Τρίτη, 7 Οκτωβρίου 2014

ΜΕΤΑΓΓΙΣΗ ΑΙΜΑΤΟΣ από ΣΚΥΛΟ σε ΓΑΤΑ


Φλόριντα, περιοχή Key West in Monroe County, Πραγματοποιήθηκε μετάγγιση αίματος από σκύλο  σε γάτα με αναιμία με επιτυχία.
Η μετάγγιση αίματος έγινε στο Marathon Veterinary Hospital από τον κτηνίατρο Dr Sean Perry.
Η γάτα Buttercup παρουσίασε σοβαρή αναιμία (ερυθρά αιμοσφαίρια 7%, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από το ελάχιστο όριο 35% σε μια υγιή γάτα) κατέρρευσε και η ζωή της κινδύνευε.
Οι κτηνίατροι είπαν στον ιδιοκτήτη της Ernie Saunders ότι χρειαζόταν πολύ χρόνος για να βρεθεί
ένας αιλουροειδής, ακριβής  δότης αίματος. Δεν μπορούσαν να δώσουν σε μα γάτα με αίμα τύπου Β το αίμα τύπου Α γάτας δότριας, γιατί αυτό θα προκαλούσε στο ζώο, σοβαρή ανοσολογική αντίδραση. Ήταν ασφαλέστερο, σαν άμεση εναλλακτική λύση, να δώσουν το αίμα σκύλου στη γάτα
για τη σπάνια αυτή διαδικασία που καλείται xenotransfusion, χρησιμοποιήθηκε αίμα σκύλου (greyhound blood packs) από την τράπεζα αίματος West Palm Beach dog blood bank ( a blood bank that has red blood cells separated from plasma)
Η διαδικασία μετάγγισης αίματος (με τη μέθοδο xenotransfusion) διαρκεί 4 ώρες και πραγματοποιήθηκε σε 62 μόνο γάτες στις ΗΠΑ σύμφωνα με την U.S. National Library of Medicine.Κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, ο Saunders πληροφορήθηκε ότι η γάτα του δεν είναι θηλυκό ζώο αλλά αρσενικό και οι κτηνίατροι δεν είναι σίγουροι για την αιτία που προκάλεσε στο ζώο, τόσο σοβαρή αναιμία.
Μετά την επέμβαση το ζώο παρουσίασε ανάκαμψη, έγινε πιο δραστήριο, συνεχίζει να παίρνει στεροειδή και αντιβιοτικά και κάνει τακτικές εξετάσεις στο Marathon Veterinary Hospital.
πηγή 6-10-14

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2782793/Buttercup-tabby-cat-saved-blood-transfusion-DOG-collapsing-Florida-home.html
http://www.miamiherald.com/news/local/news-columns-blogs/deadline-miami/article2530632.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: