Τετάρτη, 22 Οκτωβρίου 2014

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΝΟΙΑΣ συνδέονται με ΑΝΕΠΑΙΣΘΗΤΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ στο ΒΑΔΙΣΜΑ


Ανεπαίσθητες αλλαγές στο βάδισμα ενός ατόμου συνδέονται με την εγκεφαλική λειτουργία του και μπορεί να σηματοδοτούν επερχόμενη άνοια.
Εάν εντοπιστούν τα προειδοποιητικά σημάδια ανάπτυξης της άνοιας με την παρατήρηση του βηματισμού, η πρόγνωση της ασθένειας βοηθά στην έγκαιρη θεραπεία της και την καλύτερη διαχείρισή της.
επιστήμονες του πανεπιστημίου Newcastle ανακάλυψαν μια σύνδεση μεταξύ των αλλαγών στη βάδιση ατόμων με νόσο Πάρκινσον και τη γνωστική λειτουργία τους.
Η έρευνά τους, που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Aging Neuroscience, έγινε με τη συμμετοχή 120 ασθενών με νόσο Πάρκινσον και τη σύγκριση τους με τον έλεγχο αντίστοιχης ομάδας υγιών ηλικιωμένων.
Τα άτομα με Πάρκινσον έχουν έξι φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν άνοια σε σχέση με τα υγιή άτομα της ίδιας ηλικίας.
Η μελέτη αυτή είναι η μεγαλύτερη του είδους της για την εξέταση ασθενών στα αρχικά στάδια (με τα πρώτα συμπτώματα της άνοιας) της νόσου Αλτσχάιμερ.
οι συμμετέχοντες στην ιατρική αυτή έρευνα, βάδισαν σε έναν κύκλο περιμέτρου 25 μέτρων για δύο λεπτά, ενώ το στυλ (ταχύτητα, εύρος του διασκελισμού και άλλα χαρακτηριστικά) της βάδισής τους αναλύθηκε από υπολογιστές.
οι υπολογιστές είχαν δυνατότητα να καταγράψουν ανεπαίσθητες μικροσκοπικές αλλαγές στη βάδιση που δεν είναι ορατές με γυμνό μάτι.


Οι ερευνητές ( Lynn Rochester, professor of Human Movement Science at Newcastle University, lead author of the paper) βρήκαν μια έντονη συσχέτιση ανάμεσα στο βηματισμό ενός ατόμου και της διάσπασης της προσοχής του, της συνειδητής του αυτοσυγκράτησης (έλεγχο παρορμήσεων, ερεθισμάτων και ενστίκτων) και το σύστημα βραχυπρόθεσμης μνήμης εργασίας του εγκεφάλου του.

πηγή 21-10-14
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2802402/could-walk-signal-dementia-scientists-link-subtle-changes-person-s-gait-brain-function.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: