Πέμπτη, 28 Μαΐου 2009

Σε ποιόν ανήκει τελικά το κέντρο της Αθήνας;


Τον περασμένο Δεκέμβριο ήταν οι αναρχικοί που έκαιγαν την Αθήνα. Την περασμένη εβδομάδα σε μια ανάλογη εξέγερση, ήταν οι μουσουλμάνοι της Αθήνας που επιδίδονταν σε ανταρτοπόλεμο με την Αστυνομία.

Και στις δύο περιπτώσεις συνεπικουρία ήταν οι ομάδες των διαφόρων αντιρατσιστικών οργανώσεων, οι επαγγελματίες ανθρωπιστές και οι ποικιλόχρωμοι (όλων των κομμάτων) ψωμιζόμενοι από τα κονδύλια των μη κυβερνητικών οργανώσεων.
Η τελευταία (αλλά και πρώτη ταυτόχρονα) εξέγερση των μουσουλμάνων, είχε με αφορμή το σκίσιμο ενός Κορανίου, από ένα αστυνομικό. Ως γεγονός ατυχές και μάλιστα από εκείνα που δεν θα έπρεπε να λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν, καθώς οι Έλληνες ουδέποτε είχαν μέχρι τώρα, αρνητικά συναισθήματα για τους πιστούς του Μωάμεθ.

Τούτο συνιστά αφορμή για να επισημανθεί και μια άλλη πραγματικότητα που οι πολιτικοί μας θέλουν να ξεχνούν. Το κέντρο της Αθηνάς και κυρίως οι περιοχές γύρω από την Ομόνοια δεν συνιστούν πλέον περιοχές της ελληνικής επικράτειας. Αποτελούν γκέτο εντός της χώρας, και βέβαια δεν είναι ελληνικές. Αναμφίβολα εκεί υπάρχουν και Έλληνες που διαμένουν ή ασκούν εμπορική δραστηριότητα, αλλά το χρώμα το δίνουν οι μετανάστες, η πλειοψηφία των οποίων είναι βέβαιο ότι έχει εισέλθει παράνομα στην χώρα.

Μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας πείθει και τον πλέον κακόπιστο, για το σε ποιόν ανήκει αυτό το κέντρο. Μπορεί βέβαια στις γωνίες των δρόμων και στις πλατείες να υπάρχουν κλούβες της αστυνομίας, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Η αίσθηση ότι αυτές οι περιοχές είναι άλλων πλανιέται παντού και δημιουργεί ποικίλα συναισθήματα.

Η κυβέρνηση, όπως και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ, παρακολουθούν τα γεγονότα και μάλλον δεν ενδιαφέρονται. Η πλειοψηφία των πολιτικών ζει σε περιοχές με ακόμα αμιγή πληθυσμό και ως εκ τούτου θα αργήσουν να καταλάβουν το πρόβλημα που συνιστά η αθρόα είσοδο λαθρομεταναστών στην χώρα.

Το πρόβλημα αφέθηκε να κακοφορμίσει και σήμερα σίγουρα δεν μπορεί να επιλυθεί από τον «πολυθεσίτη» υπουργό Προκόπη Παυλόπουλο. Απορίας άξιο είναι πως η Αθήνα τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε κάτι που δεν θυμίζει την Ελλάδα που γνώριζαν οι παλαιότεροι. Και το χειρότερο τίποτα δεν δημιουργεί την αίσθηση ότι κάποιοι θα κάνουν κάτι για αντιμετωπίσουν και να επιλύσουν το πρόβλημα.

Πηγή: Ισοτιμία -
Π.Σ.Θερμοπύλαι

Δεν υπάρχουν σχόλια: