Τετάρτη, 9 Μαρτίου 2016

Αβγό μέσα σε αβγό, το φαινόμενο "counter-peristalsis contraction" προκαλείται από σοκ ή στρες στην κόταEggstraordinary! Πτηνοτρόφος σπάζει ένα αβγό για το πρωινό της και βρίσκει στο εσωτερικό του, ένα άλλο μικροσκοπικό αβγό
Το περίεργο φαινόμενο βιντεοσκοπήθηκε από την εκτροφέα πουλερικών γνωστή ως FunkyFran  και το βίντεο ανέβηκε στο YouTube.
ο χρήστης FunkyFran δείχνει στο βίντεο, το μεγαλύτερο από τα δύο αβγά,  σπασμένο μέσα σε ένα πιάτο και δεξιά του, στο ίδιο πιάτο, φαίνεται το δεύτερο μικρότερο αβγό.
Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται  «a counter-peristalsis contraction»
συμβαίνει όταν ένα ωοκύτταρο απελευθερώνεται πολύ σύντομα από την ωοθήκη της κότας και συγχωνεύεται με το προηγούμενο ωοκύτταρο που δεν είναι ακόμα ώριμο.
Στις κότες  συμβαίνει καθημερινά ωορρηξία –απελευθερώνουν  ένα ωοκύτταρο από το αριστερή ωοθήκη τους της στη σάλπιγγα της κάθε 18 έως 26 ώρες -   με τάξη μεγέθους, πρώτα ελευθερώνονται τα μεγαλύτερα πιο ανεπτυγμένα ωοκύτταρα.
Στο φαινόμενο « counter-peristalsis contraction» ένα δεύτερο ωοκύτταρο απελευθερώνεται από την ωοθήκη, πριν το πρώτο ωοκύτταρο να έχει ολοκληρώσει το ταξίδι του.
Πιστεύεται ότι κάποιο σοκ ή στρες στην κότα, προκαλεί συστολή που αναγκάζει το πρώτο ωοκύτταρο,  να αντιστρέψει την πορεία του.
Αυτό σημαίνει ότι το πρώτο ωοκύτταρο  συγχωνεύεται  με ένα δεύτερο ωοκύτταρο, στη συνέχεια ταξιδεύουν μαζί κάτω στη σάλπιγγα,  καλύπτονται σε ένα κέλυφος, και δημιουργούν ένα τεράστιο αυγό.
Το φαινόμενο αυτό έχει αναφερθεί ήδη από το 1250 μ.Χ. από τον Dominican friar και πολυμαθή  Albertus Magnus στο βιβλίο του De Animalibus.

Αυτό μπορεί να συνέβη  στην περίπτωση της βρετανίδας   FunkyFran (the breeder from Yorkshire) που βρήκε το μικροσκοπικό αβγό μέσα σε ένα κανονικού μεγέθους αβγό.
Παρόμοια βίντεο έχουν επισημανθεί ως φάρσα *labelled a hoax or a fake) ή διαπιστώθηκε ότι έδωσαν ψευδή είδηση στο παρελθόν, καθώς λοιπόν ο χρήστης FunkyFran δεν βιντεοσκόπησε  το μικρότερο αβγό να είναι ραγισμένο, αυτό μεγαλώνει και πάλι τις υποψίες μας.
Πηγή 4-3-16


Δεν υπάρχουν σχόλια: