Τετάρτη, 27 Μαΐου 2009

ΒΡΕΤΑΝΙΑ:ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΓΙΑ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ Ε.Ε.


Η Βρετανία τάσσεται υπέρ μιας "επείγουσας" λύσης του Κυπριακού, ενώ παράλληλα συνεχίζει να υποστηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε στην Αγκυρα ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ.

"Επιθυμούμε ένα διακανονισμό του Κυπριακού το ταχύτερο δυνατόν", τόνισε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου.

"Η αναγκαιότητα (μιας λύσης) είναι επείγουσα για τον λαό της Κύπρου αλλά και σημαντική από γεωστρατηγική άποψη", πρόσθεσε, για να καταλήξει: "Υποστηρίζουμε τον εντατικό διάλογο (...) Είναι μια ευκαιρία που μπορεί να παρουσιαστεί μία φορά σε κάθε γενιά".

Από την πλευρά του ο Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι "το 2009 συνιστά μια μεγάλη ευκαιρία για μία συνολική λύση" του προβλήματος, παρέμεινε όμως ασαφής όσον αφορά την άρνηση της Τουρκίας να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στα πλοία και αεροπλάνα της Κυπριακής Δημοκρατίας, παρά το γεγονός ότι η υποχρέωση αυτή απορρέει από την τελωνειακή ένωση της χώρας του με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σχετικά με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ ο Ντέιβιντ Μίλιμπαντ δήλωσε ότι η χώρα του "εμμένει σταθερά στο όραμα μιας Τουρκίας πλήρως ενταγμένης στην ΕΕ. Αυτό αποτελεί προτεραιότητα της χώρας μας", είπε.

Σε συνέντευξη που έδωσε νωρίτερα στοτουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο βρετανός αξιωματούχος είχε εκτιμήσει ότι η πρόταση της Γερμανίας και της Γαλλίας για μία "προνομιακή εταιρική σχέση" της Αγκυρας με την ΕΕ αντί της πλήρους ένταξης, "δεν αποτελεί καλή επιλογή για την Τουρκία, μια μουσουλμανική αλλά κοσμική χώρα".

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: