Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2016

Η ιδέα της ψυχής και η πίστη στη συνέχιση της ύπαρξης μας μετά θάνατο, μας παρέχουν ψυχολογική προστασία απέναντι σε μια εσχατολογική απειλήΤο τέλος πλησιάζει ... αλλά είμαι εντάξει με αυτό! Οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι υπάρχει ψυχή είναι πιο πιθανό να δεχτούν την αποκάλυψη, από τους μη πιστούς.
Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια σειρά από πέντε μελέτες που σχετίζονται με τις πεποιθήσεις των ανθρώπων.
Οι συμμετέχοντες στην έρευνα κλήθηκαν να διαβάσουν ένα άρθρο το οποίο αναφέρεται λεπτομερώς στο τέλος της ανθρωπότητας
Η πίστη στην αθανασία μπορεί να παρέχει «ψυχολογική προστασία» ενάντια στην απειλή του  αφανισμού της ανθρωπότητας.
Θα είναι η υπερθέρμανση του πλανήτη; Ο πυρηνικός πόλεμος? Ή ίσως ένας καταστροφικός αστεροειδής από το διάστημα;
Εάν πιστεύεις στη μετά θάνατο ζωή, είναι πιθανότερο να αποδεχτείς πιο εύκολα το κάθε σενάριο αποκάλυψης, που σε στέλνει να συναντήσεις το δημιουργό σου.
Ερευνητές στις ΗΠΑ  διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι έχουν μια ψυχή που ζει μετά το θάνατό τους, ήταν πιο συγκαταβατικοί στα σενάρια για το τέλος του κόσμου, από εκείνους που δεν πιστεύουν.
Κατά τη διάρκεια των πέντε μελετών, μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Uri Lifshin στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, ερεύνησαν τις πεποιθήσεις στην αθανασία της ψυχής και την επίδρασή τους στον τρόπο, που οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τα σενάρια για το τέλος του κόσμου.
Η ομάδα περιέγραψε δύο τύπους της αθανασίας .
Η πρώτη, συμβολική αθανασία, συνδέεται με κάποιον που ζει μέσα από τη μνήμη άλλων ανθρώπων, ή μέσα από τα έργα  τέχνης και λογοτεχνίας.
Ενώ η δεύτερη, είναι μια κυριολεκτική πίστη στην αθανασία, όπου οι άνθρωποι πιστεύουν στην ψυχή.
Στις δύο πρώτες μελέτες, ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που πίστευαν στην ύπαρξη της ψυχής, έδειχναν μικρότερη αντίσταση σε ένα άρθρο που περιέγραφε την επικείμενη λήξη της ανθρωπότητας, από εκείνους που δεν είχαν παρόμοιες πεποιθήσεις.
«Εκείνοι που δεν πιστεύουν στην ύπαρξη της ψυχής,  νιώθουν ότι απειλούνται περισσότερο από ένα επιστημονικό άρθρο που προβλέπει για το τέλος του κόσμου, διότι υπονομεύει την αίσθηση της αθανασίας», είπε ο Δρ Lifshin.
Οι ψυχολόγοι διαπίστωσαν επίσης ότι εκείνοι που πιστεύουν κυριολεκτικά στην αθανασία της ψυχής είναι πιθανότερο να φέρουν θετικό κοινωνικό αντίκτυπο, αφού δείχνουν ότι ενσωματώνουν στις πεποιθήσεις τους και στοιχεία της συμβολικής αθανασίας.
Η ΠΕΠΟΙΘΗΣΗ λειτουργεί ως ένα 'BUFFER' («μαξιλάρι ασφαλείας») και παρέχει ψυχολογική προστασία στην αρνητική ατμόσφαιρα μιας εσχατολογικής απειλής.

Στην τελική μελέτη, που επέκτεινε το χρονοδιάγραμμα της καταστροφής σε έως και 200 χρόνια στο μέλλον, έτσι ώστε οι περισσότεροι από την άμεση οικογένεια των ερωτηθέντων δεν θα επηρεαζόταν, το αποτέλεσμα έδειξε ότι πάλι οι πιστοί ενσωμάτωναν την πεποίθηση της συμβολικής αθανασίας, στην πεποίθηση της μετά θάνατο ζωής.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό « Personality and Social Psychology Bulletin»

Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι το 40 % των Αμερικανών πιστεύουν ότι η Αρπαγή – γεγονός των έσχατων καιρών κατά το οποίο θα κριθεί η ανθρωπότητα - θα συμβεί πριν από το 2050.

[Η Αρπαγή θα συμβεί  όταν ο Ιησούς Χριστός επιστρέψει για να απομακρύνει την εκκλησία (όλους τους πιστούς στον Χριστό) από την γη. Η Αρπαγή περιγράφεται στην προς Α΄ Θεσσαλονικείς 4:13-18 και Α΄ Κορινθίους 15:50-54. Οι πιστοί που έχουν πεθάνει, θα αναστηθούν και μαζί με τους πιστούς που ακόμα θα ζουν, θα συναντήσουν τον Κύριο στον αέρα. Αυτό θα συμβεί σε μια στιγμή, σε ριπή οφθαλμού.
Η Δευτέρα Παρουσία θα συμβεί όταν ο Ιησούς επιστρέψει για να νικήσει τον Αντίχριστο, να καταστρέψει το κακό και να δημιουργήσει την χιλιετή βασιλεία Του. Η Δευτέρα Παρουσία περιγράφεται στην Αποκάλυψη 19:11-16.]
Η πίστη σε μια θρησκευτική αποκάλυψη έχει αποδειχθεί λάθος αμέτρητες φορές.
Η πιο πρόσφατη κλήση για την Αρπαγή ήρθε στο τέλος του περασμένου έτους, όταν οι «Doomsday» προφήτες υποστήριζαν ότι σύμφωνα με υπολογισμούς υπήρχε μια «ισχυρή πιθανότητα» να συμβεί στις 7 Οκτωβρίου.
Αυτό βασίστηκε στην πεποίθηση ότι η προτεινόμενη ημερομηνία Αρπαγής  στις 11 Μαΐου 2011, θα έληγε 1.600 ημέρες αργότερα.

[Η Αρπαγή θα είναι μυστική και άμεση ( Α΄ Κορινθίους 15:50-54). Η Δευτέρα Παρουσία θα είναι ορατή από όλους (Αποκάλυψη 1:7, Κατά Ματθαίον 24:29-30).
Η Δευτέρα Παρουσία δεν θα συμβεί μέχρι άλλα συγκεκριμένα γεγονότα των έσχατων καιρών να συμβούν (Β΄ Θεσσαλονικείς 2:4, Κατά Ματθαίον 24:15-30, Αποκάλυψη κεφάλαια 6-18).
Η Αρπαγή επίκειται, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ανά πάσα στιγμή (Προς Τίτο 2:13, Α΄ Θεσσαλονικείς 4:13-18, Α΄ Κορινθίους 15:50-54)]

πηγή 10-3-16

σχετικό δημοσίευμα πηγή  7-10-15

Δεν υπάρχουν σχόλια: