Κυριακή, 5 Οκτωβρίου 2014

η ΓΥΝΑΙΚΑ νιώθει σαν ΜΑΝΑ για το ΣΚΥΛΟ της

Η γυναίκα τρέφει για το σκύλο της, αισθήματα μητρότητας.
Ερευνητές βρήκαν ότι, όταν οι γυναίκες βλέπουν το κατοικίδιο ζώο τους, ενεργοποιούνται οι ίδιες δομές του εγκεφάλου τους, με αυτές που ενεργοποιούνται όταν βλέπουν τα παιδιά τους.
Η εμφάνιση εικόνων τόσο του παιδιού τους όσο και του σκύλου τους, προκαλεί την ίδια ανταπόκριση (αντίδραση) του εγκεφάλου τους.

«τα ζώα συντροφιάς κατέχουν μια ιδιαίτερη θέση στις καρδιές και τις ζωές πολλών ανθρώπων, και υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία από κλινικές και εργαστηριακές μελέτες ότι η αλληλεπίδραση με τα κατοικίδια ζώα μπορεί να είναι ευεργετική για την σωματική, κοινωνική και συναισθηματική ευημερία των ανθρώπων», δήλωσε ο Lori Palley του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης ( MGH), ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας.
"Αρκετές προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα επίπεδα των νευρορμονών όπως η ωκυτοκίνη - η οποία εμπλέκεται στην ερωτική σχέση δύο ατόμων και στην εδραίωση και ποιότητα της μητρικής συμπεριφοράς- αυξάνεται μετά την αλληλεπίδραση με τα κατοικίδια ζώα, και  οι νέες τεχνολογίες απεικόνισης του εγκεφάλου, μας βοηθούν να αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε τη νευροβιολογική βάση της σχέσης μας με τα κατοικίδια ζώα που είναι κάτι συναρπαστικό"
Η έρευνά τους δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό « the open-access journal PLOS ONE».

Στη μελέτη συμμετείχε μια ομάδα από γυναίκες, με τουλάχιστον ένα παιδί ηλικίας 2 έως 10 ετών και ένα κατοικίδιο σκύλο που είχαν στο σπίτι τους για δύο χρόνια ή και περισσότερο.
Σε κάθε συμμετοχή πραγματοποιήθηκαν δύο συνεδρίες, Η πρώτη περιλάμβανε μια επίσκεψη στο σπίτι της συμμετέχουσας μαμάς, τη συμπλήρωση ενός ερωτηματολογίου με ερωτήσεις που αφορούσαν τις σχέσεις της τόσο με το παιδί, όσο και με το κατοικίδιο ζώο της και επίσης τη φωτογράφηση κάθε συμμετέχουσας με το παιδί και το σκυλί της μέσα στο σπίτι τους.
Στο δεύτερο μέρος οι συμμετέχουσες υποβλήθηκαν σε λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI) - που έδειχνε τα επίπεδα της ενεργοποίησης σε συγκεκριμένες δομές του εγκεφάλου -με την ανίχνευση μεταβολών στη ροή του αίματος και τα επίπεδα οξυγόνου – και κατά τη διάρκεια της σάρωσης έβλεπαν  μια σειρά από φωτογραφίες.
Η απεικονιστική τεχνική αποκάλυψε ομοιότητες και διαφορές στον τρόπο που σημαντικές περιοχές του εγκεφάλου, αντέδρασαν (ενεργοποιήθηκαν) στη θέα εικόνων τόσο του παιδιού όσο και του σκυλιού της κάθε γυναίκας.

Περιοχές του εγκεφάλου σημαντικές για λειτουργίες όπως το συναίσθημα, που συνδέονται με την ανταμοιβή ή την εξάρτηση, τις διαπροσωπικές σχέσεις, την οπτική επεξεργασία και την  κοινωνική αλληλεπίδραση, έδειξαν αυξημένη δραστηριότητα όταν οι συμμετέχουσες έβλεπαν φωτογραφίες τόσο από το παιδί τους όσο και από το σκυλί τους.
Μια περιοχή σημαντική για την ικανότητα δημιουργίας δεσμών (σύνδεσης με άλλους) – the substantia nigra/ventral tegmental area (SNi/VTA) – ενεργοποιήθηκε μόνο όταν οι συμμετέχουσες έβλεπαν εικόνες του παιδιού τους και όχι όταν έβλεπαν φωτογραφίες από το ζώο τους.
Η ατρακτοειδής έλικα του εγκεφάλου, που σχετίζεται με την οπτική επεξεργασία των αντικειμένων την αντιληπτική λειτουργία και την αναγνώριση προσώπων, παρουσίασε μεγαλύτερη ανταπόκριση (δραστηριότητα) όταν οι συμμετέχουσες έβλεπαν φωτογραφίες του σκύλου τους μάλλον παρά όταν έβλεπαν εικόνες του παιδιού τους.
Ο επικεφαλής της έρευνας Luke Stoeckel (co-lead author of the PLOS ONE report) είπε ότι η μεγαλύτερη ανταπόκριση του ατρακτοειδή έλικα σε εικόνες με τα σκυλιά των συμμετεχόντων, μπορεί να αντανακλά την μεγαλύτερη εξάρτηση από την οπτική παρά από τη λεκτική επικοινωνία του ανθρώπου με το κατοικίδιο ζώο του.
Αν και πρόκειται για μικρή μελέτη που μπορεί να μην ισχύει για όλα τα άτομα, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι υπάρχει μια  εγκεφαλική περιοχή, σημαντική για την ικανότητα δημιουργίας δεσμών (σύνδεση με άλλους) και τη διατήρηση ενός οργανισμού που ενεργοποιείται όταν οι μητέρες βλέπουν εικόνες του παιδιού ή του σκυλιού τους.
πηγή 3-10-14
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2779993/Women-really-DO-think-dogs-children-Researchers-reveal-brain-structures-activated-owners-canine-companions-kids.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: