Τετάρτη, 2 Μαρτίου 2016

Ανακάλυψαν την αιτία για το πρόωρο γκριζάρισμα των μαλλιών, τα ενωμένα φρύδια και τις ατίθασες μπούκλες Έρευνα ρίχνει φως στην αιτία που γκριζάρουν τα μαλλιά νωρίς –ακόμα και από την ηλικία των 40 ετών-

διεθνής ομάδα επιστημόνων, με επικεφαλής ερευνητές από το University College του Λονδίνου, πήρε αίμα από 6.000 άνδρες και γυναίκες  από διάφορες χώρες καταγωγής  (Brazil, Columbia, Chile, Mexico and Peru)  ανέλυσαν το DNA και το γονιδίωμα και εξέτασαν εάν τα άτομα που είχαν γκρίζα μαλλιά από τα 40 τους, ήταν πιο πιθανό να έχουν ένα συγκεκριμένο γονίδιο.
τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό  
Nature  (Communications1, Nature doi:10.1038/nature.2016.19483)
εντόπισαν τα γονίδια που συνδέονται με το χρώμα, το γκριζάρισμα, την πυκνότητα και τις μπούκλες των μαλλιών
Το γονίδιο IRF4 συνδέθηκε με τα γκρίζα μαλλιά, το PRSS53  με τα σγουρά μαλλιά, τα πυκνά (θαμνώδη) φρύδια συνδέθηκαν με το γονίδιο FOXL2 (επηρεάζει την παραγωγή μιας πρωτεΐνης που δυναμώνει την τρίχα)   ενώ κάποια εκδοχή του γονιδίου Pax3, ενδέχεται να   δικαιολογεί τα ενωμένα φρύδια ( ενιαίο φρύδι, monobrow)

Ένα ξεχωριστό γονίδιο, που ονομάζεται GRID1 συνδεόταν με τη φαλάκρα, ενώ για τα ίσια μαλλιά που δύσκολα γίνονται μπούκλες, μπορούμε να κατηγορήσουμε το γονίδιο TCHH


Η Λατινική Αμερική επιλέχθηκε, γιατί είναι «χωνευτήρι γονιδίων και χαρακτηριστικών του κόσμου» με τους ιθαγενείς πληθυσμούς της Αμερικής και τους μιγάδες αφρικανικής και ευρωπαϊκής καταγωγής.

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν το πρώτο γονίδιο που είναι υπεύθυνο για τα  γκρίζα μαλλιά. Ονομάστηκε IRF4 και εμπλέκεται στην παραγωγή της μελανίνης, της χρωστικής ουσίας που δίνει χρώμα στα μαλλιά.

Περίπου 15 τοις εκατό των Ευρωπαίων έχει τέτοια γονίδια, που σημαίνει ότι στα άτομα αυτά, η παραγωγή μελανίνης επιβραδύνεται  ή σταματά πιο γρήγορα.Οι ερευνητές, σχεδιάζουν τώρα να μάθουν  περισσότερα για το πώς ακριβώς τα γονίδια επηρεάζουν το χρώμα, τη δομή και την παρουσία των μαλλιών μας, με σκοπό την ανάπτυξη νέων θεραπειών.

Ένα φάρμακο ή σαμπουάν που παρεμβαίνει στη διαδικασία,  θα καταργήσει την ανάγκη για τις γυναίκες και άνδρες κάποιας ηλικίας να επισκέπτονται συχνά το  κομμωτήριο για να βάφουν τις ρίζες των μαλλιών τους.

Οι πληροφορίες  θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν, για να «χτίσει» η αστυνομία το προφίλ των εγκληματιών, από δείγματα του DNA στους τόπους του εγκλήματος.
O επικεφαλής συγγραφέας, Δρ Kaustubh Adhikari  (
who has investigated ear shape in the same population at University College London) δήλωσε: «γνωρίζαμε ήδη πολλά γονίδια που εμπλέκονται στη φαλάκρα, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που έχει εντοπιστεί ένα γονίδιο για το γκριζάρισμα, καθώς και άλλα γονίδια που επηρεάζουν το σχήμα και την πυκνότητα των μαλλιών»

 Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη νέων καλλυντικών προϊόντων που θα μπορούσαν να επιβραδύνουν τα γκρίζα μαλλιά ή και να αποτρέψουν εξ ολοκλήρου την εμφάνισή τους,
Ο Manfred Kayser  που εργάζεται για τις εφαρμογές της γενετικής στην εγκληματολογία και την ανθρωπολογία (who works on the applications of appearance genetics to forensics and anthropology at Erasmus University Medical Center in Rotterdam) δήλωσε ότι,
σημαντική θα είναι η εφαρμογή των ευρημάτων στην εγκληματολογική έρευνα, με την προσέγγιση στην περιοχή (
GWAS) του γονιδιώματος που φαίνεται να έχει την ισχυρότερη επίδραση στα φυσικά χαρακτηριστικά (χρώμα, σχήμα, σχέδιο των μαλλιών στο τριχωτό της κεφαλής και το πρόσωπο)
Ο Rodney Sinclair,(dermatologist at the University of Melbourne, Australia) λέει ότι παραμένει ασαφής η αιτία που μερικά γνωρίσματα εμφανίζονται σε ορισμένους πληθυσμούς και όχι σε άλλους. Κάποιος μπορεί να σκεφτεί ότι η ομορφιά είναι στο μάτι του θεατή, η φυσική ελκυστικότητα που γίνεται αντιληπτή από αυτά τα χαρακτηριστικά, ενθαρρύνει την αναπαραγωγή.
Ορισμένα από αυτά τα φυσικά γνωρίσματα μπορεί να έχουν φυσικό όφελος π.χ. μπορεί τα ίσια μαλλιά του τριχωτού της κεφαλής να είναι μια προσαρμογή σε ψυχρότερα μέρη του κόσμου, όπου η ταχεία απαγωγή της θερμότητας από το τριχωτό της κεφαλής -που είναι πιο αποτελεσματική στα σγουρά μαλλιά- είναι λιγότερο αναγκαία.
κάποια από τα χαρακτηριστικά των μαλλιών συσχετίζονται επίσης με κάποια ασθένεια (π.χ.πρόωρη φαλάκρα συνδέεται με καρδιακή νόσο και καρκίνο του προστάτη, το πρόωρο γκριζάρισμα με το σύνδρομο
Down και την προγηρία, τα ενωμένα φρύδια (monobrow)  με μια αναπτυξιακή διαταραχή που ονομάζεται σύνδρομο Cornelia de Lange )  Η κατανόηση αυτών των κοινών γενετικών μηχανισμών, θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε στρατηγικές που βελτιώνουν την ομορφιά, ενώ προσφέρουν ταυτόχρονα ανακούφιση από τη νόσο.


Πηγές 1-3-16


η ποσότητα των μαλλιών που αναπτύσσεται στο ανθρώπινο σώμα διαφέρει σημαντικά μεταξύ των ατόμων

Δεν υπάρχουν σχόλια: