Κυριακή, 6 Μαρτίου 2016

Η έκθεση της νεκροψίας δελφινού θεωρείται προσωπικό δεδομένο και ιατρικό απόρρητο στο Νιου Τζέρσεϊ


ΗΠΑ, στο New Jersey, το Υπουργείο Γεωργίας λέει ότι η δημοσιοποίηση του εγγράφου νεκροψίας ενός δελφινιού, θα παραβίαζε τις αρχές Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων του
Ο Bob Schoelkopf, ιδρυτής και πρόεδρος του Marine Mammal Stranding Center, λέει ότι η οργάνωσή του έκανε ευθανασία σε δελφίνι και πλήρωσε –στην πολιτεία- για τη νεκροψία του.
Τα αποτελέσματα της νεκροψίας δόθηκαν στην οργάνωση, που ζήτησε ρητά από το κράτος, να μην αποκαλυφθούν δημοσίως τα πορίσματά της.
Είπε ότι λόγω του αμφιλεγόμενου χαρακτήρα που έχει η ευθανασία σε δελφίνια, η οργάνωση ήθελε να κρατήσει τα ευρήματα, μόνο για ιδιωτική της χρήση,

ο Schoelkopf είπε «Δεν έτρωγε για έξι μήνες και είχε Morbillivirus, που σκότωσε όλα αυτά τα δελφίνια που είχαμε εδώ πριν από δύο χρόνια, Είχε επίσης rubella που είναι μια θανατηφόρα ασθένεια σε αυτά τα ζώα,»
«ήταν τόσο άσχημα που δεν μπορούσαμε ούτε να το μετακινήσουμε, έπρεπε να του κάνουμε ευθανασία για να μην υποφέρει»

Το αρχικό άρθρο λέει ότι «τον Αύγουστο, ένα θανάσιμα άρρωστο δελφίνι περιπλανήθηκε στον South River του New Jersey. Αφού πέθανε, οι κρατικοί αξιωματούχοι στο New Jersey υποσχέθηκαν να κάνουν μια νεκροψία, αλλά ποτέ δεν δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της»
Η απάντηση από το New Jersey Υπουργείο Γεωργίας, στο αίτημα για δημοσιοποίηση των πορισμάτων της νεκροψίας, δεν αναφέρει καθόλου τη συμμετοχή της οργάνωσης Marine Mammal Stranding Center του Bob Schoelkopf και επίσης δεν αναφέρει συγκεκριμένα, ποιανού την προστασία της ιδιωτικής ζωής, προσπαθούσε να προστατεύσει.
Το New Jersey Department of Agriculture απάντησε στο αίτημα του MuckRock.com (under Open Public Records Act)  ότι η έκθεση της νεκροψίας είναι εμπιστευτική, επειδή «σχετίζεται με μια ιατρική διάγνωση ή την αξιολόγηση της.»

Με άλλα λόγια, η πολιτεία του New Jersey λέει ότι, δεν δημοσιοποιεί την έκθεση γιατί, κατά την άποψή της, τα δελφίνια έχουν τα ίδια δικαιώματα για το ιατρικό απόρρητο, όπως ο άνθρωπος.
Εκείνη την εποχή, υπήρχε αρκετό ενδιαφέρον από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για την περίπτωση του δελφινιού στο South River του New Jersey. Ωστόσο, μια νεκροψία είναι μια αυτοψία για τα ζώα.

όπως επισημαίνει η Muckrock, μια οργάνωση για τη διαφάνεια (a government transparency organization) με την οποία η Motherboard συνεργάζεται συχνά, δεν είναι η πρώτη φορά που το New Jersey αποκρύπτει από το κοινό κάποια πιθανόν ενοχλητικά αρχεία.
Χωρίς να δούμε την νεκροψία, είναι αδύνατο να πούμε αν το ζώο αρρώστησε εξαιτίας της ρύπανσης,
Η ιδέα ότι τα δελφίνια έχουν ιατρικό απόρρητο είναι παράλογη και δεν έχει καμία νομική βάση. Αν και αρκετές ομάδες έχουν υποστηρίξει ότι τα δελφίνια και άλλα κητώδη αξίζουν κάποιο είδος νομικών δικαιωμάτων στο πλαίσιο μιας κατηγορίας, όπως "μη ανθρώπινα πρόσωπα», δεν έχει υπάρξει καμία πραγματική απόφαση ή νόμος που να τα ταξινομεί, ως τέτοια.
έτσι απελευθερώνοντας τα αποτελέσματα της νεκροψίας δεν γίνεται παραβίαση της HIPAA ή του εκτελεστικού διατάγματος του 2002 NJ, που θεωρεί προσωπικά δεδομένα τις πληροφορίες σχετικά με την ιατρική, ψυχιατρική ή ψυχολογική ιστορία, τη διάγνωση, τη θεραπεία ή την αξιολόγηση"
What Killed South River Dolphin?
State won't say what killed dolphin that found itself accidentally in the South River between Old Bridge and East Brunswick last August? The state is refusing to reveal how it died.

The NJ Department of Agriculture performed a necropsy, but when MuckRock.com requested the results this week under the Open Public Records Act, the state declined to release them. The state said, ”the information concerning individuals ... medical, psychiatric ... history” is confidential.

Πηγές 11-1-2016
https://motherboard.vice.com/read/new-jersey-says-releasing-dead-dolphins-autopsy-would-infringe-its-privacy
http://patch.com/new-jersey/eastbrunswick/watch-what-killed-south-river-dolphin

πηγή 9-8-15

 http://thenextdigit.com/24921/stranded-dolphin-river-dies-despite-rescue-efforts/

Δεν υπάρχουν σχόλια: