η Ελληνική πλευρά πήρε μόνο ένα νεκροταφείο, αυτό που έχει χτιστεί εδώ και χρόνια στην Κλεισούρα.

Η συμφωνία πέραν από την αναγνώριση των δυο ήδη υπαρχόντων νεκροταφείων, είναι μακριά από την ικανοποίηση των πατριωτικών αισθημάτων των Βορειοηπειρωτών, στη γη των οποίων για ολόκληρες δεκαετίες κοιμούνταν οι ήρωες του ΄40.

Αξίζει να σημειώσουμε πως στις 10 Μαίου 2006 αναμένονταν επίσκεψη στο νεκροταφείο της Κλεισούρας του έλληνα υπουργού Άμυνας κ. Β. Μεϊμαράκη και του αλβανού ομόλογού του κ. Φατμίρ Μεντίου. Η επίσκεψη του έλληνα υπουργού ματαιώθηκε διότι η αλβανική πλευρά δεν είχε κάνει κανένα βήμα προς την τακτοποίηση αυτών των θεμάτων.

Δυο εβδομάδες αργότερα αλβανικά ΜΜΕ δημοσιοποίησαν το αποκαλούμενο "σκάνδαλο "της Κοσίνας, χωριό στην Πρεμετή όπου είχαν ταφεί έλληνες φαντάροι. Τα ΜΜΕ κατηγόρησαν πως τα κόκκαλα τα οποία περισυνέλεγαν ανήκαν σε κατοίκους του χωριού.

Έγινε μεγάλος θόρυβος και υπήρξαν αντιδράσεις, δημιουργώντας έτσι ένα κλίμα που βοηθούσε την αλβανική πλευρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες το όλο "σκάναδαλο" ετοίμασαν και εφάρμοσαν οι αλβανικές μυστικές υπηρεσίες. Στελέχη των μυστικών υπηρεσιών όργωναν όλο το διάστημα αυτό την περιοχή.

Η εφημερίδα "Αλμπάνι" δημοσιεύει σήμερα το πραχτικό της επιτροπής της αλβανικής Βουλής που ασχολήθηκε με το σχετικό νομοσχέδιο. Στην επιτροπή κληθηκε εμπειρογνώμονας του αλβανικού υπουργείο Εξωτερικών ονόματι Λέντια Χύσι, η οποία έδωσε στα μέλη της επιτροπής τις απαραίτητες διευκρινήσεις.

Σύμφωνα με την κα Χύσι " το θέμα συζήτησης αυτής της συμφωνίας από νομική πλευρά ξεκίνησε το 2005, όταν η Ελληνική Πρεσβεία ζήτησε να κτισθεί ο περίγυρος στο νεκροταφείο του Ντραγκότι ( κοντά στην Κλεισούρα). Προέκυψε ότι το νεκροταφείο είχε 57 μνήματα, ωστόσο από χρόνια είχε αρχίσει να κτίζεται κι ένα νεκροταφείο στην Κλεισούρα. Από την πείρα που έχει η Αλβανία με την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, την Ιταλία..... προκύπτει ότι περισσότερα από ένα νεκροταφεία, γι αυτό το λόγο αρχίσει τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, που κατέληξαν στο σημερινό νομοσχέδιο.

Στο νομοσχέδιο αυτό προβλέπεται ώστε όλα τα οστά να συγκεντρωθούν στο νεκροταφείο της Κλεισούρας, ωστόσο στη συμφωνία προβλέπεται πως και το νεκροταφείο στο Βουλιαράτες να παραμένει ως έχει.

Για την ταυοτποίηση έχει προβλεφθεί η συγκρότηση μια μικτής επιτροπής... Από την ελληνική πλευρά αναφέρεται ότι υπάρχουν 12 χιλιάδες έλληνες στρατιώτες, συμπεριλαμβάνοντας εδώ το ιατρικό προσωπικό και τους ιερείς.

Στο σχέδιο που παρουσίασε η ελληνική πλευρά ζητούσε τρία και αργότερα τέσσερα νεκροταφεία, εμείς συμπεράναμε να είναι μόνο δύο: το κύριο νεκροταφείο στην Κλεισούρα και το υπάρχον στους Βουλιάράτες. Η συμφωνία προβλέπει ώστε να οριστεί μια μέρα μνήμης για τους πεσόντες, η οποία θα ε'ιναι η 28η Οκτωβρίου..... όπου μπορούν να γίνουν ειδικές τελετές από τις ελληνικές αρχές που θα έρθουν στην Αλβανία και σε συνεργασία με τις αλβανικές αρχές. Οι τελετές θα πραγματοποιηθούν και στις δυο γλώσσες: την ελληνική και την αλβανική.

Στην αρχή ζητήθηκε ώστε τα νεκροταφεία να φρόντιζε η Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Αλβανική Εκκλησία, το οποίο δεν αποδέχθηκαν οι δικές μας αρχές. Συμφωνήθηκε ώστε η εκκλησία να είναι έξω από το νεκροταφείο ??? ...."

Πηγή:deropoli

Δεν υπάρχουν σχόλια: