Πέμπτη, 3 Μαρτίου 2016

Τρομακτικές Ασιατικές σφήκες κατευθύνονται προς το Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν ήδη εξαπλωθεί στη Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, το Βέλγιο και την Πορτογαλία.Τρομακτικές γιγαντιαίες Ασιατικές σφήκες [Asian hornets (Vespa velutina)] κατευθύνονται προς το Ηνωμένο Βασίλειο. Oι ειδικοί προειδοποιούν ότι είναι απλά θέμα χρόνου να εμφανιστούν  στη Βρετανία.
Διακρίνονται από τις  ιθαγενείς σφήκες  από τα μακριά (περίπου 5 εκατοστών) και χοντρά τους σώματα και αποτελούν κίνδυνο για το πληθυσμό των μελισσών της Βρετανίας
Τα έντομα αυτά είναι πιο εχθρικά από τα ιθαγενή και το καθέναμπορεί να σκοτώσει 50 μέλισσες τη μέρα, για να θρέψει τις προνύμφες του.
Πριν από 12 χρόνια, μια φωλιά με τεράστιους κηφήνες μεταφέρθηκε τυχαία, με την εισαγωγή ειδών κεραμικής τέχνης, από την Ασία στη Γαλλία. Από τότε έχουν εξαπλωθεί στη Γερμανία, την Ισπανία, την Ιταλία, το Βέλγιο και την Πορτογαλία.
Κάθε κυψέλη μπορεί να περιέχει έως 6.000 έντομα.
Πιστεύεται ότι πέρυσι, πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Γαλλία, από τσιμπήματα ασιατικών κηφήνων αν και οι θάνατοι έχουν αποδοθεί σε αλλεργικές αντιδράσεις και αναφυλακτικό σοκ.

Η Camilla Keane, πρόεδρος της Wildlife and Countryside Link’s group on invasive species
δήλωσε στη dailymail : «Όπως με όλα τα χωροκατακτητικά ξένα είδη,  η αντιμετώπισή τους θα είναι εξαιρετικά δύσκολη και εξαιρετικά δαπανηρή. Δυστυχώς πολλά άλλα χωροκατακτητικά είδη σπέρνουν ήδη τον όλεθρο στην ύπαιθρό μας, και η συνεχιζόμενη εισαγωγή μη αυτοχθόνων ειδών που φθάνουν εδώ κάθε χρόνο, θα καταστήσει αδύνατη την επιβίωση των ιθαγενών ειδών»

Οι ασιατικοί κηφήνες θα μπορούσαν δυνητικά να διασχίσουν τη Μάγχη με εισαγόμενα φρούτα, φυτά, γλάστρες, κομμένα άνθη και ξυλεία.

Έκθεση της « Intergovernmental Science Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services» για τη βιοποικιλότητα και τις οικοσυστήματα, εκτιμά ότι η μείωση των μελισσών σε όλο τον κόσμο αποτελεί έναν δυνητικά σημαντικό κίνδυνο για την παγκόσμια προμήθεια τροφίμων.

Η επικίνδυνη και εχθρική Asian hornet
(Vespa velutina) συνήθως από λάθος, συγχέεται με την ξαδέλφη της European hornet που είναι επίσης μεγάλη σε μέγεθος, αλλά δεν αποτελεί πρόβλημα γιατί αποφεύγει γενικά τις συγκρούσεις.

πηγές 29-2-16
http://www.dailymail.co.uk/news/article-3468735/Killer-hornets-way-Asian-insects-slaughter-50-bees-day-set-reach-Britain-imported-plants.htmlhttp://metro.co.uk/2016/03/01/run-for-cover-because-these-terrifying-asian-hornets-are-heading-to-the-uk-5725939/
3-6-15
http://www.mirror.co.uk/news/uk-news/invasion-giant-hornets-huge-european-5813471

Δεν υπάρχουν σχόλια: